//

МАНІПУЛЯЦІЯ від відомого журналіста Дмитра Гнапа про «ковідний терор» і «примусову вакцинацію» – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ від відомого журналіста Дмитра Гнапа про «ковідний терор» і «примусову вакцинацію»

Питання «вакцинуватись чи ні» впродовж останнього року є аналогом питання «бути чи не бути». Через фактично «провалену» в Україні інформаційну компанію щодо вакцинації і впровадження інших заходів протидії Ковіду пересічні громадяни часто попадають під вплив сумнівних експертів та особистих суджень лідерів думок.

Мережею швидко поширився відео (майже сто тисяч переглядів) відомого журналіста Дмитра Гнапа. У кількахвилинному відео Гнап заявляє, що компанія Пфайзер має надприбутки від того, що виробляє вакцини, вигадки про мутації і бустерні дози передусім на руку фармацевтичній компанії. Роблячи щеплення люди піддаються всесвітній змові і збагачують виробників вакцин, а нагнітання ситуації навколо пандемії – штучне і нагадує істерію. Меседжі журналіста перетинаються з лозунгами антиваксів. Тому варто розібратися чи є в них правда і де брехня і маніпуляція.

 

ПЕРЕВІРКА

МЕСЕДЖ 1: «…компанія Пфайзер до безкінечності «вигадуватиме» нові і нові необхідні дози вакцинації винятково заради заробітку …якщо уряди всіх країн без зайвих розмов відвантажують Пфайзету десятки мільйонів доларів. то не треба зупинятись на четвертій дозі…»

Компанія Пфайзер не перша і не єдина в світі, яка виробляє вакцину. І виробництво вакцини не є головним джерелом прибутку, а Пфайзер – не є монополістом вакцини в Україні.

За інформацією МОЗ України станом на 20 грудня в країні щеплено двома дозами 13061477 осіб. З них – 43,1% Пфайзер, 32,8% – Сіновак, 14,4% –  АстраЗенек, 9,6% – Модерна.

Згідно звіту компанії за ІІ квартал 2021 року, зазначається, що доходи Pfizer в ІІ кварталі поточного року становили 18,9 млрд дол., що на 92% більше, ніж 9,8 млрд дол. роком раніше. Так, доходи від її продажу вакцини в ІІ кварталі нинішнього року становили 48,6% від сумарного доходу компанії та склали 7,8 млрд дол.

Окрім препарату Comirnaty, значний дохід за звітний період компанії принесли ліки проти онкологічних та рідкісних захворювань. Зокрема, продажі антикоагулянта Eliquis для профілактики інсультів та лікування тромбозу виросли на 16% – до 1,48 млрд дол., а препарату Ibrance для лікування раку молочної залози – на 4%, до 1,4 млрд дол. за квартал.

Фінансові звіти інших компаній виробників вакцини, показують, що виробники та розробники вакцин від COVID-19, такі як Johnson & Johnson, Moderna, AstraZeneca та BioNTech, що їхні прибутки зросли з моменту впровадження вакцини, часом значною мірою.  Приміром, Johnson & Johnson, в порівнянні з 2020 роком прибутки зросли на 24%.

Отже, дійсно доходи фармкомпаній виробників вакцин, і не тільки Пфайзер, збільшилися. Проте треба враховувати критичність і масштабність ситуації з поширенням коронавірусу, яка вимагала екстрених і масштабних дій. На цьому факторі журналіст не робить увагу, а акцентує її  на прибутках однієї компанії – це маніпуляція.

 

МЕСЕДЖ 2: «…Коли припиниться цей ковідний терор? Коли припиниться ця примусова вакцинація…»

У ВООЗ  під час брифінгу ще 7 грудня 2020 року Кетрін О’Брайан, директорка відділу ВООЗ з імунізації, інформувала про те, що «я не думаю, що вимагати – це той напрямок, за яким слід рухатися, особливо з вакцинами. Люди повинні мати можливість вирішувати самостійно, чи користуватись вакциною». Також і Майкл Раян, директор ВООЗ із питань надзвичайних ситуацій, зазначив, що «уряди країн мають не примушувати людей робити вакцинацію, а переконувати їх у її необхідності».

