//

Фейк росіян про 1200 загиблих поляків на війні в Україні – Без Брехні

Фейк росіян про 1200 загиблих поляків на війні в Україні

Росіяни продовжують свою маніпулятивні закиди на теми: “ми воюємо з НАТО, українців ми б давно перемогли” та «Польща забере собі західні області».

 

Особливо часто їм ввижаються «польські найманці»: то в радіоперехопленнях вони українську чують як “польскую речь” (то вони ще нашу 128 гірсько-штурмову не чули 🙂 ) , то одразу 200 поляків (саме поляків) нібито накрили артилерійським вогнем, потім навіть відео сюжет на всіх ЗМІ показували з перестрілкою, де “вбили поляків”. Проте жодного разу ані полонених, ні загиблих не те що сотень, а бодай одного поляка росіяни так і не показали.  

Та вчора російська брехня вийшла на новий рівень. Пропагандисти склепали “аналітику” про те, що між українцями та поляками намітився розкол. В текст насмикано різних історій про «нечемних українських біженців», втомлених поляків і тому подібні приватні випадки. Але все це потрібно лише для того, щоб поміж цим вкинути основну тезу: 

ТЕЗА 1: “СМИ сообщили о потерях польских наемников на Украине. По данным изданий, речь идет о порядка 1200 человек.”

Якщо інші історії, які грають роль інформаційного шуму, займають більшу частину статті, то про «загиблих» – лише один абзацик. Зате який. В ньому в кращих традиціях російського агітпропу читачу нав’язують думку, що Польща вимагає оплати (звісно ж територіями) за прийнятих біженців, надану військову допомогу та своїх загиблих воїнів. Оцініть самі:

«По настоящему знаковым сигналом, который может свидетельствовать о том, что Варшава ждет от Киева оплату за свою дружбу против России, можно считать публикации о том, что на Украине за 10 месяцев конфликта погибло порядка 1200 поляков, а количество раненных исчисляется тысячами». 

 

⁉️Які ж це публікації свідчать про такі втрати і такі настрої Польщі? Росіяни брешуть, що: «Об этом сообщили местные и украинские СМИ». Навіть посилання на “українське ЗМІ” вставили. Щоправда веде воно насправді на російське пропагандистське видання украіна.ру, яке ще з 2014 року створює картинку «альтернативної  України».

Тобто з українськими джерелами розібралися – їх нема. А що ж там з польськими?  

Украіна.ру посилає в пошуках польських ЗМІ на свій же телеграм канал, де нібито є посилання: «Такие данные 28 ноября опубликовал телеграм-канал Украина.ру со ссылкой на польские СМИ». 

Та насправді польських ЗМІ в цьому телеграм-каналі немає. Вони лише посилаються на канал ще одного роспропагандиста Марата Баширова. А той, в своєму голослівному повідомленні про 1200 загиблих поляків, жодних джерел не наводить. Отаке трирівневе посилання росіян один на одного, а зрештою – жодних польських джерел у них нема. 

І це не дивно, адже такої інформації – про 1200 загиблих поляків – в польських ЗМІ не існує. Справжня підтверджена поважним польським ЗМІ цифра  – троє загиблих польських воїнів станом на 11 листопада. 

 

Та на цьому брехня не закінчується. Вони вигадують другий привід для невдоволення Польщі: нібито польським військовим, що служать у нас в Інтернаціональному легіоні, Київ значно зменшив фінансування: 

ТЕЗА 2: «Журналисты также пишут, что Киев урезал финансирование на выплаты наемникам. Если в феврале «солдаты фортуны» получали порядка 1200–1500 евро в день, то теперь расценки снизились на 200-500 евро».

Які ж це журналісти пишуть? Цей вкид про виплати росзмі розганяють уже п’ятий день. Посилаються на інтерв’ю в РІА.НОВОСТІ російського бойовика «Бонда». Які ж у нього докази? 

За його словами на Запорізькому напрямку воює немало польських найманців. Але цей «командир підрозділу спецназу» особисто їх не бачив. У нього з «доказів» лише слова «товаришів», «польская речь» та свідчення полонених:

 “Есть подтверждения от наших товарищей, что это представители Польши, есть радиоперехваты — там речь польская и форма, флаги. И пленные говорят об этом, и ребята, которые ходили в тыл к врагу”. 

 

Тобто цей бойовик, який з точністю до цента називає зарплату польських військових, насправді про них лише чув з переказів.

Щоб підтвердити розповіді Бонда про «польських найманців» на Запоріжжі, украіна.ру наводить слова сумнозвісного Рогова про тисячі поляків в Запоріжжі. Це той Рогов, у якого ледь не щодня ЗСУ штурмує ЗАЕС. Тобто відвертий фейкар, словами якого «підтверджують» брехню іншого брехуна. 

Висновок:

Доказів ні втрати 1200 польських військових в Україні, ані зменшення грошового утримання для них у росіян немає. Історія – суцільний фейк з метою показати «втому та недовольство Польщі», а разом з нею просунути фейк про майбутні територіальні претензії Польщі, як розплату за допомогу. Саме днями росіян поширювали фейковий лист про черговий «референдум» на Львівщині та Волині щодо приєднання до Польщі.

 

//
Exit mobile version