//

ФЕЙК, про те як українцям за участь в “опитуванні від відомої мережі” та за запрошення 10 друзів по 5000 гривень  обіцяли – Без Брехні

ФЕЙК, про те як українцям за участь в “опитуванні від відомої мережі” та за запрошення 10 друзів по 5000 гривень  обіцяли

На сайті БезБрехні журналісти Мережі проєкту з протидії дезінформації зібрали цілу “колекцію” фейкових акцій, конкурсі та опитувань, де розкривають  шахрайські прийоми, коли злодії, прикриваючись назвами відомих брендів у людей виманюють гроші. 

Цього разу журналісти Мережі дослідили ситуацію з використанням шахраями бренду мережі магазинів, де пропонується пройти “опитування від EVA” й виграти гроші до 5 тисяч гривень. Більш того: тут шахраї стимулюють людей ще й до розповсюдження їх псевдоконкурсу серед друзів, бо це є однією із умов участі в отриманні “легких грошей” і таким чином ошуканих людей стає більше з кожним кліком.

СПРОСТУВАННЯ

Злодії пропонують пройти опитування нібито від мережі магазинів EVA та виграти гроші.  Фейковий сайт майже нічим не відрізняється від офіційного на перший погляд: той самий логотип, картинки з брендовую продукцією, жовто-зелені кольори. Людина, проглянувши таке зображення, може не помітить підміни і без підозри лихого починає давати відповіді на питання фейкової EVA, сподіваючись виграти обіцяні гроші. А обіцянка досить цікава: виграш  до 5 тисяч гривень!

В анкеті питання теж прості і не викликають якоїсь тривоги за свою безпеку. Питають про вік, стать, уподобання месенджерів та магазинів.  Далі учаснику пропонується гра. Вгадати за яким стікером схований грошовий приз. При натисканні відоповідної панелі, висвічується сума і вже щоб її отримати треба запросити 10 друзів (щоб вони теж спробували виграти гроші) або розмістити оголошення про це “опитування від EVA” у групах і надати свою електронну адресу. Завдяки цій маніпуляції фейкове оголошення розповсюджується по соцмережам самими ж відвідувачами й швидко набуває “вірусності”.

До отримання грошей залишається лише крок. Треба тільки заповнити форму, де просять вказати дані банківської картки, у тому числі терміни дії та CVV код. І як тільки ви те робите, то  даєте злодіям доступ до своїх персональних даних та можливість зняти вже ваші гроші. Це і є найцікавіший пункт схеми для шахраїв. Вам же натомість, надходить повідомлення, що отримаєте виграну суму через тиждень. Чому саме тиждень? Бо цього часу достатньо, щоб зібрати “урожай” з сотень довірливих громадян та просто закрити фейковий акаунт й відкрити згодом новий: можливо навіть знову ж від якогось відомого бренду, а то й цього самого. Бо, наприклад, бренд EVA шахраї використовували вже кілька разів до Дня подруги, Різдва і Нового року. Тож, зупинити їх апетити зможе лише обізнаність людей та вміння перевіряти фейки.

Нагадаємо, що видання Район.in.ua (учасник Мережі з протидії дезінформації) раніше виявили у Facebook-спільнотах англомовний розіграш, у якому пропонують людям отримати набір продуктів першої необхідності за 40 доларів та приз у 500 доларів лише за репост та заповнення анкети, але далі йдуть посилання на небезпечні сайти типу онлайн казино або гри в танчики. Також були публікації про фейковий акаунт Нової Пошти, де пропонувалося виграти 200 тис. гривень при умові передачі своїх  персональних даних, що вже небезпечно і має насторожити одразу. А ще раніше в Мережі  розповідали про шахрайський фейк, де “роздавали” подарунки нібито від «Епіцентру», а насправді крали гроші з карт.

На захист своїх прихильників від шахраїв почали діяти й самі брендові представники, бо по-перше це шкодило їх репутації та могло підірвати довіру постійних покупців. Так, офіційні представники мережі магазину EVA (ТОВ “РУШ”) повідомили, що вони не проводять ніяких конкурсів, де булуб грошові призи й наразі готують відповідну заяву до Нацполіції. Напроти всі акції запроваджені цією торговельною мережею пропонують знижки на товари або ж самі товари в якості призів і оголошення про це розміщуються на офіційних сайтах.

Будьте уважними та довіряйте лише тій інформації про розіграші, яка надходить із наших офіційних джерел комунікації, – пишуть на офіційній сторінці в Facebook. –  На жаль, шахраї шукають можливості використати відомий бренд, що користується довірою 8 мільйонів покупців щодня, тобто вашою довірою, у своїх зловмисних цілях

ВИСНОВОК

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

Автор Марія Соколова

//
Exit mobile version