//

ФЕЙК по “розтяжку” на зупинці маршрутки у Кривому Розі – Без Брехні

ФЕЙК по “розтяжку” на зупинці маршрутки у Кривому Розі

Увечері 19 квітня в Кривому Розі в соцмережах та чатах почали поширювати повідомлення наступного змісту (текст був російською мовою, подаємо в перекладі українською):

«Шановні сусіди!

Важлива інформація! Сьогодні на 129-му, на зупинці 240 маршруту, о 4-00 поліція і сапери знешкодили розтяжку!!! Уночі, під час комендантської години, водій однієї з 240 маршруток, курив на балконі і помітив, що на зупинці порпаються люди. Поспостерігав, машини тихо від’їхали і вирушили в бік Зарічного. Мигали маячки.

Закралася підозра, він набрав знайомого представника тероборони. Викликали поліцію. Патруль виявив на тому місці вибухівку на розтяжці. Страшно уявити, якби перші машини о 5-00 ранку наїхали і підірвалися… Це реальність і жах у нашому місті.»

 

Якщо ви побачили подібне повідомлення, перш за все варто проаналізувати його зміст. На перший погляд здається, що повідомлення правдиве: правильно вказані впізнавані (для всього Кривого Рогу) географічні прив’язки, номер маршрутки, точно вказаний оновлений час закінчення комендантської години, загалом правдоподібно описано ситуацію. Ті, хто орієнтується на 129-му кварталі, розуміють, що за звичайних обставин справді з балкону одного з будинків, яких навпроти зупинки декілька, можна побачити групу людей чи тим більше автівку.

Але якщо міркувати далі, то виникають нестиковки.

1) У Кривому Розі в період воєнного часу о 23:00 вимикають усе зовнішнє освітлення для дотримання світломаскування. Уже через це побачити якихось людей на відстані 100 і більше метрів від будинку, де перебуває людина, непросто. Але припустимо, що пильний водій таки роздивився невідомих злодіїв у світлі від машини (за умови, що автомобіль злодіїв «підсвічував» фарами). У такому разі водій мав побачити кількість людей, а в повідомленні вона не вказана.

2) Фраза «мигали маячки» теж викликає запитання. Припустимо, маячки стосуються розтяжки. Але в тому й небезпека розтяжки, що її складно помітити, нема жодного сенсу позначати її маячками, бо це її демаскуватиме. Припустимо, що маячки стосуються автомобіля, який віддалявся, але незрозуміло, які саме це були маячки – мигавками оснащені тільки спецавтомобілі, на приватному авто їх не може бути.

3) У подальшому описі подій згадані поліцейські та патруль, але не згадані надзвичайники, які, власне, і мали би знешкодити розтяжку (якщо б вона справді була).

4) Із фрази про «якби перші машини о 5-00 наїхали і підірвалися» випливає, що розтяжку встановили саме на ділянці проїжджої частини, де стоять 240 маршрутки. Проте там проїжджають і інші маршрутки, не виключено, що там могли проїжджати і легкові автомобілі, тож «підірватися» могла й інша машина раніше за 5-00. Напрошується думка, що саме це речення має бути правдоподібним, щоб викликати страх («страшно подумати»).

5) Останнє речення зміцює і підсилює відчуття страху і паніки.

6) Конкретна дата події не вказана, сказано лише «сьогодні».

При цьому повідомлення складене таким чином, що отримати його спростування в офіційних органах неможливо. Пресофіцер полку патрульної поліції Кривого Рогу Аліна Кравець повідомила, що ні патрульна поліція Кривого Рогу, ні надзвичайники не володіють інформацію про подібний випадок. За її словами, із великою імовірністю це фейк чи вкид для сіяння паніки.

Водночас нагадуємо про необхідність бути пильними, дотримуватися комендантської години. Також треба уважно ставитися до повідомлень у соцмережах, поширювати лише ту інформацію, у якій упевнені, а ту, у достовірності якої виникають сумніви, треба пересилати на перевірку або через чатбот t.me/stop_russian_war_bot (обрати «кіберфронт» або «свій варіант», описати ситуацію і додати скрін повідомлення), або журналістам, яким ви довіряєте.

Пильнуймо нашу безпеку, довіряймо лише повідомленням від офіційних посадових осіб на організацій, зберігаймо спокій і допомагаймо перемозі України над російськими загарбниками.

 

Матеріал підготовлено нашими партнерами по Мережі – ресурсом Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг

Ще по темі:

//
Exit mobile version