//

Правда і міфи про медичний канабіс – Без Брехні

Правда і міфи про медичний канабіс

В Україні знову заговорили про легалізацію медичного канабісу. 

Навколо легалізації препаратів з конопель роками точаться суто політичні дискусії.

Медичний канабіс зареєстрований в понад 40 країнах світу. Але в Україні це тема політичних маніпуляцій. 

 

Політики з популістських та навіть корупційних міркувань розповсюджують недолугі фейки про цю рослину, а не дуже освічена в цьому плані аудиторія радісно їх підхоплює. Цього разу держава нібито ЗА. Проєкт закону вже опублікований на сайті Верховної Ради України.

 

Розвіємо нарешті найпоширеніші міфи і пояснимо правду про медичний канабіс

 

МІФ 1: Медичний канабіс це наркотик та шлях до залежності і смерті! 

Поширювачами міфу про те, що медичний канабіс – це просто легкодоступний наркотик, а не ліки є переважно політики. 

Однією з найактивніших в просуванні цього фейку є лідерка партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко. Її партія ще минулого року блокувала голосування за легалізацію, заявляючи, що під прикриттям медичного канабісу: 

 “Чинна влада хотіла дозволити вирощувати, переробляти і продавати наркотики на території України” https://bit.ly/39up0NO

 

ПРАВДА

Препарати на основі медичного канабісу це ліки, які переважно містять компонент конопель канабідіол (CBD). Це компонент не чинить психоактивної дії на мозок, натомість може полегшити:

 

Детальніше та з науковими джерелами про дію канабідіолу читайте тут: https://bit.ly/3xvOmm9 

До речі, про ПТСР у наших ветеранів і можливість його полегшити згадав саме Ляшко, агітуючи Уряд за легалізацію медичного канабісу. Шкода що так “вчасно” – лише на 9 році війни.

А ось як описує свій досвід знеболення канабісом журналістка Яніна Соколова:

На цьому фото я з електронною сигаретою, в середині якої олія медичного канабісу. У 2019 мої друзі, немов контрабандисти були змушені везти мені цей апарат з-за кордону. Аби я мала знеболення під час хіміотерапії без побічної дії.

Електронна сигарета з канабісною олією коштує 25 доларів. Спектр дії щодо знеболювання величезний: і епілепсія, і посттравматичний синдром, важкі форми аутизму ну і звісно рак. Це небо і земля у питанні побічки порівняно з препаратами на основі морфінів”.

 

Є також і препарати медичного канабісу, де міститься тетрагідроканабінол (THC), ця речовина може чинити психоактивну дію, але загалом її концентрація в лікарському препараті чітко визначена. Попередній проєкт закону встановлював концентрацію не більш ніж 0,2%. В новому проєкті це чітко не прописано і за словами депутатки від фракції “Голос” Ольги Стефанишиної, це той момент, який в законопроєкті варто уточнити. https://bit.ly/39p8QVV

Загалом в коноплях є понад 200 активних речовин, які активно вивчаються науковцями.

 

Але ж канабіс чинить наркотичну дію, може викликати залежність, то може Юлія Тимошенко має рацію?

Абсолютно ні. Так, марихуана може викликати залежність, але набагато повільніше за “звичніший” алкоголь. https://bit.ly/3xOsd3X

Більш того, шкідливий ефект від вживання препаратів з конопель, навіть якщо ми кажемо про немедичні цілі, набагато нижчий, ніж від алкоголю. Для прикладу: за даними Національного інституту алкогольної залежності США, щороку від причин пов’язаних  з вживанням алкоголю вмирає 95 000 людей. І при цьому Центр з профілактики та захворювань США (CDC) навіть не має категорії, яка б визначала смерті, спричинені марихуаною. Передозування марихуаною не є смертельним, хоча, звичайно, несе в собі ризики для здоров’я. 

Але це якщо ми кажемо про рекреаційний канабіс, тобто той, який ви хочете курити виключно для “задоволення”. В медичному ж діюча речовина канабідіол, який не чинить психоактивної дії на мозок – кажучи простіше від цих таблеток чи олії “закайфувати” буде складно.

 

А ще проти медичного канабісу чомусь категорично виступало МВС. У 2019 році ексочільниця МОЗ Уляна Супрун заявила, що з усіх інстанцій легалізацію медичного канабісу блокував лише Арсен Аваков, нібито виступаючи проти декриміналізації канабісу.

“Легалізація медканабісу не вимагає внесення змін до Кримінального кодексу, проти чого протестував Аваков, а медичний канабіс, як і інші наркотики, використовувані як ліки, може контролювати Держлікслужба”, – заявила Уляна Супрун. https://bit.ly/3zG6EnA

 

МІФ 2: Тепер всі вільно будуть діставати наркотики

Аргументом і страхачкою поліції всі роки було те, що тепер безконтрольний доступ до наркотиків матимуть усі, а поліція не зможе за це карати. Це абсолютний фейк. Як йдеться в драфті закону, якщо законопроєкт таки ухвалять, то буде дозволено:  

 

Як це буде контролюватися:

 

Закон дозволить обіг медичних конопель в Україні за умови простежуваності та прозорості, а саме:

Зберігати ліки на основі медичних конопель зможуть пацієнти в обсязі не більше дозволеного одному пацієнту за одним рецептом, пише Ольга Стефанишина. https://bit.ly/39p8QVV

 

 

МІФ 3: Коноплі це шлях до важких наркотиків

Навіть якщо уявити, що ми легалізували не медичний, а рекреаційний канабіс, то це твердження все одно буде фейком або як мінімум маніпуляцією. Дані, які б підтверджували, що люди, які вживають марихуану схильні переходити на важкі наркотики дуже обмежені. 

А от міністерство юстиції США стверджує більш впевнено ні, канабіс не є шляхом до кокаїну чи героїну. Лише 1% людей, які вживали марихуану, стали споживачами кокаїну. Тут більше впливає оточення, психічний стан людини, соціальний статус тощо. Але точно не медичні коноплі без психоактивної речовини в складі, які за рецептом виписує лікар.

МІФ 4: Канабіс, то панацея 

Ні, це не панацея і потенціал цієї рослини необхідно вивчати. Не завжди і далеко не при всіх важких станах вона помічна. Як було вже зазначено вище, найбільшу ефективність канабіс поки показав в деяких випадках важких епілепсій, при посттравматичному стресовому розладі (ПТСР), при полегшенні нудоти у тих, хто проходить хіміотерапію тощо. Доказова база ще доволі обмежена, але завдяки тому, що все більше країн легалізують канабіс, ми більше будемо знати про цю рослину та її лікувальний потенціал.

//
Exit mobile version