//

Фейкові попередження про ракетні обстріли як елемент російського терору – Без Брехні

Фейкові попередження про ракетні обстріли як елемент російського терору

В цьому матеріалі покажемо, як з виду примітивно, а насправді тонко діє росія для психологічного терору населення України. Вірніше намагається діяти. Бо, попри задум, виходить все одно недолуго

 

Очевидно, що для кожної аудиторії потрібно підбирати своїх спікерів, лексику, аргументи і “достовірні джерела”.

На цьому, до речі, провалюються більшість фейків з підробками Указів президента та Наказів Міноборони – вони потрапляють на очі людям, які знають, як виглядає справжній документ. Тому роспропагандистам вкрай важливо запустити вірний фейк через відповідний канал поширення ще й на  потрібну аудиторію. Два таких приклади залякування ракетними обстрілами ми сьогодні покажемо.

 

МЕСЕДЖ 1: Вічний фейк “для сусідів”

Перший випадок – це вічний фейк без дати “про майбутній обстріл і наступ через 2-3 дні”. Його вже не вперше запускають. Поширювався він спершу вайбером, як нібито офіційне повідомлення-попередження, яке розіслали Укрзалізниці, а “родичка”, що там працює, переслала вже “своїм”.

Звісно ж ні текст, ні сенс повідомлення не витримує жодної критики. Дешева підробка, написана з типовими російськими помилками, без конкретних фактичних, за які б можна було зачепитися засумніватися і перевірити. Проте для своєї аудиторії текст виглядає цілком правдоподібним. Адже загроза ракетних ударів існує? – існує, білоруські війська постійно зображають активність під українським кордоном – і це правда. Вірогідність нападу є? так, хоч і ніхто з справжніх військових не дасть вам відповіді на скільки відсотків вона ймовірна чи через скільки днів. Доволі груба робота, проте підвищена тривожність комусь забезпечена. Єдиний позитив з цього посту, що він закликає не нехтувати тривогами та укриттями.

 

 

 

 

МЕСЕДЖ 2: ФЕЙК “ДЛЯ ВТАЄМНИЧЕНИХ”

Інший сьогоднішній випадок набагато цікавіший і доводить, що наші вороги пильно стежать за українськими суперниками з кібервійни і намагаються використати їхній авторитет. 

Є в україні така команда приватних кібер-детективів Molfar. До війни вони займалися галузевою аналітикою, пошуком та аналізом інформації будь-якої складності за допомогою OSINT-технологій. З початком війни наші колеги з Molfar долучилися до боротьби проти росії на цифровому фронті: вони займаються військовою розвідкою, фактчеками, спростуванням роспропаганди, ідентифікують воєнних злочинців, фіксують та розслідують воєнні злочини росії. Molfar не надто медійно розкручені, робота їх часто непублічна, проте вони широковідомі у вузьких колах, в тому числі військових, є партнерами Мінцифри та інших впливових інституцій. 

Діяльність Molfar щодо розслідування воєнних злочинів росії та військової розвідки звісно ж не могла залишитися непоміченою російськими спецслужбами. І вони вирішили використати ім’я та авторитет Molfar для свого фейку. Та якщо у випадку з фейковим повідомленням  “від родички Укрзалізниці” аудиторією були “прості люди”, то фейк від Molfar-а був направлений в першу чергу на військових і оформлений відповідно.

Так, саме військовими чатами сьогодні почали поширювати документ з назвою, написаною на військовому канцеляриті: “Термінове повідомлення щодо ймовірних ракетних ударів в найближчий час по території України”. В тексті фейкарі теж намагалися копіювати стиль військових документів, для більшої переконливості надали ймовірні адреси цілей, місця вильоту ракет з білорусі та навіть мапи з трасами польоту КР. Був також використаний цікавий прийом: посилання на нібито раніше надіслане повідомлення, що мало б переконати, що це пише той самий “справжній Molfar”.

Проте звісно ж  фейкарі наробили купу помилок. Наведемо лише найпримітивніші : 

Проте родзинкою “кібероперації методом лома” стало використання в якості логотипу Molfar емблеми з франківської броварні Molfar brevery. На документ, який намагалися підсунути військовим, вставили етикетку пивоварні! Причому вірний логотип OSINT-спільноти Molfar гуглиться навіть швидше. 

Звісно ж цей фейк було швидко розкрито, колег з Molfar він навіть потішив. Але сама спроба використання нового, справді авторитетного для потрібної аудиторії джерела, підтверджує, що ворог стає винахідливішим.  Звсіно ж “Укази президента про наступ на бєлгород” та фейкові заяви про тяжку хворобу та капітуляції через хакнуті радіостанції продовжуватимуть крутити для довірливої категорії. Проте для недовірливих теж постійно підшукують способи впливу. 

Не зважаючи на фейковість саме цих повідомлень, закликаємо не зневажати сигнали повітряної тривоги та користуватися укриттями. Щоразу.

 

//
Exit mobile version