//

Фейк про те, що на українців Польща витрачає більше ніж на своїх безпритульних – Без Брехні

Фейк про те, що на українців Польща витрачає більше ніж на своїх безпритульних

В Польщі проросійські сили постійно намагаються погіршити ставлення поляків до біженців з України. В цьому їм допомагають праворадикали та “анифашисти”. В хід ідуть різноманітні фейки та маніпуляції.

Так нещодавно колеги з польського фактчек-проєкту Demagog помітили, що у польському сегменті фейсбук репостять скріншот, в якому розповідається, що безпритульних на вулицях Польщі стає все більше, а на них виділено лише 5 млн злотих на рік, в той час, як на українців таку суму витрачають за 5 хв.

Запис спочатку з’явився в Twitter, де його опублікував профіль під назвою AntyNazista. У  відповідь на свій твіт автор написав: «Можливо, я перебільшив, що ми витрачаємо стільки за  5 хвилин. Нехай буде через годину.

У Facebook першим поширив цей скріншот профіль з красномовною назвою  “Українець мені не брат”, також долучилися інші сторінки “альтернативної правди”.

Як виявили польські фактчекери 5,5 млн злотих – це вартість Урядової програми «Подолання бездомності» у 2023 році. Однак це не єдині кошти, які виділяються в Польщі на боротьбу з бездомністю в рамках діяльності громадських установ. На ґміни, тобто місцеві бюджети покладено обов’язок з соціального забезпечення надання житла, харчування та необхідного одягу, а також надання та виплата допомоги бездомним особам на витрати, пов’язані з охороною здоров’я.

До прикладу, у  бюджеті Гданська на 2023 рік передбачено понад 11,7 млн ​​злотих на ціль, визначену як «розбудова та підтримка системи підтримки бездомних людей та тих, хто ризикує залишитися бездомним».

Бюджет Варшави на 2023 рік включає такі витрати на підтримку безпритульних:

будівництво лазні для бездомних по вул. Венедув – понад 2,6 млн. злотих (с. 642) ,

будівництво будинку для бездомних по вул. Nieświeska – 386 тис злотих (стор. 642) ,

зміна цільового призначення будівлі по вул. Маривільській 44 та пристосувати її для потреб нічного притулку та цілодобової підтримки бездомних – понад 139 тис. злотих (стор. 641) ,

адаптація будинку по вул. Kaczorowa на потреби притулку нічного перебування та цілодобової підтримки бездомних – понад 5,7 тис. злотих (стор. 641)

Збрехали в пості і щодо зростання кількості безпритульних (через українців). Повідомлення  Вищої контрольної палати ( NIK ) показує, що кількість бездомних у Польщі систематично зменшується протягом кількох років (дані 2019 року). Як зазначає ВАСУ у  звіті «Діяльність із підтримки та активізації бездомних осіб», у 2019 році таких осіб було близько 30 тис., що майже на 6 тис. більше, ніж у 2019 році. менше, ніж у 2015 році (с. 6) .

 

 

//
Exit mobile version