//

ПРАВДА та МІФИ про погрози росії про можливе застосування ядерної зброї – Без Брехні

ПРАВДА та МІФИ про погрози росії про можливе застосування ядерної зброї

Коли доходить до питання про можливе використання ядерної зброї, і без того невпорядковані думки представників російської влади стають геть хаотичними. Тільки голова МЗС росії заявив, що відкидає можливість ядерного удару по Україні, як через декілька днів “передумав” та заявив, що “ризик реальний”.

Коли справді ризики (застосування ядерної зброї) дуже й дуже суттєві, дуже не хотілося б, щоб ці ризики штучно роздмухувалися, а охочих таких чимало. Небезпека серйозна, вона реальна, її не можна недооцінювати“, сказав він.

Також путін почав погрожувати заходу “блискавичними ударами”, якщо якщо хтось «зі сторони» втрутиться в ситуацію в Україні і створить для Росії неприйнятні загрози стратегічного характеру. 

Шукати сенс, логіку та послідовність в заявах російських чиновниках справа марна. Що ми можемо зробити, так це розглянути міфи щодо застосування ядерної зброї в Україні та трохи зануритись в матчасть, щоб хоча б теоретично розуміти, що нас очікує, якщо росія остаточно збожеволіє. 

 

МІФ 1. Застосування ядерної зброї це кінець світу. Якщо це зроблять з Україною – світ загине

На щастя (або на жаль) це дуже популярний міф. Хоча застосування ядерної зброї на території будь-якої країни буде трагедією неоціненних масштабів, в нашому випадку, це може залишитись саме нашою трагедією. Чому?

Для цього нам треба трохи розібратись у видах зброї. Якщо дуже спрощено, то ядерну зброю можна поділити на тактичну та стратегічну. 

Головна відмінність куди ти цілишся. Тактична зброя діє на відстані до 300 кілометрів. Стратегічна ядерна зброя спроектована досягати далеких цілей дальністю до 5500 км.

За даними Інституту сучасної війни, росія має на озброєнні 2000 видів тактичної ядерної зброї. Тактична ядерна зброя може бути невеликої потужності, може бути потужнішою за ті, які скинули на Хіросіму та Нагасакі в часи Другої світової війни.

На озброєнні США є тактична ядерна зброя потужністю від 0.3 до 170 кілотон. Для порівняння, Хіросіму бомбардували бомбою під назвою “Малюк” потужністю 15 кілотон. Цього було достатньо, щоб вбити 140 000 мешканців. А Нагасакі бомбою “Товстун” потужністю 21 кілотонну. Це вбило приблизно 226 000 людей. Проте, якби жахливо не звучали,  цифри бомбардування цих міст не призвело до апокаліпсису.

Сучасна ядерна зброя має тенденцію бути “легшою” так її легше “доставити”.  Отож це дійсно може призвести до катастрофічної кількості жертв в якомусь місті. Але не вплине на світ так апокаліптично, як ми це собі уявляємо. І теоретично це можуть бути погані новини для нас, адже ми знову можемо очікувати жорсткої реакції, а її цілком може і не статися. Наголосимо, що ми зараз говоримо про використання тактичної ядерної зброї (навіть крайньо великою за потужністю для цього класу) і при нанесенні 1-2 ударів.  

 

МІФ 2. Якщо росія використає ядерну зброю, то НАТО може використати ядерну зброю у відповідь 

Це не міф. Це правда. Але є нюанси. Відповідь обов’язково буде через застосування стратегічної ядерної зброї, яка полетить не на територію України, а на територію НАТО.

Якою буде відповідь на використання тактичної ядерної зброї, ми не можемо знати. Це перетин червоної лінії, реакція на який нам не відома. Але вона точно буде, навіть якщо застосовується малопотужна ядерна зброя, яка завдасть відносно небагато руйнувань. Проте у деяких експертів є думки, що тоді наші союзники будуть відповідати масивними ударами конвенційної зброї по базам росії, де міститься ядерна зброя.

