//

Маніпуляції з заявою засновника гурту Pink Floyd про підтримку путіна – Без Брехні

Маніпуляції з заявою засновника гурту Pink Floyd про підтримку путіна

Всі росіянські змі рознесли “сенсаційну” новину, що співзасновник Pink Floyd Вотерс назвав Байдена військовим злочинцем і закликав Україну здаватися, тобто йти погоджуватися на умови путіна. Чому інтерв’ю просто співака CNN подається ледь не як заява Королеви Британії і нищівний удар по світовій підтримці України? 

Інтерв’ю Роджера Вотерса на CNN/ Скріншот

 

Проросійська странаюей “пояснює”: “Напомним, что в начале апреля Pink Floyd выпустили сингл в поддержку Украины, в котором использовали песню “Ой у лузі червона калина”. Это был первый сингл группы за последние 30 лет. Но, как видим, у создателя группы есть и другие взгляды на вопрос”. 

Так, випуск хіта Pink Floyd Hey, Hey, Rise Up! в кооперації з Андрієм Хливнюком став сенсацією. Завдяки цій композиції про війну в Україні дізналися мільйони людей по цілому світу.

Кошти, зібрані з перегляду відео, були направлені на гуманітарну допомогу українцям. Така підтримка легендарної групи, що відома своїми антивоєнними творами, розізлила росіян. І ось у них з’явився шанс сказати, що “не всьо так адназначна”. Невже Pink Floyd після підтримки України продався чи “прозрів”, як торочать росіяни. Ні – це звичайна маніпуляція. 

Вотерс і справді співзасновник Pink Floyd, відомий своїми антивоєнними поглядами. І він дійсно на останньому концерті демонстрував фото Байдена з підписом “воєнний злочинець”. Він не вперше звинувачує лише Захід. 

Ще перед війною він заявляв рашітудей, що вторгнення росії це: “фігня (bullshit) … будь-хто з IQ вищим за кімнатну температуру знає, що [вторгнення] — це нісенітниця”

Хоч 8 березня він і написав, що вторгнення Путіна в Україну це “злочинна помилка, вчинок гангстера”, проте це західні уряди, на його думку, розпалюють вогонь, постачаючи зброю в Україну, замість того, щоб брати участь у дипломатії, яка буде необхідною, щоб зупинити бійню. США у Вотерса “грають в гру” Україною, самі залишаючись поза зоною ураження. Знайома риторика? Цілком з російської методички. 

Може Вотерса ввели в оману чи він не в курсі суті війни росії проти України? Ні, така проросійська позиція в нього глибоко та давно. Отже, Вотерс заявляє, що йому огидні війни у цілому світі, проте раніше і більше за “гангстера Путіна” йому були огидні “гангстери-президенти” Буш та Блер за Ірак, Обама та Клінтон за Лівію та Сирію, а уряд Ізраїля йому “огидний ще з 1967 року після вторгнення в Палестину”. Перелік претензій до світу в нього довгий. Але до чого тут Україна? Адже це росія вдерлася в Україну, не США? 

На це у рок-співака є совкове “пояснення” рівня путіна. Прикметно, що у списку війн “від Вотерса” немає жодної, яку вчиняв СРСР, а потім росія. Як так сталося, що Ірак та Сирію він помітив, а Афганістан, Чечню та Грузію – ні? А вся річ у тім, що він – прихильник “сильного антинациста СРСР” на противагу “злому Заходу”. Так він заявив, що у нападі росії на Україну винен НАТО, тому що обіцяв у 80-х роках Горбачову не розширюватися на Схід. Просто слово в слово повторення альтернативної історії світу від путіна. Що ніякого СРСР вже немає понад тридцять років і що росія окупувала Крим незалежної України, знищивши цим всі договори та меморандуми, Вотерс ніби не помічає. Він навпаки засуджує пропаганду з демонізації росії.

Та насправді совковість Вотерса ще древніша. В інтерв’ю CNN він добалакався до того, що це лише СРСР виграв Другу Світову Війну, а американці лише через Перл-Харбор вступили, коли вже все було вирішено. А далі завершальний акорд: у війні загинуло понад 23 млн русскіх, захищаючи американців від нацистів.  Тут треба дещо пояснити. Подібний помилковий “комплекс вини” ми чули від політиків з Німеччини: ми не постачатимемо Україні зброю, тому що ми колись уже знищили мільйони росіян, більше повторення цього не хочемо. А СРСР (росія) тепер завжди правий. І німці, і Вотерс – помиляються, називаючи всіх загиблих русскімі. Найбільше втрат та руйнувань від нацистської Німеччини зазнала саме Україна: українців серед загиблих солдатів було найбільше, саме Україна була окупована найдовше, на примусові роботи до Німеччини вивозили також не русскіх з Лєнінграда, Поволжя чи з-за Уралу. Тому теза, що це русскіє переможці і найбільші постраждалі від війни – неправдива. 

Окрім того, колишня перемога СРСР з союзниками не дає жодної індульгенції росії на вторгнення до України. І не робить росію “вічним анитнацистом”. Проте Вотерс вірить, що це продовжується та сама війна з нацистами, які “ в Україні служать в Азові та Національної міліції”.

Вотерс та “Червона калина”


Але як Вотерс з такими сов’єтськими поглядами міг грати  “Червону Калину” – славень січових стрільців? А він і не грав. Вотерс це не Пінк Флойд уже понад тридцять шість років. Він пішов з гурту ще 1985 року. Юридичні права на Pink Floyd та пісні залишилися за гуртом, попри спроби Вотерса через суди заборонити діяльність групи. У 2008 році помер клавішник Райт і Pink Floyd не могли гастролювати без нього: «Дуже шкода, – сказав BBC Девід Гілмор, – але це кінець». 

Проте у квітні 2022 року  Гілмор і барабанщик Нік Мейсон возз’єдналися як «Pink Floyd» разом із басистом Гаєм Праттом і записали трек Hey, Hey, Rise Up! на підтримку України. Девід Гілмор сказав виданню Гардіан “Це Pink Floyd, якщо це я і Нік”.

Музиканти Pink Floyd з прапором України

Тому Вотерс хоч і співзасновник (50 років тому) групи, але не представляє Pink Floyd. Згадка його в заголовках у прив’язці до гурту потрібна саме з метою просунути тезу, що потрібні переговори, і ось навіть симпатики України, які грають “Червону калину”, вже говорять про це.

Тема “безальтернативності перемовин” зараз просувається через всіх можливих спікерів. Певно всі бачили як премєр угорщини Орбан носиться з тезою перемовин з росією. За останні два тижні він двічі заявляв, що війною росію не перемогти, треба, щоб США сідали домовлятися. Звісно ж європейські лідери не підтримали таку відверто проросійську позицію. Угорщину ЄС взагалі уже не перший рік штрафує за антидемократичні закони. Але головне показати, що “не все так однозначно у підтримці України”. 

А вчора вже Ердоган нібито заявив, що говорив з путіним про проведення перемовин його з Зеленським в Туреччині. 

Звісно заявам росії через Туреччину віри мало: згадайте лише заяву міністра оборони Туреччини, що це не росія стріляла по одеському порту, яку росія заперечила вже наступного дня. Проте таким чином тема перемовин не сходить з заголовків змі, для цього в хід ідуть давні “друзі росії” серед політиків і навіть рок-виконавці – фанати СРСР.

//
Exit mobile version