//

Від «Київ за три дні…», до «40-ка мільйонну країну так швидко захопити неможливо» – як змінювалася російська пропаганда – Без Брехні

Від «Київ за три дні…», до «40-ка мільйонну країну так швидко захопити неможливо» – як змінювалася російська пропаганда

Кремль готувався до війни на всіх «фронтах». В тому числі – і на інформаційному. Як тільки перші ракети полетіли на міста України, а безкінечно довгі колони окупантів потягнулися по нашій землі, пропагандистська машина включилася на повні оберти. Але якщо на початку, так званої, спецоперації, соловйови/скабєєви співали про «Київ за три дні», то згодом почали волати, що «40-ка мільйонну країну так швидко захопити не можливо фізично», а потім і зовсім скотилися до того, що «рф воює з усім НАТО на території України». Як змінювалася риторика кремля в залежності від провалів чергового етапу, так званої, «спецоперації» – подивимося на прикладах.

 

КИЇВ ЗА ТРИ ДНІ

В перші три тижні війни росіяни заявляли: «В Україні триває спецоперація по денацифікації та демілітаризації», «Україна розвалиться за пару тижнів, все йде чітко за планом». Аналогічно «підспівували» в унісон і верхівка кремля і військове керівництво – на щоденних брифінгах говоряча голова міноборони, майже місяць сповіщала, що втрат армія рф не має.

Та по волі того, як провалювався бліцкриг, як горіли колони окупантів – змінювалася риторика. Спершу вона мала виправдати затягування війни і показати «перемоги». Наприкінці березня керівництво рф заявило про «знищення військового потенціалу України» та «повне припинення постачання в українські війська ракет, боєприпасів, військового знаряддя». Тобто, далі спротиву не буде. Але він був і шалений.

Такий, що окупанти відкотилися з теренів Київської, Чернігівської, Сумської областей. Це виправдовувалося, що на цьому напрямку цілі досягнуто і це такий маневр. А сама «спецоперація», як і раніше, йде чітко по графіку. І тепер настала друга її фаза. Основною метою другого етапу «спецоперації» оголошувалося встановлення контролю над Донецькою та Луганською областями.

ДРУГИЙ ЕТАП – БЛИСКАВИЧНЕ ЗВІЛЬНЕННЯ ДОНБАСУ

Меседж пропаганди звучав так: «спецоперація превентивно зірвала широкомасштабний наступ ЗСУ на ЛНР і ДНР». Тобто акцент уваги російської аудиторії зміщувався із захоплення усієї країни на «звільнення» двох східних областей, де «живуть рідні по мові руzzкомовні».

Загальну картину ідеального виправдання «другого етапу» трохи псував несамовитий лукашенко, який всюди за собою тягав «секретну карту» і весь час намагався показати «звідки на білорусь «готовілось нападеніє»». Проте, це й досі залишилося невідомим. В решті решт, напевно пропагандисти попросили його більше не намагалися показати карту. І він змінив риторику.

Але далі реалії на полі бою теж зіпсували плани пропаганди. Неспроможність «звільнити» Донбас до 9 травня призвела до зміни тактики окупантів. Зупинка наступу ворога майже за усіма напрямками та надання Україні важкого озброєння послабила медійний вплив на електорат. Треба було знову нагнітати ситуацію, вкидати чергові лякалки. Тож, в травні соловйови/скабєєви витягли із рукава старий замизганий козирний туз про «американські біолабораторії» на території України, де розробляли етнічну зброю. Але тут саме життя підкинуло пропаганді гарну тему – у світі почала поширюватися мавпяча віспа. Моментально було виявлено, що США розробляли у біолабораторіях в Нігерії цей вірус, і до цього ще було причетні і лабораторії в Україні. Як же без них.

ПІДГОТОВКА ДО… ПРОВАЛУ

Провал блискавичного звільнення Донбасу знову підштовхнув пропаганду кремля до зміни векторів. «Блискавичне звільнення» перетворилося на «третій етап» спецоперації із повільним витисканням українських військ, буквально по метру, з території Луганської області. Тобто все звузилося до боротьби саме за ті 5-10%. Але й це витискання забуксувало. А в деяких моментах окупаційні війська почали відкочуватися назад під контратаками ЗСУ.

Водночас пропагандисти почали готувати населення рф до ймовірних військових невдач. Звичайно про поразку відкрито не говорилися, але про важкий стан, навіть помилки військового керівництва – заговорили. Щоб змінити поширене уявлення про «військову непереможність росії» та применшити ганьбу від можливого програшу «могутньому противнику», акцент у риториці був перенесений на обговорення «накачки України зброєю» та на тіл цього – про майже відкрите протистояння рф з усіма країнами ЄС та НАТО.

В інфопростір полетіли меседжі на кштальт:

Офіційне визнання масштабів військових втрат змінювалося від повного замовчування до дозованих звітів з заниженими показниками. Наприкінці березня міноборони рф визнавало загибель 1351 своїх військових. Але це були останні «офіційні» повідомлення. З того часу лунають тільки заяви, що «російські війська практично не несуть втрат через зміну тактики». Та й сама тактика тепер стає неперевершеною, яка дозволяє – увага – російськім військам вдало тримати позиції і наносити великі втрати ворогу. Тобто про блискавичні наступи вже не говориться!

«ВУНДЕРВАФФЕ» ВРЯТУЄ РОСІЮ

Для підкреслення унікальності того, що застосовує рф, пропаганда почала розкручувати міф про російські «вундерваффе» – диво-зброю. Спершу починали вже із знайомого ТОС «Сонцепек» – саме скабєєва смакувала у декількох ефірах деталі про цю диво-техніку, розказуючи, що вона випалю все, навіть повітря, у радіусі одного кілометра. Смакування було настільки захопливим, що начебто мова йшла не про знищення цією зброєю десятків, якщо не сотень людей (привіт Гаага).

Далі від «Сонцепеків» пропаганда перейшла до заяв про унікальну, надпотужну лазерну зброю нового покоління, що нібито вже використовується на війні в Україні і має таку ж руйнівну силу, як крилаті ракети. Саме ця зброя має змінити хід «спеоперації» і поставити на місце НАТО і ЄС. Що ж, такими темпами, за місяць соловйови/скабєєви почнуть розказувати про «зірку смерті», яка вже збирається на челябінському тракторному заводі і ось-ось буде постачатися у війська. І тоді ми вже ну точно переможемо.

До слова, апеляція до диво-зброї, як до засобу перемоги одним махом над усіма ворогами, вже була обкатана пропагандою – у фашистській Німеччині. Із періоду кінця 1943-го початку 1944-го років, коли ситуація для гітлерівських військ на фронті ставала все більш катастрофічною,  нацистська пропаганда почала розказувати, що війну буде виграно диво-зброєю. Віра в міфічне «вундерваффе», що здатне кардинально змінити війну, зберігалося у керівництва рейху до останнього дня. Таку ж віру їхня пропаганда підтримувала і у своїх громадян.

Таке враження, що соловйови/скабєєви і подібні до них читають методички, яким більше 80 років, так чітко слідують рекомендаціям своїх вчителів. Що ж можемо тут побажати їм тільки успіху, бо ми прекрасно знаємо із історії, чим закінчили ці горе-вчителі – один застрелився, другий отруївся, третій повісився у камері під час слідства, четвертий був засуджений до страти, п’ятий – до довічного ув’язнення. У соловйова і скабєєвої дуже широкий вибір варіантів майбутнього.

Ще по темі:

//
Exit mobile version