//

МАНІПУЛЯЦІЯ і ПРАВДА про Пандемію 2: чи дійсно з Індії шириться «новий» смертельний вірус Ніпах? – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ і ПРАВДА про Пандемію 2: чи дійсно з Індії шириться «новий» смертельний вірус Ніпах?

Ніпах – новий хантавірус? Навесні минулого року, на піку пандемії коронавірусу, коли ми всі перебували в шоковому стані від карколомних темпів поширення небезпечної хвороби, фейкотворці запустили фейк, що на підході ще один смертоносний вірус – хантавірус. І він теж шириться з теренів Китаю (якщо бути точніше – Монголії). Тоді цей фейк прожив в інформаційному просторі буквально днів три. Його спростування лежало, як то кажуть, на поверхні – будь-який медичний словник, навіть Вікіпедія, пояснювали, що вірус не передається від людини до людини, а щоб сам Homo sapiens підхопив його – потрібні ну дуже специфічні умови. Тому ні про яку пандемію мови не йшло.

Чому Індія?

До чого ми згадуємо цей фейк? До того, що зараз мережею та через медіа шириться аналогічна «лякалка» про спалах смертельного вірусу під назвою «Ніпах» з осередком в Індії, який розповсюджується через потрапляння на фрукти слини летючих лисиць.

Не здогадуєтесь за аналогією з ханатавірусом і ще одним вірусом з Китаю де вже у ключових меседжах даної інфи про «Ніпах» криється маніпуляція?

Зараз одним із потужних осередків коронавірусу є Індія. До того ж вже всі в курсі, що Індія «подарувала» нам штам «Дельта» – більш адаптований і небезпечний. «То чому ж не налякати ще однією індійською болячкою», – подумали на фабриці фейків і запустили «жахалку» про «Ніпах». Ну і звісно, як же без летючих створінь. Цього разу – лисиць (як ми пам’ятаємо, одна з версій виникнення коронавірусу пов’язана з летючими мишами).

Але цього разу треба віддати належне фейкотворцям – вони більш ретельно підійшли до справи і «надибали» дійсно достатньо небезпечну хворобу – вірус «Ніпах» – для фейку-лякалки.

Інформація про «нову» пошесть з Індії поширилася у країнах Центральної Азії – у соцмережі Instagram, а потім була підхоплена тамтешніми медіа, на Росії через інформагенції та ЗМІ. Підхопили інформацію і українські медіа – як провідні – ТСН, Обозреватель, так і регіональні. Переважна більшість з вказаних платформ посилаються на повідомлення агенції Associated Press та видання The Guardian

Тож розберемо, чи варто панікувати і що з оголошених жахалок умовно відповідає дійсності, а що є маніпуляція.

ПЕРЕВІРКА

Що повідомляють про спалах Ніпах в Індії?

Індійські ЗМІ масово пишуть про загибель 12-річного хлопчика від вищезгаданого вірусу. Видання з посиланням на міністра охорони здоров’я (штату Керала) Віну Джордж повідомляють (див. також тут і тут), що серед контактних осіб (всього 251 особа) 54 людини знаходиться в групі високого ризику, в 11 з’явилися помірні симптоми інфекції. За останніми даними (на 7 вересня 2021 року) новинного джерела National Portal of India, результати тестів 10 чоловік на вірус виявилися негативними, проте спостереження за ними триває.

Що відомо про вірус Ніпах?

Щодо безпосередньо самого вірусу то Ніпах (NiV) був уперше виявлений у 1999 році під час спалаху хвороби серед малайзійських фермерів-свинарів. У 2001 році його ж виявили в Бангладеш, після чого у цій країні щорічно відбувається загострення хвороби.

Раніше Індія вже повідомляла про три такі спалахи. Перші два зафіксували в Західній Бенгалії: Сіліґурі (2001 рік) і Надія (2007 рік). Третій спалах зареєстровали в округах Кожикоде і Малаппурам штату Керала (2018 рік). ВООЗ заявляє, що показник смертності від Ніпаху оцінюють від 40% до 75%, тому вірус NiV є проблемою. На поточний момент у медичному коледжі та лікарні Кожикоде в ізоляції знаходяться 38 осіб.

