//

Як «Страна.ua» поширює меседж російської пропаганди, що «загострення на Донбасі – це політична PR-акція команди 95-кварталу» – Без Брехні

Як «Страна.ua» поширює меседж російської пропаганди, що «загострення на Донбасі – це політична PR-акція команди 95-кварталу»

Через загострення ситуації на Донбасі інформаційні вкиди з боку проросійських та антиукраїнських медіа стали ще більш кричущими та провокаційними. Проросійське інтернет-видання «Страна.ua» 9 квітня 2021 року на своєму YouTube-каналі використало меседж Дмитра Козака, заступника голови адміністрації президента Росії та головного парламентаря Росії, який на конференції «Росія і світ: професійна розмова» на тему: «Криза на сході України», повідомив, що «все що зараз з української сторони відбувається на Донбасі – це PR-акція, спроба команди 95-кварталу поставити спектакль під назвою «Військова загроза» через внутрішньополітичну кризу в країні та катастрофічне падіння рейтингу «Слуги народу».

Для початку залишимо на совісті журналістів «Страни» поширення російського меседжу від російського пропагандиста, як ключового у матеріалі. Хай цих геніїв пера грози вночі совість (якщо звісно вона ще жевріє). По-друге, цей меседж вже перетворився в наратив, який активно вживлюється в наш інфопростір, тому варто розкласти по полицях де тут брехня, пропаганда і маніпуляція. Ну і я маніпулює сама «Страна.ua».

МЕСЕДЖ 1: «У України насправді немає реальних намірів розв’язувати конфліктів, а все що зараз з української сторони відбувається на Донбасі – PR-акція. Поведінка влади України багато в чому залежить від внутрішньополітичної кризи, що склалася в країні. Нова політична команда потрапила у важку внутрішньополітичну ситуацію − катастрофічне падіння рейтингу, розвал фракції партії «Слуга народу». Все, що відбувається на Донбасі зараз це спроба команди 95-кварталу поставити спектакль під назвою «Військова загроза», − стверджує Дмитро Козак»

СПРОСТУВАННЯ

По-перше. Це так, ремарка – проти Дмитра Козака та ще 6 посадових осіб і 17 організацій РФ Міністерством фінансів США та Європейський Союзом ще 28 квітня 2014 року були введені санкції через ескалацію кризи в Україні. А «Страна.ua» в своєму матеріалі підтримує російську сторону та спирається на думку російського заступника голови адміністрації президента Росії як правильну.

По-друге. Козак вважає, що «загострення на Донбасі − PR-акція з боку української влади та лише спектакль під назвою «Військова загроза». Хоча, в останні тижні березня 2021 року саме, Росія почала активно стягувати війська до кордонів України та активізували обстріли позицій ВСУ. ОБСЄ, спеціальна моніторингова місія, яка звітує про конфлікт в Україні, зазначила, що «у період із 22 березня до 4 квітня СММ зафіксувала 3 922 порушення режиму припинення вогню супроти 1 260 за попередній двотижневий період. Рівень насильства був особливо високим 2 та 3 квітня, коли Місія зафіксувала 1 170 та 1 355 порушень режиму припинення вогню відповідно».

По-третє. Соціологічна група «Рейтинг», яка спеціалізується на проведенні соціологічних досліджень, оприлюднила парламентський рейтинг партій з 6 по 7 квітня 2021 року. За результатами дослідження у парламентському рейтингу лідирує партія «Слуга народу», яку підтримали 22,9% серед тих, хто готовий голосувати та визначився з вибором, за «Європейську солідарність» – 14,6% за «ОПЗЖ» − 14,2%, за «Батьківщину» – 12,9%, за «Сила і честь» − 4,7%. Президентський рейтинг очолює В. Зеленський. Якби вибори відбулися найближчим часом то його підтримали б 24,9% тих, хто має намір голосувати та визначився із вибором. За П. Порошенка  проголосували б 13,1%, Ю. Тимошенко – 12,1%, Ю. Бойка – 11,9%. Тому, меседж Дмитра Козака щодо загострення на Донбасі задля політичного PR є маніпуляцією неправдо.

 

МЕСЕДЖ 2: «Росія втрутиться, якщо Україна піде в наступ на Донбас. Росія намагається допомогти, а ось Україна цю допомогу не приймає. Якщо Київ розв’яже бойові дії на сході нашої країни, то це стане кінцем України», − зазначив Дмитро Козак».

СПРОСТУВАННЯ

По-перше. Вислів у стилі «Росія втрутиться, якщо Україна піде в наступ на Донбас» через призму Росії значить лише те, що в Україні йде громадянська війна. Це є найпопулярнішим і ключовим меседжем роспропаганди. Хоча на справді це Росія напала на Україну сім років тому, анексувала Крим та м. Севастополь, а також окупувала частини Донецької і Луганської областей тим, самим порушивши територіальну цілісність України та отримавши через це санкції від світової спільноти.

По-друге. Росія намагається виставити Україну перед світовою спільнотою та виставити її агресором, нібито «Україна готується до наступу на Донбас». Руслан Хомчак, головнокомандувач ЗСУ, генерал-полковник, на Facebook-сторінці Генерального штабу ЗСУ 9 квітня 2021 року попередив, що «ця кампанія має на меті дискредитувати Україну на міжнародній арені, посіяти паніку серед населення тимчасово окупованих територій, змінити інформаційний порядок денний для просування геостратегічних інтересів Кремля. Не піддавайтеся на провокації, не поширюйте завідомо неправдиву інформацію і не ставайте інструментом гібридної війни у руках ворога».

По-третє. ОБСЄ інформував, що 10 квітня 2021 року відбулася зустріч, запрошена Україною відповідно до глави III Віденського документа щодо незвичайної військової активності Росії поблизу кордону з Україною і в окупованому Криму. Зустріч була спрямована на те, щоб з’ясувати ситуацію на місцях щодо місця, дат і цілей військової діяльності та інформації про задіяних силах, але рішення Росії не бути присутнім робить це неможливим. США також стурбовані відмовою Росії надати достатню інформацію про ці незвичайні військові дії відповідно до глави III. Неінформативне відповідь Росії на питання України − і її непрозора діяльність на місцях порушує Віденський документ, який був прийнятий консенсусом всіма 57 членами ОБСЄ, включаючи Росію, в якості довгострокового джерела співпраці та військової прозорості.

Тому, Росія своїми діями призводить до певних висновків − у 2014 році Росія також не надала детальну інформацію про свої військові дії на кордоні з Україною у відповідь на запит України в параграфі 16 Віденського документа і також відмовилася бути присутньою на зустрічах. У 2014 році стало ясно, що побоювання України були цілком обґрунтованими. Зараз, у 2021 році Росія також відмовляється виконувати зобов’язання, взяті на себе відповідно до Віденського документу 2011 року та не вступає в діалог. Ці триваючі провокаційні військові дії Росії знижують впевненість і посилюють напруженість, а також викликають питання про її наміри, особливо з урахуванням подій у 2014 року.

P.S. Станом на 15 квітня 2021 року Росія оголосила про закриття з наступного тижня частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. США поділяють стурбованість України з приводу провокації Росії в Чорному морі, яка заважає морському руху через Керченську протоку, щоб сприяти її триваючому нарощування військової потужності. Окупація та мілітаризація Росією Кримського півострова має наслідки далеко за межами України, адже це загрожує трансатлантичної безпеки». Тому, скільки б роспропаганда не звинувачувала «Україну у наступі на Донбасі», дії Росії говорять самі за себе.

 

Авторка: Каріна Богодьорова

//
Exit mobile version