//

МІФИ про надзвичайні властивості перепелиних яєць – Без Брехні

МІФИ про надзвичайні властивості перепелиних яєць

Яєчко не просте, а перепелине! І міфи з ним пов’язані ми будемо спростовувати! На теренах України перепелині яйця поважають. Ви можете побачити на дитячому печиві, що його зробили саме з перепелиних яєць. А бармен, який подає вам ваш гламурний сауер, запевнить, що пінка-хмаринка на ньому зроблена саме з білків перепелиних яєць, тому якщо вас і буде нудити, то тому що ви перебрали, а не підхопили сальмонелу, бо ж всі знають, що сальмонели в перепелиних яйцях не буває! А от і ні! Буває! І цей міф, та ще парочку популярних, ми будемо сьогодні спростовувати. 

 

МІФ 1. Перепелині яйця не містять сальмонели

І тому люди безстрашно вживають їх сирими, замість курячих. Проте це справжнісінький міф. В перепелиних яйцях  може міститься сальмонела. І якщо вживати їх без термічної обробки, ви цілком можете захворіти. 

Міф про те, що в перепелиних яйцях не має сальмонели, ймовірно пішов від того, що яйця нібито містять вищі показники такого ензиму (ферменту) як лізоцим. А він ще відомий як антибактеріальний агент. Цю ідею висловлюють навіть на англомовних форумах типу Quora. 

Проте, все не так просто. Як пояснює мікробіолог Олена Лівінська, наявність лізоциму  ще  нічого не гарантує.

“Лізоцим є в нашій слині, та наших сльозах. Але це геть не завжди рятує нас від стоматиту, кон’юнктивіту та карієсу. До того ж, сальмонела це грамнегативна бактерія, такі бактерії мають іншу будову клітинної стінки і чхати хотіли на лізоцим”, пояснює науковиця.

Як показують дослідження, сальмонела може бути присутня і на поверхні перепелиних яєць, і всередині. Отож, попросіть наступного разу бармена зробити пінку з пастеризованих яєчних білків, якщо це можливо.

 

МІФ 2. Перепелині яйця не викликають алергію

Практично будь-яка їжа може викликати алергію. Виключенням може бути хіба цукор. Тому що цукор це вуглевод, а для алергічної реакції потрібно, щоб продукт містив білок, на який і буде реагувати наш  імунітет. Тут є свої нюанси: наприклад, були випадки алергічних реакцій на неорганічні речовини, наприклад, на нікель. Але нікель не є прямим винуватцем алергічної реакції. 

Молекули нікелю зв’язуються з протеїнами в нашому організмі, змінюють їхню форму і вже на ці змінені білки наш імунітет починає ворожо реагувати, що може виражатися висипом, набряками, проблемами з диханням тощо. Або візьмемо цитрусові.

За словами алерголога Катерини Хайдакіної, вони дуже рідко викликають алергічні реакції. А висипи, які ви могли бачити після того, як ваша дитина прикінчила кілограм мандарин це псевдоалергія. Тобто це реакція організму без залучення імунної системи. 

А якщо істина алергія на грейпфрут чи мандарин і виникає, то залучені в цей процес деякі білки, наприклад,  профілін. Певні продукти викликають алергію частіше за інші.

Курячі яйця входять як у так звану “велику дев’ятку білків-алергенів” США, так і в список 14 алергенів за британською класифікацією. Тобто вони серед продуктів, які найчастіше можуть викликати алергію.

Хоча там не зазначені саме перепелині яйця, цей продукт також може стати винним в алергії. Більш того, фіксували важкі алергічні випадки, коли у людини була алергія на перепелині яйця, а не було на курячі. Але частіше за все, людина, яка має алергію на курячі яйця, має її і на перепелині.

Якщо у вас істина алергія на курячі яйця, то скоріш за все, ви маєте алергію і на перепелині. Там однакові білки, але кількість білків в одному перепелиному яйці трохи менша, можливо, тому і пішла думка, що вони “менш алергенні”. Але це не так. Якщо ж дитина без проблем з’їдає перепелине яєчко, а на куряче його сипе, то це скоріш за все – псевдоалергічна реакція. Білок один, але в курячому яйця його просто більша кількість”, пояснює Катерина Хайдакіна. 

 

МІФ 3. Перепелині яйця набагато корисніше за курячі

Тут вже все буде не так однозначно. Хоча яйця перепілок набагато менше за курячі, вони мають більший жовток як на свій розмір. Найбільше нутрієнтів міститься саме в жовтку. І дійсно, якщо порівнювати за розміром, то в перепелиних яйцях більше жирів, протеїнів та деяких вітамінів, ніж в курячих. 

Але варто розуміти що мова йде про грами. І тут питання не того, які яйця ви їсте, а скоріше скільки яєць ви їсте. Отримати все необхідне ви можете як з курячих, так і з перепелиних. Отож кардинальної різниці, які саме яйця ви споживаєте немає. Це виключно питання смаку. А ще перепелині яйця дорожчі за курячі. 

ВИСНОВОК

 

Авторка: Наталія Бушковська

Ще по темі:

//
Exit mobile version