//

ВВС розкрила російську пропагандистську кампанію з тисячами фейкових акаунтів у TikTok, які поширюють дезінформацію про війну в Україні – Без Брехні

ВВС розкрила російську пропагандистську кампанію з тисячами фейкових акаунтів у TikTok, які поширюють дезінформацію про війну в Україні

Користувачі в кількох європейських країнах були піддані неправдивим заявам про те, що українські високопосадовці та їхні родичі купили розкішні автомобілі чи вілли за кордоном після вторгнення Росії в лютому 2022 року.

З липня BBC виявила майже 800 фальшивих акаунтів. TikTok каже, що вже розслідує цю проблему і стверджує, що видалив понад 12 000 фальшивих облікових записів із Росії.

‘Вілла в Мадриді’

Донька тоді ще міністра оборони Олексія Резнікова виявила відео в Т, про те, що вона буцімто купила віллу в Мадриді, наступного ранку їй надіслали схожий ролик у TikTok, у якому стверджувалося, що вона купила віллу на Французькій Рив’єрі. Відеозаписи циркулювали серед її друзів, перш ніж нарешті потрапили до її чоловіка.

Відео в TikTok неправдиво звинувачували пана Резнікова та його доньку в купівлі розкішних автомобілів або нерухомості в Європі під час війни в Україні

Пані Штейнгауз каже, що вона не володіє нерухомістю в Іспанії чи Франції чи «десь за межами України».

BBC Verify також відстежила фотографії будинків у Мадриді та Каннах на двох місцевих сайтах нерухомості, і обидва вони все ще продавалися.

Інші відео були прямо спрямовані на її батька.

Скоординовані зусилля

Відео, надіслані пані Штейнхауз, належать великій російській мережі підроблених облікових записів TikTok, які видають себе за справжніх користувачів з Німеччини, Франції, Польщі, Ізраїлю та України.

Використовуючи пошук за хештегами та власні рекомендації TikTok, BBC Verify вдалося відстежити сотні подібних відео, націлених на десятки українських чиновників.

Акаунти, які їх опублікували, використовували вкрадені фотографії профілів, у тому числі таких знаменитостей, як Скарлетт Йоханссон, Емма Вотсон і Колін Фаррелл.

За небагатьма винятками, вони опублікували лише по одному відео. TikTok каже, що ця тактика є новою та спрямована на те, щоб уникнути виявлення та маніпулювати системою платформи для рекомендацій відео користувачам.

ДЖЕРЕЛО ЗОБРАЖЕННЯ,BBC/TIKTOK

Схоже, що зусилля були скоординованими: іноді відео публікувалися різними обліковими записами в один день і мали ідентичні або дуже схожі сценарії.

Під час розслідування BBC Verify виявила послідовні, непрямі докази, які вказують на можливе російське походження мережі.

Це включало мовні помилки, характерні для носіїв російської мови, зокрема деякі російські фрази, які не вживаються в інших мовах. Так прізвище Peanny в них з російської було перекладено як Pinny, тобто “i” там взялася саме з російського Пинни.  Крім того, багато відео містили посилання на веб-сайт, раніше викритий Meta як частину пов’язаної з Росією мережі, що видає себе за законні західні новинні веб-сайти.

Деякі з підроблених облікових записів TikTok, виявлені BBC, використовували одне й те саме викрадене зображення профілю з різними іменами

Багато відео, проаналізованих BBC Verify, були спрямовані на пана Резнікова, президента України Володимира Зеленського, генерала Залужного та інших українських посадовців, зображуючи їх одержимими грошима та байдужими до простих українців чи війни.

Вони уникали прямих звинувачень у правопорушеннях, але мали на увазі, що політики купували розкішне майно чи товари під час війни – твердження, які під час перевірки завжди виявлялися неправдивими.

Роман Осадчук з лабораторії цифрових криміналістичних досліджень Атлантичної ради, який досліджував мережу спільно з BBC, сказав, що фейкові акаунти, націлені на українців, намагалися підірвати їх довіру до керівництва країни.

“Вони намагаються певним чином зробити Україну менш стійкою і [змусити] українське суспільство припинити воювати з росіянами” він сказав.

Рене ДіРеста, менеджер із технічних досліджень Стенфордської Інтернет-обсерваторії, каже, що Зосередження уваги на корупції у військових зусиллях України було особливо спрямоване на Захід.

TikTok заявив, що видалили таємну операцію впливу з Росії в рамках розслідування, та ще розслідує, хто стоїть за мережею, і знайшов підроблені відео ще двома мовами – італійською та англійською.

Незважаючи на спроби TikTok вимкнути мережу, за кілька тижнів після того, як BBC Verify повідомила про облікові записи, програма порекомендувала нам ще десятки відео, які, здається, є частиною тієї ж мережі.

Деякі з них були опубліковані ще наприкінці листопада та висвітлювали останні події.

Ми своєю чергою, можемо підтвердити, що практика вкидання з одноразових акаунтів компрометувальних відео на дрібніших посадовців в TikTok живе і процвітає. Раніше це були відео на голів ТЦК, причому саме на тих, у кого перевірки не виявили маєтків та статків.

А буквально минулого тижня закинули відео про маєток в Іспанії голови Закарпатської ОДА Микити. Почерк був ідентичний: акаунт з випадковим фото та єдиним відео, текст начитаний через неякісний синтезатор голосу з помилками. Та був і місцевий нюанс: у відео підкреслювалося, що вілли купуються, поки обласний ТЦК “хапає хлопців біля басейну”. А це вже вказує, що замовниками можуть бути ті бізнесмени, які здійняли лемент про “придушення бізнесу” та “права людини” після відвідин військовими ТЦК кількох баз відпочинку на Закарпатті.

Текст підготовлено за матеріалом BBC.

 

//
Exit mobile version