//

Маніпуляції з втечею росіян зі Зміїного – Без Брехні

Маніпуляції з втечею росіян зі Зміїного

Треба віддати росіянам належне – вони неперевершені у своєму нахабстві. Їхні “багатоходівки” завжди вражали не вишуканістю маніпуляцій, а саме топорністю і нахабством, з яким вони просувають свою брехню. Так і цього разу ганебну втечу з українського острова Зміїний вони не лише виставляють «шагом доброй волі», а ще й намагаються звинуватити Україну та змусити Україну розмінувати порти та узбережжя.

 

Сьогодні зранку почали з’являтися повідомлення, що залишки гарнізону росіян після нічного розгрому українськими артилеристами та ракетниками покинули острів Зміїний на двох катерах. Наразі Зміїний вкрито пожежею, лунають вибухи.

Це офіційно підтвердило  ОК “Південь”

Водночас росіяни намагаються витиснути з цієї своєї поразки максимум медійної користі.

В заяві міноборони рф низка фейків для внутрішнього читача та маніпуляцій для закордонного.

ТЕЗА 1: Збройні сили рф завершили виконання поставлених задач на острові і тому вивели гарнізон

Про стратегічне значення острова на росії заявляли з першого дня захоплення: він дозволяє заблокувати прохід всіх суден вздовж північно-західного узбережжя Чорного моря, забезпечує контроль гирла Дунаю та можливість обстрілу всіх кораблів що йдуть до Одеси з Туреччини. Також Зміїний – гарна база для прямого обстрілу Одеси. Тому туди звозили ракетні та протиракетні системи, відбудовували причали і укріплення.

І ось ці всі стратегічні задачі раптом уже виконані?

Це брехня, тому що лише тиждень тому росіяни «героїчно» переправляли на острів ЗРК «Панцирь-С1». «Героїчно», тому що спершу цивільним краном у морі намагалися перевантажити ЗРК на катер. А цивільні моряки відмовилися виходити в море. Тому цього цілий засткомандуючого флотом літав на гелікоптері вмовляти єдиного кранівника, який вміє керувати краном, до нього додому. Але, як завжди, “щось пішло не так”: після завантаження виявилося, що катер не може втримати таку вагу, він дав крен, його довелося прив’язати до того ж цивільного плавучого крану і так двома суднами транспортувати до острова.

Команда цивільних моряків відмовилася від цього самогубства, тому сам генерал-майор «опанував за годину» управління краном і керував розвантаженням. Потім, знову ж таки під прикриттям цивільного плавучого крана, генерал-крановщик розвантажив ТОР-М2. Про всю цю ганьбу російський депутат ще й написав героїчну сагу.  І ось, за тиждень виявляється, що задачі, для яких перекидалися ракетні та протиракетні комплекси виконано, вони уже росії не потрібні, та і взагалі – їх так героїчно доставляли на острів якраз для утилізації. Вартість Панциря-С1, до речі, $15 млн, ТОР-М2 – $ 25 млн.

 

ТЕЗА 2: Можливо, задачі змінилися за одну ніч, після того, як путін вчора заявив, що задача «спецоперації» – це «звільнення» Донбасу і безпека для росії?

Ні. Адже росіяни не заявляли про вихід, не просили зелений коридор, не вивезли обладнання і техніку, які звозили місяцями, а вийшли лише на двох катерах саме після тотального ураження українськими військами. Тому фейк про виконання задач – це версія для російського невибагливих читачів, які лише пообурюються в коментарях, та й то обережно, щоб не наговорити на статтю.

Відео нічної операції по знищенню росіян на острові надав Головнокомандувач ЗСУ Залужний:

https://t.me/spravdi/12037

А ось свіжі знімки очищеного острова з супутника:

 

 

А може це частина домовленості про розблокування транспортування зерна з України і росія задля цього добровільно покинула острів?

 

Меседж про акт доброї волі росіянами якраз сприймається як ознака слабкості, він для зовнішнього використання.  Росія не перший місяць закидає тезу, що нібито саме Україна винна в можливій продовольчій кризі в Африці. Після заклику ООН до росії припинити блокування портів України та надати можливість вільного вивозу зерна росія почала імітацію бурної діяльності з порятунку світу від голоду. Спочатку росія викрала зерно з Запорізької та Херсонської областей, потім намагалася (безуспішно) продати його в Африку і успішно за підробними документами до Туреччини.  Далі, без участі України, росія з Туреччиною влаштували перемовини, де обговорювали, як вони будуть вивозити українське зерно. Туреччина буде вивозити, а росія – забезпечувати безпеку! Тобто грабіжник хоче конвоювати судна і обіцяє їх цього разу не забрати чи не втопити. Залишилася дрібниця – щоб Україна розмінувала узбережжя та порти. Щоправда, не нападати на них росія навіть не обіцяла.  Україна виступила категорично проти такої «допомоги».  Натомість зараз Україною розробляються альтернативні маршрути через залізницю, Дунай тощо.

На весь світ, особливо африканським країнам, росія постійно намагається довести, що для транспортування зерна все готово, росія не лише не створює жодних перепонів, а ще й активно готова допомагати. І це нібито саме Україна шантажує світ своїм зерном.  Ось і цього разу втечу з острова Зміїний росія намагається виставити як якусь поступку Україні і цілому світу ще й перекладати вину. Навіть якби росія добровільно передала острів під контроль України і припинила спроби атакувати його – це б все одно був би не «акт доброї волі», а повернення українських територій з-під контролю загарбника.  Достатньо безпечною обстановка для розмови про розмінування узбережжя Чорного моря стане, як мінімум, після панівного контролю Україною акваторії від Зміїного до Криму. Щоб росія навіть теоретично не могла зайти жодним судном і здійснити десантування. На щастя, у світі з причинно-наслідковим зв’язком  продовольчої кризи все в порядку: доки росія не напала, Україна вільно вивозила зерно з Азовського та Чорного морів. Значить, причина – росія. Коли росія забереться – все відновиться.

//
Exit mobile version