//

Фейки Шойгу про “часткову” мобілізацію – Без Брехні

Фейки Шойгу про “часткову” мобілізацію

Шойгу слідом за виступом Путіна послали проводити заспокійливу роботу щодо “часткової мобілізації”. В ході “звернення” він повинен був переконати росіян, що Україна вже майже програла, а росія мало втратила військових. Та він лише нагородив купу фейків та маніпуляцій.

 

ТЕЗА 1: “Ми розуміємо що на початковому етапі чисельність ЗСУ складала 201-202 тис людей, за цей час понад 100 тисяч їхні втрати, загиблих 61207 та поранених 49368”

 

 

Тут Шойгу повторює вже старий російський фейк з підробним листом нібито від Залужного, де були вказані подібні цифри. На цей раз Шойгу навіть трішки зменшив фантазію – у “листі”  ще місяць тому росіяни вже малювали 76 640 загиблих. Ми спростовували цей фейк тут.

Той “лист” – підробка, як за формою (бланк Міноборони замість Генштабу) так і по суті: справжнє співвідношення загиблих до поранених у війнах завжди один до двох-трьох і навіть чотирьох. Незалежно від справжньої кількості наших загиблих воїнів, їх не може бути більше, ніж поранених.

 

ТЕЗА 2: Потім шойгу почав скаржитися на тисячі “інструкторів-найманців” звісно ж з Заходу. Їх набір для допомоги Україні в війні з Росією-окупантом нібито підтримується і навіть безпосередньо ведеться іноземними державами. І це, на думку Шойгу, нібито щось погане.

 

 

Хоча саме в росії днями Дума офіційно спростила отримання громадянства військовим найманцям.

Мер Москви Собянін вже навіть відзвітував, що уряд Москви найближчим часом розгорне в міграційному центрі “Сахарово” інфраструктуру для набору найманців з мігрантів. 

А наш Інтернаціональний легіон – офіційна військова частина ЗСУ, тому це ніякі не найманці заради громадянства чи Лади для батьків, а добровольці з усього світу, які за покликом серця захотіли стати на захист демократії і свободи. 

 

ТЕЗА 3. Відверто збрехав Шойгу і про втрати Росії: “Наші втрати загиблими 5937, кількість поранених він не назвав, але заявив, що 90% з них повернулися на війну”. 

 

 

Цю оголошену вкрай низьку кількість загиблих розкритикували навіть відверті фейкарі – “воєнкори” окупантів. Так  до прикладу сумновідомий Семен Пєгов написав, що він “наші втрати набагато більші від шойгівських”.

 

Генштаб ЗСУ на 21 вересня заявляв, що близько 55110 (+300) осіб з армії РФ ліквідовано. Пентагон станом на 9 серпня (тобто ще до успішного контрнаступу ЗСУ) вже заявляв про 70-80 тисяч бойових втрат з боку Росії, вбитими та пораненими. 

 

ТЕЗА 4: Та найбільший ажіотаж викликало звісно ж маніпулятивне пояснення про те “кого, скільки та чому будуть частково мобілізувати”. 

Почнемо з причини. Отже, Шойгу повторив мантру Путіна, що цілі операції незмінні, можливі відхилення по строках і по діях (як от, наприклад втекти зі Зміїного чи з Харківщини). А часткова мобілізація потрібна нібито лише для того, щоб ззаду підтримати лінію фронту. 

Але навіщо ж для цього проводити часткову мобілізацію? 

Адже у росії контрактна армія була більша за ті 300 тисяч мобілізованих, з яких вони обіцяють почати часткову “мобілізацію”. Сам Шойгу ще у березні 2020 року звітував, що контрактна армія Росії налічує 405 тисяч військовослужбовців. https://bit.ly/3SqIaF7. До цього додайте росгвардію і різноманітних найманців. Якщо відняти від цієї кількості 6000 вбитих окупантів, смерті яких визнає Шойгу, то в росії все одно лише контрактників має вистачити на весь фронт. Тим паче, що мобілізовані тепер будуть прирівняні до контрактників, отже матеріальної вигоди в цьому наче немає.

Правда в тому, що всі ці цифри, разом з “непереможною зброєю” росармії, були здебільшого на папері, а половину всіх військ, які були стягнуті до кордонів України перед вторгненням, ЗСУ вже знешкодили. А з усієї теперішньої мільйонної армії ( мала б бути 1 млн 13 тис. 628 ще з 2017 року) не назбирується якихось 300 тисяч, то ж треба мобілізувати. 

Шойгу також намагається переконати що 300 тисяч це мало, тому що мобілізаційного резерву у Росії ого-го – аж 25 мільйонів. Тому “часткова мобілізація” нібито торкнеться лише трішки більше ніж 1% всіх військовозобов’язаних. Та й взагалі нібито братимуть лише тих, хто служив, з військовим досвідом і хто має військову спеціальність (всі хто служив якусь має). 

Але це також відверта брехня, тому що ще навесні ми спостерігали, як російські курсанти військових училищ та строковики враз ставали контрактниками і опинялися “на учєніях” в Україні. Це ж стосується і обіцянки Шойгу про обов’язкове навчання, бойове злагодження і тому подібну підготовку мобілізованих перед виряджанням на смерть. Рівень бойової підготовки, оснащення та злагодження зараз видно хоча б по найманцям Пригожина, які прямо з тюрем їдуть на фронт здаватися.

Основна мета росії зараз кількістю, а не якістю (як і завжди) зупинити контрнаступ українських збройних сил.

 

Таку ж думку щодо цілей мобілізації сьогодні висловило міністерство оборони Великобританії. 

В США взагалі назвали “референдуми” та мобілізацією ознакою провалу та слабкості росії. І попередили, що не визнають жодних “приєднань”, а й надалі допомагатимуть Україні стільки, скільки буде треба. Тобто погрози Путіна, навіть ядерні, вже нікого не лякають.

 

Тим часом детальні переліки тих, хто потрапляє під цю “часткову” мобілізацію вже стрімко ширяться російськими телеграм-каналами. І там від молодого до старого і будь-яких звань та спеціальностей. 

Щодо 300 тисяч – це лише поточна потреба, яку формує і будь-якої миті може збільшити міністерство оборони. В Указі Путіна жодних меж немає. Зате є закриті кордони і нові жорсткіші строки тюремних ув’язнень за дезертирство та ухиляння від мобілізації. 

 

//
Exit mobile version