//

Коли цитати брешуть: п’ять МІФІЧНИХ висловлювань відомих людей, які вони ніколи не говорили – Без Брехні

Коли цитати брешуть: п’ять МІФІЧНИХ висловлювань відомих людей, які вони ніколи не говорили

Тексти, у яких цитують відомих людей, звучать значно переконливіше за інші аналоги. Адже читачі довіряють авторитетам. Висловлювання письменників, політиків, науковців минулого не підлягають перевірці – їх сприймають як істину. Звичайно, хто заперечить письменнику та прозаїку Антону Чехову, який сказав “Зі всіх доброчинних розваг завжди обирайте інтелектуальні” або Марку Твену, автору слів “Я ніколи не дозволяв, щоб школа ставала на заваді моїй освіті”.

Та як би переконливо не звучали ці слова – вони, насправді, не належать зазначеним авторам. Ці фрази авторитетних діячів минулого – не що інше, як черговий міф! І не тільки ці афоризми є, так би мовити міфічними, з точки зору авторства. Таких сучасних придумок – безліч. Не до всіх можливо знайти документальне спростування.

Але для прикладу, ми відшукали цитати відомих письменників, науковців, мислителів, які довгий час ми, як звичайні користувачі, мережі приймали за беззаперечну істину. Їх міфічність підтверджена джерелами.

 

МІФ 1. Зігмунд Фрейд: «Сигари служили мені рівно п’ятдесят років в якості захисту і зброї в боротьбі з недугою за життя”. 

СПРОСТУВАННЯ

Мережа рясніє світлинами австрійського психоаналітика, на яких він тримає сигару в руках. Його пристрасть до згубної звички справді була беззаперечною. А сигари займають важливе місце у музеї Фрейда у Лондоні. Попри те, що в 1923 році йому поставили діагноз «рак ротової порожнини», вчений продовжував палити до своєї смерті у 1939 році. Фрейд пояснив свою любов до паління так: «Сигари служили мені рівно п’ятдесят років в якості захисту і зброї в боротьбі з недугою за життя».

Відомою фраза, яку приписують Фрейду, стала в 1950-х роках. В 1954 році цитату навели в одному американському юридичному виданні, а в 1961 році – в роботі історика і біографа Фрейда Пітера Гея. Але він розповів, що не може знайти першоджерело використаної ним цитати. Знайти нічого подібного в прижиттєвих роботах або у листах Фрейда не вдалося. Імовірно, фраза приписана психоаналітику помилково або вигадана.

 

МІФ 2. Махатма Ганді: «Будьте туєю зміною, яку ви хочете бачити в цьому світі»

СПРОСТУВАННЯ

Про те, що автор цього висловлювання саме Махатма Ганді, свідчать інтернет-цитатники. Вивчаючи біографію відомого громадського та політичного діяча, справді можна повірити, що ця мотиваційна цитата належить йому.

Але, згідно з матеріалом “The New York Times”, документального підтвердження цим його словам – немає. Натомість Ганді належить інша цитата зі схожим змістом: «Якби ми могли змінити себе, тенденції в світі також змінилися б. Як людина змінює свою природу, так змінюється і ставлення до нього світу. … Нам не потрібно чекати, щоб побачити, що роблять інші …»

 

МІФ 3. Альберт Ейнштейн: «Найбільша дурість – це робити те же саме і мати надію на інший результат»

СПРОСТУВАННЯ

Авторство цієї фрази приписують фізику-теоретику Альберту Ейнштейну. Цитата стала досить популярною в соцмережах. Але нічого, навіть схожого на висловлювання, науковець не говорив. У збірці цитат Альберта Ейнштейна, виданій Прістонським університетом, цю фразу розмісили і розділі «Невірно привласнені Ейнштейну». Насправді висловлювання належить американській письменниці Ріти Мей Браун. Вперше фраза з’явилась у її книзі «Раптова смерть» у 1938 році, де її озвучила одна з героїнь.

 

МІФ 4. Марк Твен: «Як би від виборів щось залежало – нам би не дозволили в них приймати участь»

СПРОСТУВАННЯ

У мережі багато цитат, що приписують видатному письменнику, гумористу та сатирику Семюелю Клеменсу (він же Марк Твен). Чи від того, що майстер пера справді міг влучно висловлюватись, чи то – аби додати важливості цим словам. Та жодного офіційно задокоментованого факту, що ця цитата належить письменнику, історія не знає.

У роботах Марка Твена, раніше проаналізованих експертами, таких слів немає. Як немає подібних фраз і у онлайн-архіві листів письменника. Натомість сатирику належить фраза, яка повністю протилежна наведеній вище цитаті. В одному з інтерв’ю пресі у 1905 році Марк Твен сказав: «У цій країні ми маємо один великий привілей, якого не мають в інших країнах. Коли річ стає абсолютно нестерпною, люди можуть піднятися і скинути її. І найкращий актив, який у нас є – урна для голосування».

 

МІФ 5. Шерлок Холмс: ««Елементарно, Ватсон!»

СПРОСТУВАННЯ

Мало хто не знайомий зі знаменитою фразою «Елементарно, Ватсон!» Вперше відоме нині на весь світ висловлювання прозвучало у кінострічці «Повернення Шерлока Холмса», шо вийшла на екран в Америці у 1929 році. Це була перша екранізація зі звуком роману Про Шерлока Холмса, автором якого є американський письменник Артур Конан Дойль.

Але найцікавіше те, що повна фраза автору твору не належить. В його книгах про Шерлока Холмса вона жодного разу не зустрічається у такому вигляді. І звучала вона лише в кіно. Але ідею, ймовірніше за все, подав все-таки Конан Дойль. Так, у своєму творі «Горбун», що входить у збірник історій про Шерлока, є слово «елементарно», правда, воно не відноситься до Ватсона.

 

Авторка. Катерина Філімонович

//
Exit mobile version