//

ФЕЙК про затриманих нелегалів у Чорнобильській зоні, які намагалися потрапити у ЄС – Без Брехні

ФЕЙК про затриманих нелегалів у Чорнобильській зоні, які намагалися потрапити у ЄС

У Telegram, Facebook та деякі ЗМІ 18 листопада почали активно поширювати інформацію про те, що 17 листопада у Чорнобильській зоні відчуження начебто затримали групу нелегалів із Пакистану та Афганістану.

Проте згодом інформацію спростувала пресслужба нацполіції Київської області і назвала фейковою. «Вказана інформація не відповідає дійсності», – наголосили у відомстві. Жодних затримань мігрантів, які потрапили до Чорнобильської зони, не було».

Першоджерело, яке оприлюднило ролик – сумнівний Telegram-канал «Украина в шоке», звідки інформацію підхопила низка українських ЗМІ та інші спільноти у соцмережах.

Фактчекери інформаційного агентства Район.іn.ua та “БезБрехні” проаналізували відео, щоб зрозуміти, звідки «ростуть ноги» у фейка.

 

СПРОСТУВАННЯ

Відео із «затриманням» у Чорнобилі невеликої групи пакистанських та афганських нелегалів, яких нібито вели сталкерськими шляхами з Білорусі, набуло широкого розголосу, бо ця тема зараз як ніколи на слуху на фоні міграційної кризи в Білорусі. Адже як відомо, зараз Росія розхитує ситуацію на українському кордоні та в ЄС.

Що ж не так із відео? По-перше, воно з’явилося у Telegram-каналі «Украина в шоке», що вже викликає сумніви, адже це неофіційне джерело інформації. Зазвичай про інциденти з нелегалами інформує прикордонна служба.

По-друге, на відео є частина допиту, де нібито громадяни Пакистану та Афганістану зізнаються, що хотіли перетнути кордон з Україною та потрапити до ЄС, однак сумніви викликає спілкування «правоохоронців» і «перекладача» із затриманими чоловіками. На початку розмови «правоохоронець» спілкується українською. Перекладачка звертається до «нелегала» англійською і той відповідає. Однак після цього «правоохоронець» переходить на спілкування російською і це викликає неабиякі підозри.

Як ми повідомляли раніше у матеріалі про змій у Рівному, важливо звертати увагу на мову спілкування на відео. Адже може виявитись, що події відбуваються зовсім не в Україні!

По-третє, під час «допиту» на відео можна розгледіти чоловіка у військовій формі з нашивкою «ЗСУ Апарат Головнокомандувача» (з прапором України і жовтим тризубом). Хоча  в титрах відео йдеться про те, що затримання проводить «група реагирования ОТО Киевской области и правоохранители». Зауважте, що титри теж російською.

Щодо титрування. ОТО – це російська абревіатура української ОТГ – об’єднана територіальна громада. ОТГ за своєю адміністративною функцією не може мати підрозділів швидкого реагування. ОТГ максимум що може собі дозволити – утримувати офіцера громади (дільничого).

Крім того, підпис із згадкою «…ОТГ Киевской области» – це нісенітниця, тому що Київська область це більша адміністративно-територіальна одиниця, яка якраз і включає в себе райони і ОТГ. В Київській області таких Громад – 69.  Тож, можна констатувати, що фейкотворці не дуже обізнані у ранжуванні адміністративних одиниць, їх структурі.

Варто звернути увагу і на шеврони, так званих правоохоронців. Зазначимо, що нашивку, яку «засвітили» на відео, можна безперешкодно купити в інтернет-магазинах.

До того ж, виникає питання – чому затримку нелегалів здійснюють не прикордонники, поліція чи Національна гвардія, а саме представники підрозділу Апарату Головнокомандувача. Це підрозділ є структурою Генерального штабу і затримка нелегалів – не входить в його функції.

В-четверте, в титрах на відео пишуть: «Группа нелегалов пытается пересечь границу Украины с територии Беларуси», але затримують їх нібито вже на території України біля населеного пункту Денисовичі. Але якраз у використанні назви цього населеного пункту і криється чергова брехня. З 1999 року такого населеного пункту не існує – село було ліквідоване рішенням Київської обласної ради 12.05.1999 р. тому що знаходиться у зоні Відчуження – жителі були переселені. Тобто автори фейкового відео користуються застарілими даними і радше картами сталкерів.

Ну і вишенька на тортики – на несерйозність відео вказує і сміх за кадром на 24-й секунді ролику. До того ж карколомний сюжет закінчується інформацією, що затриманих передали правоохоронним органам. Питання – яким? Бо поліція Київської області, як зазначалося вище, спростувала сам факт такого інциденту.

ВИСНОВОК

 

Авторка. Катерина Павлюк, Район.in.ua

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

//
Exit mobile version