//

Як роспропаганда на ходу “конструює реальність” про наступ на Харків – Без Брехні

Як роспропаганда на ходу “конструює реальність” про наступ на Харків

Сьогодні з ночі росіяни почали наступ на Харківському напрямку. Для обстрілів застосовують авіацію та артилерію. Обстріли житлової забудови не припиняються весь день. Живою силою намагалися захопити прикордонні населені пункти. ЗСУ дають відсіч: десть зустріли та спалили техніку артилерійським вогнем, в інших місцях прориву взяли полонених (хто встиг здатися). В деяких місцях з-під обстрілів довелося відступити, але й там просування ворога не допущено.

Російські “воєнкори”, з тих, що на ставці у міноборони, з самого ранку передрукували переможні пропагандистські тексти про ледь не взяття Харкова в кільце. Інші їхні “воєнкори” зізналися, що “обстановка складна” і звинуватили своїх колег в брехні та підіграванні генералу Лапіну, який вже звітує про переможний марш Харківщиною. Ще деякі взагалі намагалися спалену російську техніку видати за позитивну новину: “Значить наступ іде”.

Але особливою вертлявістю відзначився професійний пропагандистський канал “Война с фейками”, який нібито використовує методику фактчека для своїх матеріалів. Насправді ж вони лише прикриваються фактами і на регулярній основі просувають ворожі наративи. Хоча виглядає все аргументовано та логічно.

 

Отже, ці фейкарі зранку вже три тексти присвятили обстрілам Харківщини. Але вони працюють витонченіше: посилаються не на російських “воєнкорів” та міноборони, а нібито моніторять та викривають українські тг-канали та медіа. Спершу вони навели кілька скріншотів повідомлень з українських каналів, де закликають українців не вірити фейкам про успішне просування росіян на Харківському напрямку. Обстріли є, спроби просування росіян припинено, – говорилося в повідомленнях. Та пропагандисти зробили з цих повідомлень протилежний висновок: реакція українських ЗМІ свідчить, що росія продовжує розвивати успіхи на цьому напрямку. Які докази? “А он тг-канали працюють на заспокоєння” – ось і всі докази. І такі “причинно-наслідкові” зв’язки у них всюди.

Щоб розвинути тему “ЗМІ приховують успішний контрнаступ” фейкарі конструюють наступний фейк про Харків. Вони “викривають” нібито цитату українського воєнного експерта, що успіхи росіян на Харківському напрямку “обширні, але не корисні”. Нібито експерт таким формулюванням намагається нівелювати значимість успіхів на Харківщині. На доказ наводять скірншот зі справжньої новини від УНІАН, яка має назву: “Успіхи росіян на одному з напрямків найбільші, але не корисні, – ветеран АТО“.

Фраза про “некорисні успіхи” дійсно прозвучала. Експертом в цій статті названо Євгена Дикого – колишнього військового часів АТО. Фраза вирвана з його коментаря в ефірі Радіо NV. Там на 2:57 він говорить наступне: “На Курахівсько-Покровському напрямку росіяни прикладають майже найбільші зусилля. Але найбільші – на Часів Яр, бо він стратегічно важливий. Тому на Курахівсько-Покровському напрямку у росіян успіхи найбільші, але не настільки для них корисні, не настільки значущі. А от Часів Яр, від того чи він впаде, залежить доля великих чотирьох міст Донеччини”.

По-перше: Дикий не говорив тут про Харків, а по-друге – ефір був вчора, а наступ росіян на Харківщині почався сьогодні. Тобто пропагандисти з каналу “Війна з фейками” замість доказів та аргументів насправді просто придумали фейк, притягнувши вчорашню цитату про Донеччину до сьогоднішніх подій на Харківщини. Розрахунок на те, що ніхто перевіряти цитату не буде, адже це пишуть “фактчекери”, які навіть скріншот новини надали.

//
Exit mobile version