На сайті Офісу Президента України ще 23 лютого 2021 року оприлюднено заяву де зазначено, що «вакцинація повинна розпочатися якнайшвидше, щойно регіони отримають перші партії. Але вона має бути добровільною – нікого не потрібно силувати, краще детально проінформувати людей про належну якість препарату».

Також МОЗ України Наказом від 24.12.2020 прийняв «Дорожню карту з впровадження вакцини від Covid-19, спричиненої SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію Covid-19 в Україні у 2021-2022 роках», в якій затверджено, що «вакцинація від Covid-19 в Україні буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп».

 

МЕСЕДЖ 3: «… кілька місяців тому керівництво Пфайзер заявили, що після другої дози є необхідність у вакцинації третьою, так званою бустерною дозою, люди вже тоді почали жартувати, що там же третя доза, там і четверта, і п’ята…»

19 серпня 2021 року керівництво ВООЗ ще не вбачав необхідність у застосуванні третьої бустерної дози вакцини проти ковіду для підсилення дії двох попередніх. В то же час, пропозиції ВООЗ носять рекомендаційний характер. Застосування чи не застосування третьої дози вакцини, чи взагалі вакцинації – в компетенції урядів країн та структур з охорони здоров’я в кожній державі.

8 вересня 2021 року Тедрос Гебрейесус закликав подовжити мораторій на застосування бустерних доз у розвинених країнах і закликав першочергово перенаправити  вакцини у ті країни, де ще пройшла вакцинація двома першими дозами.

Заяви очільників ВООЗ були зроблені на фоні незалежних ініціатив низки країн, керівництво яких прийняло рішення про вакцинування третьою дозою певних категорій населення. Такі кроки були зроблені у США і згодом в Ізраїлі.

Статистика США, як країни де зроблена найбільша (після Китаю) кількість вакцинацій, говорить про те, що Pfizer / BioNTech введено понад 290 млн доз, Moderna – понад 190 млн, Johnson & Johnson – понад 17 млн. Тобто, не зважаючи, що Pfizer / BioNTech застосовано більше ніж інших вакцин, але говорити про монополію і нав’язування, про які натякає Дмитро Гнап – недоречно і маніпулятивно.

 

МЕСЕДЖ 4: «…Здається у цієї зграї, що влаштувала цю ковідну істерію по всьому світу починається агонія…»

Журналіст називає інформацію про ковід та міжнародні заходи по забезпеченню запобігання поширенню вірусу, карантинні заходи – істерією, натякаючи на те, що така ситуація створена штучно, вірусу або не існує, або він не такий страшний і т.ін.

Ці меседжі є одними з ключових у арсеналі так званих антиваксів. І хоча ми не можемо і не маємо права вішати на Дмитра Гнапа ярлик «антивакса», проте констатуємо факт, що його меседжі за змістом аналогічні тим, які поширюють противники вакцинації.

У своїх публікаціях ми вже неодноразово спростовували, спираючись на численні відкриті офіційні джерела такі заяви. Тож коротко нагадаємо.

Перший випадок захворювання на коронавірус виявили ще у листопаді 2019 року в Китаї. Вірус був ідентифікований владою країни 7 січня 2020 року, йому дали тимчасову назву 2019-nCoV. Після чого китайські дослідники почали працювати над тим, аби ідентифікувати вірус та назвати збудників цієї інфекцій і повідомити про це органам охорони здоров’я та громадськості. Так, вчені провели секвенування та аналіз геному та виділили вірус SARS-CoV-2.

На початку січня 2020 року і американські науковці змогли виділити вірус SARS-CoV-2 шляхом секвенування. Про це йдеться у звіті ВООЗ. Там вказано, що еталонний штам SARS-CoV-2, Wuhan-Hu-1 був взятий у пацієнта в Ухані 26 грудня 2019 року. Секвенування дозволило швидко ідентифікувати SARS-CoV-2, а знання наслідків геномів надало можливість в короткі терміни розробити діагностичні тести та інші інструменти для реагування. Безперервне секвенування геномів триває і досі, це дозволяє слідкувати за появою мутацій.

Існування коронавірусної хвороби підтверджується і даними Національного інституту алергії та інфекційних хвороб США. Установа опублікувала зображення вірусу під мікроскопом.

 

Автор. Наталія Калінченко Білопілля.City,  

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) та менторства ресурсу «БезБрехні»

//
Exit mobile version