//

“Фейковий” концерт 95 кварталу, на який “не запрошували” військових – Без Брехні

“Фейковий” концерт 95 кварталу, на який “не запрошували” військових

Зараз дуже легко стало заперечувати щось, просто назвавши це фейком і обізвавши автора ворогом України. Але так це “не робе”. Повинні бути фактичні докази чи логічні аргументи, які доведуть правдивість або неправдивість тез. Днями в запорізьких групах фб з’явився “документ”, який ОДА поспішила назвати фейковим, а зміст його безсенсовим. Здавалося б, черговий неякісний вкид, проте на цьому історія не завершилася.

 

Отже, в запорізьких групах 20 травня з’явилася фотографія нібито звернення до командувача угруповання Дніпро від Голови Запорізької ОДА. У листі повідомлялося, що в Запоріжжі за певною адресою 21.05.2022 року відбудеться концерт 95 кварталу і Голова просить знайти можливість відвідання концерту військовослужбовцями у кількості до 600 чоловік. Оце формулювання з кількістю викликало обурення в запоріжців, тому що скидалося на те, що військових змусять їхати на концерт.

Запорізька ОДА у своєму фейсбуці та телеграм-каналі 20 травня поширила спростування, повідомивши, що лист фейковий, тому що:

Почнемо з другорядних аргументів:

 

 

 

Та всі непрямі аргументи стають непотрібними, коли є головний аргумент несправжності листа – на фото цього листа немає “шапки”, тобто атрибутів офіційного бланка ОДА, штампа з вихідним номером та датою. До того ж ЗОДА стверджує, що такого листа не писала. За логічним законом достатньої підстави цього достатньо, щоб вважати лист фейковим. 

Ми неодноразово спростовували фейки роспропаганди з Указами і Наказами Президента, які були нібито на бланках і з печатками, тому там доводилося спиратися на другорядні ознаки підробки. Тут такий аналіз не потрібний. 

Зазначте, що викладені в “документі” час, місце і сам факт майбутнього концерту 95 кварталу в ОДА не заперечували. 

 

На цьому фактчек можна було завершувати, проте 21 травня 2022 року анонсовані в фейковому листі події відбулися:

Про проведення виступів і присутність військових на них серію піар-постів та відео розмістила у своєму фейсбуці та інстаграмі Злата Некрасова – заступниця Голови ЗОДА. 

До того ж аргумент ОДА, що запрошувати військових не було сенсу спростовує сама Некрасова. В одному з постів вона зазначає: “Військові, лікарі, переселенці сьогодні зустрілися з артистами «Квартал 95», Наталею Могилевською, Віталієм Козловським …«Дякуємо вам! Це як свіже повітря серед усього цього мороку!» – звернувся до артистів військовий.” https://bit.ly/3LDH98C

 

 

 

 

Одразу почалися звинувачення у піарі, що фейк виявляється не фейк, військові на фото не виглядають щасливими і їх таки змусили прийти.

 

Нардепка Юлія Яцик 21 травня повідомила, що їй відомо, що списки охочих таки складалися: 

“Ви знаєте, я особисто спілкувалася з хлопцями з одного батальйону – вони всі поставили «мінуси» в списках бажаючих поїхати відволіктися… вважають це пиром під час чуми.. особливо зважаючи на те, що під Авдієвкую наші хлопці в облозі.. а дехто після нещодавнього обстрілу Гуляйполя не повернувся..” https://bit.ly/3G66FCq 

Та її слова не можуть служити доказом під час фактчеку, тому що вона не першоджерело. Навіть фото чи скан певного списку охочих не доводить, що їх запросили саме тим “листом”.

Висновок:

Отже, ані концерт, ані військові на ньому – фейком не були. Якщо про цей концерт було відомо заздалегідь, то поява листа могла бути звичайним “фейком-анонсом”, яким зараз часто користуються росіяни, коли повідомляють, що “завтра сбу бомбитиме таке то місто”, а потім самі його бомблять і пишуть: “ми ж попереджали, що це не ми”.

Ще по темі:

//
Exit mobile version