//

ФЕЙКОВЕ запровадження “чорної карантинної зони ” в 11 містах України – Без Брехні

ФЕЙКОВЕ запровадження “чорної карантинної зони ” в 11 містах України

Днями на телеграм-каналі “Вірусні новини” активно поширилося гучне повідомлення, що уряд нібито прийняв рішення ввести “Чорну карантинну зону” у 11 містах України, де найменший показник вакцинації та найгірші показники заражень. Фахівці сайту БезБрехні звернули увагу на цю інформацію, бо матеріали про “чорну зону” в коронавірусні часи півтора року тому вже з’являлися в соцмережах й зараз, коли спалахи хвороби посилилися продовжують “випливати на поверхню” та нагнітають безпідставні страхи у людей та сіють паніку. Тож розбираємося чи є для цього хоч якісь підстави.

СПРОСТУВАННЯ

По перше, маємо розрізняти за карантинними обмеженнями чотири офіційно визнані зони: “зелена”, “жовта”, “помаранчева” й найнебезпечніша – “червона”. А от “чорної” зони в офіційному переліку МОЗ не має.

По друге, маніпуляції з розповсюдженням фейкової інформації про введення так званих “чорних” зон з’явилися вперше в ЗМІ ще в листопаді 2020 року і тим самим нагніталися думки про повний локдаун для всієї країни. Тодішній керівник МОЗ Максим Степанов розвінчав фейк про “чорні” зони й пояснив, що обмеження вводитимуться з урахуванням балансу між функціонуванням економіки та збереженням здоров‘я людей.

«Ми не розглядаємо введення ніяких «чорних зон». Проте, враховуючи збільшення кількості хворих на COVID-19 майже щодня, ми говоримо саме про посилення карантинних обмежень», — роз’яснив попередній очільник МОЗ.

По третє, новими правилами МОЗ визначається можливість одночасного встановлення по всій території країни “зеленого” або “жовтого” рівня  карантинних обмежень, “помаранчевий” та “червоний” визначається в межах регіону.

 “Зелений” рівень наразі встановлено, як базовий для всієї країни. Повернення до “жовтої” зони станеться у разі наявності протягом трьох днів підряд однієї з таких ознак на всій території України:

“Жовтий рівень” як і повернення до “зеленої” встановлюється рішенням державної ТЕБ та НС за ініціативи міністра охорони здоров’я. У разі погіршення показників в певному регіоні та встановленні “червоного” рівня епідемічної небезпеки вся інша територія країни перебуватиме на “жовтому” рівні.

При визначенні “жовтої” зони на території країни слід обов’язково дотримуватись маскового режиму, фізичної дистанції у 1,5 м, а також забороняється: 

“Помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки  не містить додаткових обмежень (та місцеві органи влади можуть вводити додаткові обмеження своїми рішеннями).

“Червоний” рівень визначається автоматично, коли буде спостерігатися перевищення хоча б одного з таких показників: 

При запровадженні “червоного” рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі попередні обмеження, а також забороняється:

В “червоній” зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.

Слід нагадати, що у разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників мають “зелений” COVID-сертифікат. Обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися й до роботи культурних та спортивних закладів за умови наявності у всіх працівників та відвідувачів “зеленого” COVID-сертифікату.

Так, за даними МОЗ, станом на 26 січня Івано-Франківська область в «червоній» зоні. 13 областей перебувають в «помаранчевій» зоні, решта областей та Київ – у «жовтій».

А саме, у помаранчевій зоні 13 областей: Волинська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Львівська, Одеська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Чернігівська, Вінницька.

У жовтій зоні 10 областей та Київ: Київська, Миколаївська, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Полтавська, Херсонська, Харківська; Вінниця.

Четвертий момент, який “грає” на руку у розповсюдженні подібних фейків – це погіршення санітарного стану в країні в цілому, проявлення нових штампів вірусу (наприклад Омікрону). У фейковому повідомлені в телеграм-каналі зазначається, що саме урядом ухвалено рішення про впровадження “чорних” зон в 11 містах.

Перевіривши цю інформацію на офіційному сайті “Урядовий портал”: чи було засідання уряду, де б обговорювалося питання про введення “чорних” зон, як зазначено у фейковому оголошенні об 11.00 26.01. з’ясувалося – підтвердження цьому не має.  Такого засідання не було.

Напроти, на сайті “Урядовий портал” вказано, що на території Рівненської області  з 00. год. 00. хв. 27 січня встановлено червоний рівень епідемічної небезпеки.  Таке рішення прийняте на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 25 січня.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко каже, що на Рівенщині спостерігається перевищення ознак епідемічної небезпеки за двома ознаками: “Перше – це коефіцієнт виявлення позитивних випадків серед усіх протестованих. Динаміка за цим показником коливається в  межах 20-22%. Друге – рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженими та підозрілими випадками коронавірусної інфекції протягом останніх семи днів на 100 тис. населення значно зріс, зокрема збільшився майже на 40% і зараз становить 93,1%”.

Якщо проаналізувати саму візуальну картинку “вкиду”, то на інфографіці написали лише дату, яка складається із дня та місяця, а рік не вказали, що вже говорить про фейковість та маніпулятивність інформації. Також тут присутня фраза з вираженим емоційним забарвленням та знаком оклику: “Трапилося найгірше!”. А це вірна ознака фейковості.

Ще один елемент маніпуляції в цьому матеріалі. Читачу тут обіцяють надавати більш детальну інформацію про те, коли та які міста підпадають під “чорну” зону, але за умови оформлення підписки на телеграм-канал, яким і поширене це зображення. Люди налякані “чорним” кольором, емоційними фразами та ще й “підкріпившись” щоденними статистичними цифрами на офіційних сайтах Міністерства Охорони Здоров’я про збільшення хворих на коронавірусну інфекцію, звичайно ж, оформлюють підписку.

Телеграм-канали, маніпулюючи таким чином, намагаються швидко «прокачати» кількість підписників. Про такі сумнівні практики ми вже писали в попередніх матеріалах на сайті БезБрехні.  Як приклад – телеграм-канал “Апостороф” обіцяв за підписку інформувати збільшені про виплати, так званих, ковідних грошей.

ВИСНОВОК

Авторка, Роман Животкова, troyitske.city

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version