//

“Ви винні, бо обороняєтесь”. Маніпуляції в заяві Amnesty International – Без Брехні

“Ви винні, бо обороняєтесь”. Маніпуляції в заяві Amnesty International

Міжнародні організації не припиняють нас прикро дивувати.

Спочатку ООН видав ганебну реакцію на відео, де спочатку калічать, а потім вбивають українського полоненого.  

Потім Червоний Хрест заявив, що не давав жодних гарантій українським військовим полоненим.

Проте 21 травня президент України Володимир Зеленський заявляв, що захисники Маріуполя, які вийшли із заблокованого заводу “Азовсталь”, мають бути звільнені за процедурою обміну під гарантії РФ та міжнародних структур. Тоді ані ООН, а ні Червоний Хрест його слова не заперечили.

“Хлопці від військових отримали сигнал, що вони мають повне право вийти і зберегти своє життя. Військове командування передало все це всім заблокованим на “Азовсталі”… Далі все залежить від того, що на себе брала ООН, Червоний хрест, Російська Федерація, що вони (українські бійці) будуть усі в безпеці й будуть очікувати того чи іншого формату обміну” – сказав Зеленський. 

 

Тепер до “стурбованої” міжнародної компанії приєдналась і організація Amnesty International (AI). Але вона пішла далі і звинуватила українські війська.

Міжнародна правозахисна організація опублікувала доповідь, в якій звинуватила ЗСУ в порушенні правил ведення війни та тому, що українські військові ставлять під ризик цивільне населення. 

 

Так-так, вам не здалося. Саме наші військові, а не росіяни, які порушили всі можливі конвенції, закони і засади найпростішої моралі. 

Що ж йдеться в доповіді? В першу чергу, ЗСУ звинувачують за такими пунктами:

 

Що ж натомість пропонує Amnesty International?  Базуватись на військових базах та в лісах. 

Свою доповідь та висновки організація обґрунтовує розповідями місцевих цивільних, які, цитуємо “не розуміють, навіщо наші військові атакують з міст, а не з полів”. Тобто якийсь “Микола” сказав, щоб не воювали біля його хати, а їхали в поле і Амнесті винесли це у висновок.

На заяву AI вже відреагував міністр оборони Олексій Резніков. Він закцентував, що єдине, що загрожує цивільним – це агресія рф, яка порушила всі можливі норми війни.

Будь-які спроби поставити під сумнів право українців опиратися геноциду, захищати свої родини й домівки, захищати свої життя і життя своїх дітей, опиратися діям Росії як держави-терориста – це збочення, у які б правові конструкції його б не маскували.

Будь-які спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і український самозахист, як це зроблено в матеріалі Amnesty International, – це свідчення втрати адекватності і спосіб знищити свій авторитет”, – заявив він.

З критикою “збалансованого” звіту виступив також міністри закордонних справ Дмитро Кулеба

А ввечері маніпулятивними заяви агенції назвав уже Президент Зеленський.

 

Хоча організація з усіх сил намагалась бути “нейтральною” та згадувала, що “це не виправдовує злочини росії”, сам текст – вершина маніпуляції та підігрування агресору. І це вони не вперше і не випадково.

Про це в тому числі пише і співробітник Української Гельсінської Спілки з прав людини Олександр Павліченко. Він порівнює доповідь AI зі схожими маніпулятивними документами, наприклад “Білою книгою злочинів Майдану” пише:

“В ньому було з документальною точністю описано, як, де і коли постраждали поліцейські, які охороняли порядок у грудні 2013 та січні лютому 14, які злочини вчинялись протестувальниками… 

При цьому зовсім не згадувались дві “дрібнички” – побиття студентів уночі 30 листопада і жорстоке побиття 1 грудня 2014 на Банковій як  рушійні причини цих подій і ескалації протистояння, ну і про відмову від європейської інтеграції там теж не йшлось. 

Отака маніпуляція, яка перекидає все з ніг на голову. До чого я? Amnisty теж “забули” про суттєві чинники, які просто нівелюють написане ними, відтак, це маніпулятивне поводження з інформацією. 