Тим не менш, перша частина індійських ЗМІ повідомляє про 38 відправлених на карантин людей, які контактували з зараженим хлопчиком, друга частина публікує дані про 30 ізольованих медиків серед тих, хто мав контакт. Однак, ці начебто суперечливі числа просто свідчать про різні боки єдиної події: 38 чоловік ізольовано всього із загальної кількості 251, а 30 відправлених на карантин — це саме медики, які належать до 54 осіб з високим ризиком. Тобто, помилки в інформації може і не бути, але цих даних недостатньо для остаточного вердикту.

Що говорить ВООЗ?

ВООЗ інформація , що зараження вірусом Ніпах може відбуватися через забруднені сечею або слиною інфікованих летючих лисиць/собак плоди, а також безпосередньо від однієї людини до іншої. Про це свідчить аналіз випадків захворювання з 2001 по 2008 рр. у Бангладеш. Окрім цього, ВООЗ нібито заявила, що Nipah — один з найнебезпечніших вірусів у світі, оскільки ліків і вакцини від нього не існує, а основним методом лікуванням є симптоматична терапія. При цьому ж, офіційної інформації про те, що цей вірус визнаний ВООЗ одним з найбільш небезпечних вірусів в світі, виявлено не було.

Однак, хвороба, викликана цим вірусом, входить до числа пріоритетних хвороб для Програми НДДКР ВООЗ, але пріоритетні хвороби не включаються автоматично в список особливо небезпечних інфекцій. Так, у документі під назвою «Наукові дослідження і розробки в області потенційно епідемічних хвороб» зазначено, що 24 і 25 січня 2017 року було розглянуто та оновлено підготовлений ВООЗ перелік патогенів, які вимагають проведення наукових досліджень і розробок у пріоритетному порядку. До списку увійшла і хвороба, викликана вірусом Ніпах. Таким чином, заява про визнання організацією цієї хвороби як однієї з найнебезпечніших, вимагає коригування: мова йде про визнання ВООЗ лише потенційної небезпеки і про рекомендації щодо активного її вивчення.

Чим небезпечний вірус?

Інфекція у людей протікає в різних формах – від безсимптомної інфекції до смертельного енцефаліту. Спочатку у інфікованих людей розвиваються грипоподібні симптоми, такі як підвищена температура, головні і м’язові болі, блювота і біль в горлі. За цим може слідувати запаморочення, сонливість, змінена свідомість і неврологічні ознаки, які вказують на гострий енцефаліт. У деяких людей можуть також розвиватися атипова пневмонія і важкі респіраторні проблеми, включаючи гостру дихальну недостатність. У важких випадках розвивається енцефаліт і конвульсії, що призводять до коми через 24-48 годин. Інкубаційний період (період від інфікування до появи симптомів) триває від 4 до 45 днів.

Більшість людей, що вижили після гострого енцефаліту, повністю відновлюється, але приблизно 20% страждає від залишкових неврологічних наслідків, таких як безперервні конвульсії і зміни особистості. У невеликого числа людей, які видужали згодом бувають рецидиви або з запізненням розвивається енцефаліт. У довгостроковій перспективі стійкі неврологічні дисфункції спостерігаються більш ніж у 15% людей.

Коефіцієнт летальності оцінюється в 40-75%; проте в умовах різних спалахів хвороби цей показник може варіюватися в залежності від місцевих можливостей для проведення епіднагляду.

Наскільки вірус локалізовано в Індії?

Що ж стосується поочної ситуації, то у доповіді Центральної групи високого рівня (Central High Level Team) на сайті Національного центру контролю захворювань при Міністерстві охорони здоров’я і добробуту сім’ї Індії (National centre for Disease Control) повідомляють, що поточне поширення вірусу Ніпах не є спалахом, що це лише місцеве явище, обмежене двома районами в штаті Керала. Також підсумовують, що широка громадськість може не турбуватися про безпеку людей і членів їх сімей.

ВИСНОВОК

 

Група авторів. Матеріал підготовлено у рамках співпраці мережі EFMN

//
Exit mobile version