//

ІНФОРМАЦІЙНІ ВКИДИ ПРОПАГАНДИ У TELEGRAM-КАНАЛАХ НА ВОЛИНІ – Без Брехні

ІНФОРМАЦІЙНІ ВКИДИ ПРОПАГАНДИ У TELEGRAM-КАНАЛАХ НА ВОЛИНІ

Упродовж минулого тижня «Брехунець» відслідковував повідомлення в інфопросторі Волині від більше ніж 30 телеграм-каналів. Звісно, майже усі повідомлення стосувалися теми війни українців з російськими окупантами.

Маніпулювали темою мирних переговорів, описуючи можливі варіанти завершення війни, та смертю путіна. Величезна кількість дезінформації, панічно-тривожних повідомлень з’являються у місцевих телеграм-каналах під час повітряної тривоги. Адже кожен десь щось чув, бачив, комусь здалося.

Коли помре путін

Упродовж моніторингу волинського сегмента Facebook «Брехунець» натрапив на декілька повідомлень від телеграм-каналів про те, коли помре путін. Зауважимо, що відповіді на це запитання, мабуть, не знають і самі автори постів, бо перейшовши за посиланням читач бачить лише стрічку новин. А ще, щоб прочитати, коли ж настане такий довгоочікуваний для українців день, потрібно стати підписником і чекати, поки адміни схвалять ваш запит.

Цікавим є той факт, що під дописами були коментарі. Привернуло увагу й те, що вони були релігійного характеру: «дай Боже путіну здоров’я», «своїми прокльонами люди тільки веселять лукавого…», «Бог йому суддя, не помирає, значить має ще на землі помучитися перед пеклом». Вони звучать досить дивно, зважаючи на теперішню реальність, і наводять на думку, що коментатори намагалися виправдати дії диктатора. І, можливо, свідчать про проросійські настрої.

До речі, у Telegram створили канал, який має назву – «чи здох путін?» Він рахує дні до кінця путіна і налічує більше ніж 133 тисячі підписників. Щодня там з’являються повідомлення типу: «на жаль, сьогодні путін не здох».

Договір про закінчення війни

На минулому тижні телеграм-канали поширювали повідомлення про те, що росія готується до мирного договору, завдяки якому може закінчитись війна. Насправді це відверта брехня. Переговори між Україною і росією тривають і досі. І спрямовані вони переважно на те, щоб визволити мирних людей із гарячих точок та організувати гуманітарні коридори.

Жодних домовленостей про мирну угоду наразі досягнуто не було. Окупанти висувають для нас такі вимоги, на які ми ніколи не погодимося. Україна буде продовжувати боротися з окупантами. Телеграм-сміттярки таким чином залучають нових підписників, користуючись надіями українців.

Нагнітання паніки і страху

Під час моніторингу волинських телеграм-каналів досить часто можна натрапити на повідомлення: «щось горить!», «десь щось бахнуло», «біля Луцька чути вибухи», чи «неподалік Луцька, у сусідніх селах чути вибухи», «щось горить», «було чітко видно як падали уламки ракет». Таких повідомлень з’являється по декілька упродовж дня.

Оскільки тема «гаряча», така інформація миттєво отримує масу коментарів, де люди запитують де чули, що горить, чи хтось щось бачив. До прикладу, за нашими спостереженнями під повідомленням про «вибухи біля Торчина» уже за 6 хвилин було понад 100 коментарів! Звісно таке повідомлення викликало напругу і паніку учасників. Як виявилося згодом, неподалік Хорохорина відбувалися навчання з підривної діяльності. І Торчинська громада про це повідомляла на своїй сторінці у Фейсбуці. Просили також зберігати спокій і не панікувати. І це лише один із прикладів.

Також часто в області відбуваються знешкодження боєприпасів часів Другої світової війни, військові стрільби та навчання, про що теж повідомляють в громадах.

А ще люди часто підпалюють суху траву, створюючи небезпечні ситуації. Нещодавно вогонь від такого підпалу дістався місцевої ферми у селі Городище Луцького району. На щастя пожежу вдалося оперативно погасити.

Для того, аби не сіяти паніку і тривогу, потрібно читати інформацію на офіційних джерелах, сторінках уповноважених осіб. Вони повідомляють правду про те «куди і що прилетіло».

А викладати фото, відео, описувати локації – заборонено! Генштаб постійно просить українців, аби вони своїми дописами не ставали коригувальниками вогню окупантів. Але, на превеликий жаль, у гонитві за підписниками телеграм-канали часто нехтують такими проханнями і сіють панку постами, фото і навіть відео.

Матеріал підготували наші колеги з ресурсу Брехунець

Ще по темі:

//
Exit mobile version