Про те, чи мали і мають вони доступ до окупованої орками території, і, відтак, паралельного об’єктивного збору інформації, теж їх запитаємо”. 

 

Якби не намагались представники AI переконати всіх у власній об’єктивності, за тиждень в офіційному твіттері немає жодних згадок про масове вбивство в Оленівці українських військовополонених. Як не було і згадок про російські війська в Бучі. Хоча з самого початку російської агресії росія використовує воєнні тактики, які загрожують цивільним.
На перманентну сліпоту та амнезію Амнесті зауважив журналіст В’ячеслав Шрамович на прикладі Бучі.

Ось як виглядає “tactics endangering civilians” (тактика, яка загрожує цивільному населенню). Це Буча зранку 24 березня 2022 року, вул. Центральна. Російські десантники розставили свої БМД і БТР у дворі, ховаючись під стінами житлового будинку. Я нарахував 12 одиниць техніки. До речі, цей будинок не був зруйнований. Тому, що українські військові бережуть своїх цивільних”, написав він 

Звичайно, жодного гучного звіту про це організація з захисту прав людей не опублікувала. 

Як власне і не може притомно відповісти на питання: а де розміщуватись нашим військовим, якщо росіяни захоплюють наші міста? Нагадаємо, що в Бучі наших військових не було. Організація не хоче нагадати, що сталося з Бучею?

Українській офіс AI спочатку відмежувався від цієї ситуації. Але потім його співробітники виступили з заявою, де пояснили, як “неупереджено” працює агенція. Український офіс не був залучений до підготовки чи написання тексту публікації і його створили на основі даних, які зібрали іноземні дослідники та дослідниці:

Український офіс не був долучений до підготовки чи написання тексту публікації. І, на превеликий жаль, уже на початковому етапі розробки цієї доповіді ми зайшли у глухий кут, де аргументи нашої команди щодо неприпустимості і неповноти такого матеріалу не були враховані.

Зі свого боку представники і представниці українського офісу зробили все, що могли, аби цей матеріал не було оприлюднено. Коли на наші неодноразові заперечення ми отримали у відповідь безкомпромісне «ні», ми також зробили все, що могли, аби мінімізувати поширення матеріалу. 

 Ми просили в авторів та авторок надіслати нам завчасно всі версії матеріалу (на жаль, цього не відбулось), ми переконали їх попросити офіційний коментар від 

Міністерства оборони України, але при цьому вони, на жаль, не надали достатньо часу на отримання відповіді і опублікували це дослідження без їхнього коментаря. 

Ми також категорично відмовилися публікувати цей прес-реліз на нашому сайті чи перекладати його на українську, через його, на нашу думку, односторонність. Нам дуже прикро, що навіть після всіх можливих аргументів «проти» нас усе одно не почули. 

Кожна людина з українського офісу Amnesty знає, що саме рф відповідальна за злочини агресії проти України”. 

Попри таку “неупередженість”  центрального офісц жодних заяв про звільнення від жодного працівника українського офісу (принаймні станом на сьогодні) не було. Одна стурбованість.

 

Та на цьому ганьба Амнесті не закінчилася. Генеральна секретарка організації Агнесс Калламар назвала реакцію на звіт міністра оборони України та заяву міністра закордонних справ Д.Кулеби “хейтом ботів та тролів”. А повідомлення, що винуватець та агресор тут лише Росія – дезінформацією.

“Українські та російські боти й тролі в соцмережах. Сьогодні всі вони атакують розслідування. Це називається військовою пропагандою, дезінформацією. Це не вплине на нашу неупередженість і не змінить фактів”, – написала вона. 

По суті, правозахисна організація не просто підігрує країні-агресору, а й дискредитує Збройні Сили України та ідею того, що захист від агресії це погано.

Дії росії офіційно визнані агресією проти України Радою Безпеки ООН. Проте для AI і досі не все так однозначно! У них є “дві сторони” і взагалі жертва повинна скоритися, а не оборонятися.

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version