//

Як російські ЗМІ «виправдали» Путіна перед слідством у справі отруєння Скрипаля шляхом маніпуляцій – Без Брехні

Як російські ЗМІ «виправдали» Путіна перед слідством у справі отруєння Скрипаля шляхом маніпуляцій

У 2018 році колишнього офіцера Генерального штабу Росії Сергія Скрипаля та його доньку Юлію знайшли отруєними рідкісним отрутою в Солсбері. Почалося розслідування, і британська влада звинуватила керивництво Росії.

Нещодавно голова контртерористичного підрозділу Лондонської поліції Ніл Басу розповів, що поліцейські не знайшли доказів причетності президента Росії Володимира Путіна до отруєння Скрипалів у Солсбері в березні 2018 року, повідомляє RTVI з посиланням на «Інтерфакс». Однак це не завадило російському виданню розмістити цю і подібні їй новини в рубриці «Инфошум», де аналізуються фейкові, або маніпулятивні матеріали. Пояснюємо причини.

Скотленд-Ярд вивчив питання причетності Путіна до отруєння, але, за словами Басу, для того, щоб висунути звинувачення, поліції потрібно довести прямий зв’язок між російським президентом і нападом на Скрипалів.

«У нас немає матеріалів, що дозволяють висунути звинувачення», — додав він.

«Инфошумом» називає RTVI цей інформаційний привід, тому що Скотленд-Ярд поділився деталями триваючого розслідування, а не кінцевими його підсумками. Це підтвердив і сам Басу в тій же статті в Guardian, на яку посилаються російські ЗМІ.

Те, що зараз у британській поліції немає доказів, щоб випустити європейський ордер на арешт (EAW), ще не означає, що таких доказів не з’явиться.

«Було багато спекуляцій про те, хто несе відповідальність і хто віддавав накази, але все це базується на оцінках експертів з Росії. Я ж повинен спиратися на докази», — додав Басу.

Версію про причетність Путіна до отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії розглядає розвідка Великобританії. Спецслужби вважають, що напад на Скрипалів стався через санкції російського президента.

Тим не менш, про те, що Скотленд-Ярд не зміг довести причетність російського президента до отруєння Скрипалів, написали більше 30 російських видань. Деякі з них навіть написали про «безсилля» Лондона або про «виправдання» Путіна.

 

Сабіна Мусіна. За матеріалами партнерського ресурсу Factcheck.kz

//
Exit mobile version