Таке припущення виразив експерт з оборонних досліджень Майкл Кларк під інтерв’ю для Times Radio:

“Ми (захід авт.) точно не будемо відповідати ядерною зброєю на початку. Ми спробуємо відповідати іншими (конвенційними) методами. Але відповідь буде дуже масивною”. 

 

МІФ 3. Після застосування ядерної зброї буде ядерна зима і вимирання людства

Це не можна назвати міфом і не можна назвати правдою. Ядерна зима, яка може настати після ядерної війни це скоріше гіпотеза. Суть цієї гіпотези полягає в тому, що після ядерної війни настануть драматичні та невідворотні зміни в кліматі. Відповідно до гіпотези, смог, від пожеж, які спричиняють численні ядерні вибухи, буде нагріватися сонцем, проникне у верхні шари стратосфери. Це може спричинити на Землі холодні, темні, сухі умови, що стане результатом неврожаїв, голоду тощо. Звучить жахливо, але це лише гіпотеза. Є також і її критика. 

Як пояснює Алекс Веллерштейн, який вивчає історію ядерної зброх, в своєму інтерв’ю Українській правді, за певних обставин ми можемо припустити, що ядерна зима станеться. Але це лише припущення: 

“Ми можемо хіба робити експерименти, щоб зрозуміти, як цей смог міг би взаємодіяти з атмосферою. Але, на мою думку, у нас просто недостатньо даних, щоб щось стверджувати. Навіть якщо ця ядерна війна матиме обмежену територію, вона може вплинути на клімат, який підірве глобальні поставки продуктів. За іншими припущеннями, це спричинить лише короткострокові ефекти, які не сильно будуть відрізнятися від погодних явищ. Такий саме або навіть більший ефект на клімат може спричинити виверження вулкану. Але це все гіпотези, і якщо нам пощастить, ми ніколи не дізнаємось, правдиві вони чи ні”. 

І знову ж таки, в світі робили випробування ядерних бомб. Нам відомо, що вибух однієї бомби не призводить до якихось апокаліптичних наслідків. А вибух скількох призведе? 10? 15? 25? Ми не знаємо! Ми ніколи цього не робили. Ми ніколи не запускали 25 ядерних бомб на міста, ліси та інші речі, які горять. 

Випробування проводили в пустелях, тундрі, на островах. Там, де не так багато предметів, які можуть горіти. Навіть якщо взяти досвід Хіросіми та Нагасакі: в Другій світовій ці міста не були так забудовані, як сучасний Київ. У нас зараз все з пластику? Які наслідки це матиме в результаті ядерного вибуху? Ми не знаємо”, каже він. І певно це і є найстрашніше в ядерній загрозі. 

 

МІФ 4. Це безпрецедентна ситуація! росія раніше ніколи не погрожувала ядерною зброєю

А от це вже повна маячня. росія трясе своїм ядерним потенціалом при першій ліпшій нагоді. Наприклад, в 2015 році вони погрожували ядерним ударом данському військовому кораблю, коли Данія вирішила доєднатись до натівської системи протиповітряної оборони. Проте наразі до ядерних погроз росії ставляться з долею здорового скепсису. Як заявила в ефірі CNN колишня чиновниця Пентагону Евелін Фаркас, погрози путіна це прояв слабкості.

Також він хоче промацати, скільки ж допомоги готові надати Україні. І слава Богу, що президент Байден відповів на ці погрози величезним пакетом допомоги. По суті росіянам сказали: все обладнання, яке ми даємо Україні, всі дані розвідки, весь інструктаж, це все буде продовжуватись. І росіянам краще про це замислитись. Так, поки Україна відносно вразлива, поки вона чекає, коли вся допомога дійде до місця призначення. Але настане момент, коли вона зміцниться. Всі ці розмови про ядерну зброю нічого не означають. У нас теж є ядерна зброя. Якщо росіяни підуть аж так далеко, вони підпишуть собі смертний вирок  ”, сказала вона. 

 

Авторка. Наталія Бушковська

Ще по темі:

//
Exit mobile version