//

Російська спецоперація з обстрілів Донецька – Без Брехні

Російська спецоперація з обстрілів Донецька

Росія вже ось десять днів як обстрілює різні райони Донецька. Як завше у росіян їхня “спецоперація” переслідує декілька цілей і стратегію: “розганяємо – хтось та повірить”. 

 

Задачею мінімум було “стимулювати” місцеве населення до підтримки активних бойових дій проти України. Донецьк вісім років ніхто не бомбив. 

Примусова мобілізація всіх підряд на вулицях і перспектива загинути за “звільнення” далекого Маріуполя чи Бахмута у мирних непідготовлених жителів Донецька захоплення не викликала. Далі почали масово надходити тіла вбитих мобілізованих, яких росія та бойовики використали як гарматне м’ясо для атак на захищені українські позиції. Після цього почали назрівати протестні настрої, навіть зі спробами мітингів у донецького жіноцтва, чиїх чоловіків та синів мобілізували. 

І ось дончанам вирішили “нагадати”, що вони воюють, щоб Донецьк не обстрілювали. Нагадати старим перевіреним способом – залякати обстрілами “блукаючим мінометом” з окупованої території. І звинуватити ЗСУ. Закономірною деталлю було те, що довкола місця прильоту одразу з’являлося мінімум три знімальних групи роспропагандистів. Наприклад сумновідомий руденко просто припинив їздити донбасом з військами і займається лише “обстрілами Донецьку”. Деякі прильоти знімалися “репортерами” взагалі в режимі онлайн, коли вони після першого “відомого” прильоту, починали зйомку, а слідом продовжувався вже неочікуваний для них обстріл. 

Проте люди, які з 14 року розрізняють звуки вильоту та прильоту, і вміють порахувати дистанцію за часом польоту міни, одразу вирахували, що обстріли ведуться з Макіївки. Це ж підтвердили в місцевих чатах і самі макіївчани. Пропагандисти одразу намагалися закинути оновлену версію, що це з Макіївки обстрілюють Авдіївку, проте місця перших обстрілів були навіть не в напрямку Авдіївки. Скріншоти переписок тут 

 

Другою, більш глобальною метою обстрілів була спроба закинути, що обстріли здійснювали з американської зброї, яка щойно прибула в Україну.  Передача Україні РСЗВ HIMARS викликала у росії істерику, погрози збільшення обстрілів України, та навіть ядерних атак у випадку застосування цієї зброї по території росії. Американська влада натомість повідомила, що українці дали гарантію, що вони не будуть обстрілювати цілі на російській території. 

Фейк з обстрілом Донецька мав нібито довести, що ЗСУ вже використовує зброю «не за призначенням». Але його теж було спростовано свідченнями містян про місця відльотів. На жодному відео пропагандисти так і не показали вирви від “американського калібру”, ті пошкодження асфальту, які побіжно демонстрували свідчили про розрив мін.

 

Третьою, стратегічною метою обстрілів, було привернення міжнародної уваги, від ЗМІ аж до ООН. Позаяк міжнародні ЗМІ уваги на незначні, у порівнянні з знищеною Волновахою та Маріуполем, обстріли не звертали, росіяни почали обстрілювати центр Донецька, не зважаючи вже на людські жертви. 

13 червня росіяни здійснили кількагодинний масовий обстріл центру Донецька з артилерії та рсзв. Звинувачували знову ЗСУ з американською зброєю, що стріляє нібито з Авдіївки. Водночас навіть місцевий «депутат» Фролов у себе в фейсбуці підтвердив, що між пострілом і вибухом лише дві секунди і йому “незрозуміло що відбувається”.  В коментарях йому підтвердили з яких районів Донецька ведеться обстріл власною артилерією.

На відео від місцевих мешканців так само чути моментальні вибухи після пострілів. За цей час з Авдіївки долетіти снаряди фізично не могли. Посилання на відео тут 

В результаті обстрілів загинуло 5 осіб, поранень зазнало 22 людини. Постраждали житлові будинки,  лікарні, горів базар та пробило дах пологового будинку. Обстріл пологового намагалися видати за дзеркальну ситуацію зі скиданням авіабомб росіянами на пологовий будинок  в Маріуполі. Пропагандисти назнімали відео і фото з вагітними та породіллями, яких змусили ховатися у підвалі. Прикметно, що на відео видно, що навіть шибки у більшості вікон не пошкоджені.

Перший заступник постпреда росіі в ООН звинуватив світові ЗМІ, що вони, мовляв,  замовчують обстріли пологового будинку, а про “такий же” обстріл в Маріуполі «кричали». 

Хоча Німецький перший канал зреагував – видав сюжет про обстріл ринку, де звинуватив у обстрілах росію. Але така реакція росіянам не сподобалася. 

На обстріли 13 червня зреагувало ООН: на щоденному брифінгу представник генсека Стефан Дюжаррік заявив, що будь-які атаки на медичні заклади є порушенням міжнародного права, а щоденні обстріли непідконтрольних територій викликають велике занепокоєння. Російські пропагандистські ЗМІ одразу спробували виставити цю заяву як визнання ООН, що обстріли нібито здійснює Україна. Деякі росзмі так і написали: «обстріли Донецька Україною засудили в ООН».

Водночас для російського глядача ці обстріли видавали ледь не за замах на ватажка бойовиків пушиліна, тому що деякі вибухи були поблизу (кількасот метрів) будівлі «адміністрації». Скориставшись нагодою, пушилін попросив у росії більше іскандерів, щоб «почати захищати Донецьк». Прикметно, що поки росія не почала захищати, Донецьк ніхто вісім років не обстрілював. Що і навіщо робили росіяни попередні три місяці по всій Україні, якщо це й була нібито “операція по захисту Донецька”, питання риторичне.

 

Висновок:

Отже, на поставки американської зброї росіяни не придумали нічого кращого, ніж бомбити Донецьк.

 

//
Exit mobile version