//

МІФИ про пальмову олію – не такий вже і страшний продукт, як про нього розповідають – Без Брехні

МІФИ про пальмову олію – не такий вже і страшний продукт, як про нього розповідають

До новорічних свят вже лічені дні. І крім ностальгічного олів’є чимало з нас не відмовлять собі у тістечках і тортиках, куплених у крамницях. А там крім смакоти… пальмова олія! Багато людей відмовляється від споживання продуктів, що містить пальмову олію, бо вірять, що це дуже шкідливий продукт. Згадаймо лише заяву експолітика Олега Ляшка про те, що “пальмова олія це пряма дорога до онкології”. Чи дійсно це все так шкідливо? Спробуємо розібратися де правда, а де міфи. 

 

МІФ 1. Пальмова олія викликає 90% видів раку

Це фейк. Дослідження, які знаходили зв’язок між виникненнями раку та пальмовою олією були проведені на тваринах. Так само як і відносно нове гучне дослідження, яке припускає, що ця речовина може сприяти поширенню метастазів. Деякі українські сайти навіть заявили, що пальмова олія викликає 90% видів раку. Але дослідження було зовсім не проте. Науковці заявили, що 90% смертей від раку виникло через поширення метастазів. Це дослідження проводилось лише на мишах, чий раціон спеціально збагатили пальмовою олією. Дослідження брало до уваги лише 2 типи раку (меланома та рак ротової порожнини), ну і воно зовсім не стверджувало, чи викликає пальмова олія рак. 

 

МІФ 2. Пальмова олія має канцерогенні ризики

Тут повідомлення часто суперечливі. Наприклад, Європейська адміністрація з безпеки харчових продуктів (EFSA) пише, що пальмова олія може підвищувати ризики онкології, якщо готувати на ній їжу за високих температур (приблизно 200°C). Але такі ризики можуть бути не лише з пальмовою олією. Пережарена їжа в принципі несе канцерогенні ризики. В тому числі, ваш улюблений шашлик, на якій не посмів посягнути навіть Олег Ляшко.

Але якщо ми кажемо про чисту та незмінену термообробкую пальмову олію, то, за словами дієтолога Катерини Толстікової, ​нічого страшного ця олія організму не зробить.

Інше питання, що часто пальмову олію додають в солодощі, чипси та інші калорійні та перероблені продукти. І нашкодити можуть вже вони, якщо їсти їх у великій кількості. А ще там часто присутня гідрогенізована пальмова олія. 

Якщо пальмову олію гідрогенізували, тобто змінили штучно, і на складі продукту ви читаєте “гідрогенізована пальмова олія”, то такий продукт вживати не можна, оскільки гідрогенізована пальмова олія це трансжир. 

Він є атерогенним і може впливати на виникнення атеросклерозу та його розвиток, може викликати запалення в організмі, може стимулювати онкологічні захворювання. Тобто приводити до дисбалансу нормальної роботи організму”, – пояснює лікарка. 

 

НЕ МІФ 3. Пальмова олія дуже шкідлива для екології

А оце чистісінька правда. Її не лише використовують масово в продуктах харчування. Пальмову олію використовують як пальне для машин. За повідомленням Transport and Environment приблизно половина всієї імпортованої в Європу пальмової олії опиняється у баках автомобілів. Величезний попит на пальмову олію призводить до масової вирубки лісів для того, щоб звільнити місце під пальмові дерева. Це знищує біорізноманіття та призводить до змін клімату. 

 

МІФ 4. Пальмова олія дуже шкідлива для серця

Не все так однозначно. Спочатку трохи теорії. В пальмовій олії, хоча це рослинна олія, міститься доволі висока кількість насичених жирних кислот. Насичені жири є в салі, кокосовій олії, вершковому маслі тощо. Їх надлишок може бути не дуже корисним для нашого серця та судин, але й повністю виключати їх з раціону не варто. 

Ось як коментує це кардіолог Ілона Бегларян: “Пальмова олія окремо не викликає атеросклерозу судин. Але вона містить багато насичених жирних кислот, які при постійному вживанні посилюють серцево-судинні ризики. Збалансоване харчування з нечастим використанням пальмової олії не є причиною атеросклерозу судин”. 

Але ця порада стосується і вершкового масла і обожнюваного нами сала.

 

МІФ 5. Пальмова олія неприпустима в дитячих сумішах

Тут все не так просто. Основна задача суміші – забезпечити якісне вигодовування малюка, яке буде найбільш наближеним до складу грудного молока, оскільки ічого краще на грудне молоко для малюка, ані людство, ані природа не вигадали.

Тут йдеться не лише про базовий склад у вигляді білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мікроелементів, а і про поживність їх та вплив поєднання цих речовин на їх всмоктування. 

Основним джерелом калорій для дитини грудного віку будуть саме жири грудного молока, а отже виробнику суміші конче важливо мати в суміші хороше джерело жиру, щоб забезпечить не лише потреби дитини в енергії, а водночас сприятиме формуванню нервової системи дитини, синтезу гормонів в її організмі, сприятиме засвоєнню вітамінів та мікроелементів. Найчастіше джерелом жирів у сумішах є пальмова, рапсова, кокосова, соєва та соняшникова олії”, – каже педіатр Марія Шемет-Іванова. 

Також вона додає, що пальмовий  олеїн є компонентом пальмової олії. Він є хорошим джерелом пальмітинової кислоти (яка складає близько ¼ жирних кислот грудного молока), олеїнової та лінолевої кислот, джерелом вітамінів А та Е:

Пальмовий олеїн у суміші  добре підходить для підтримання оптимального рівня холестерину в організмі, сприяє більш «м’якому» підняттю рівня глюкози після їжі, легше засвоюється у порівнянні з іншими жирами (особливо молочним жиром)”. 

Загалом це доволі безпечний компонент суміші, який має на меті забезпечити ту саму «адаптацію» суміші стосовно грудного молока, дає необхідні калорії та сприяє балансу фізіологічних процесів у зростаючому організмі дитини”.

Є звичайно і мінуси. Педіатр каже, що пальмовий олеїн може сприяти виникненню закрепів у дітей, що народилися передчасно (через значну незрілість травної системи) чи у дітей, які загалом мають до цього схильність.  

Також були дослідження щодо можливих негативних впливів пальмової олії/олеїну на метаболічні процеси в організмі, які теоретично могли підвищити ризики серцево-судинних захворювань, збільшити ризики цукрового діабету 2 типу та гіпертонії. Кілька досліджень вказують, що вживання суміші на основі пальмового олеїну асоційоване із зниженням середнього рівня загального холестерину в сироватці крові та аполіпопротеїну В до 12 місяців порівняно з немовлятами, які споживали стандартну дитячу суміш або незбиране коров’яче молоко.

На разі є дослідження, які показують переваги сумішей на основі бета-пальмітату Sn2 перед сумішами, в яких є пальмовий олеїн, але дослідження були неоднорідними і не можуть бути основою для повноцінних висновків. 

Позиційний документ Комітету з харчування Європейського товариства дитячої гастроентерології, гепатології та харчування (ESPGHAN) на основі наявних наукових даних робить висновок, що немає достатніх доказів того, що пальмової олії/пальмового олеїну слід уникати як джерела жиру в дитячих сумішах за станом здоров’я”, – підсумовує лікарка. 

 

ВИСНОВОК

 

Авторка. Наталія Бушковська

//
Exit mobile version