//

ФЕЙКИ, ПРОПАГАНДА та МАНІПУЛЯЦІЇ медведчуківських «ікспертів» про російську вакцину і санкції проти Кремля – Без Брехні

ФЕЙКИ, ПРОПАГАНДА та МАНІПУЛЯЦІЇ медведчуківських «ікспертів» про російську вакцину і санкції проти Кремля

Скільки вовка не годуй, а він все про неперевершену російську вакцину розповідає. Ми вже не раз зосереджували увагу у своїх фактчеках на фейках, маніпуляціях і відвертій брехні роспропраганди з приводу “нікчемності” західних вакцинних потуг і «перемогах» російської. Аналогічні меседжи через «говорячі голови і роти» регулярно продукуються в український інфопростір каналами «112.ua», «Zik.ua», «Newsone». Причому короткозорість «ікспертів» іноді зашкалює. Складається враження, що їм забувають міняти вчасно платівку – як мантру вони повторюють протухлі меседжі, не звертаючи уваги на обставини, що міняються навколо ключових тем у світі. Ми розібрали декілька таких штампів.

МЕСЕДЖ 1: «Віктор Володимирович домовився про постачання російської вакцини проти Covid-19 для українських громадян та про її виробництво. Україна могла б заробляти мільярди на вакцині, − зазначає Ірина Паламар»  

Ірина Паламар, громадський діяч та голова ГО «Народний союз», часта “експертка” на каналі «Newsone». Ми вже писали про її особисте ставлення до Covid-19, карантину та дискредитації української влади. І ось знову стара пропаганда, але новими словами. Паламар була гостем на «Newsone» 25.12.20 та стверджувала, що «Медвечук домовився про постачання та виробництво російської вакцини в Україні», але:

По-перше. Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України, у Facebook 2 січня 2021 року інформував, що «Україна використовуватиме лише ті вакцини проти COVID-19, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень. Тому всі чутки та політичні заяви щодо державної реєстрації в Україні російської вакцини-кандидата не відповідають дійсності. Закінчення третьої фази клінічних досліджень вакцини Спутнік V заплановано на грудень 2021 року».

По-друге. У базі даних від ВОЗ щодо вакцин-кандидатів проти Covid-19 на 12.01.21 зазначено, що «Супутник V» знаходиться на третій фазі. Передбачувана дата завершення первинного дослідження «Супутник V» запланована на серпень 2021 року, а фінальна дата завершення дослідження на грудень 2021 року.

Отже, меседж Ірина Паламар, що «Україна могла б заробляти мільярди на вакцині» є фейковим і маніпулятивним, адже російська вакцина «Супутник V» лише знаходиться на третій фазі дослідженння та не довела свою ефективність та безпеку і не сертифікована.

 

МЕСЕДЖ 2: «Для мене вакцина, яка вироблена російськими вченими, з якими ми були братським народам ближче, ніж «Pfizer». Російська вакцина ближче українському народові, − зазначає Ірина Паламар»

На каналі «Newsone» Паламар 31.12.20 висловилась про те, що «російська вакцина ближче українському народові, ніж Pfizer», але:

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США 11 грудня 2020 року видав перший дозвіл на екстрене використання вакцини Pfizer-BioNTech проти Covid-19 та надав дані щодо її ефективності та безпеки. Тому з боку Паламар меседж щодо «Pfizer» є дискредитацією через її конкурентоспроможність.

А висновок Паламар про те, що «російська вакцина ближче українському народові, ніж Pfizer» є відвертою пропагандою, адже ґрунтується лише на тому що, Росія та Україна колись були умовними «братніми народоми» (ще один штам Радянської, а зараз Російської прорпаганди) і тому «Супутник V» підходить українцям більше.

 

МЕСЕДЖ 3: «Санкції проти Росії не через те, що Росія напала на Україну. Це геополітичний аспект, тиск під час перерозподілу загально світового порядку. Україна виключно привід для того, щоб ввести санкції, але не причина, − вказує політолог Олександр Лазарєв»

Олександр Лазарєв, політолог, член Інституту публічної політики і консалтингу, який фігурує у піарних статтях політиків згідно з Базою псевдосоціологів від «Texty.org.ua». Олександр Лазарєв частий гість підконтрольних Віктору Медведчуку телеканалів, ось і 28 грудня 2020 року на «Zik.ua» він стверджує, що «Україна виключно привід для того, щоб ввести санкції, але не причина».

По-перше. Лазарєв зазначає, що «санкції проти Росії не через те, що Росія напала на Україну, це геополітичний аспект». Напад Росії на Україну, анексія Криму та м. Севастополь у лютому-березні 2014 році, а також окупація у серпні частини Донецької і Луганської областей призвели до порушення територіальної цілісності України та державного суверенітету. Саме це було причиною для введення санкцій проти Росії Радою ЄС, а не «перерозподілу загально світового порядку», як стверджує Лазарєв. Згідно з офіційним сайтом Радою ЄС «обмежувальні заходи були вперше застосовані до фізичних і юридичних осіб 17 березня 2014 року».

ЄС постановила 17.12.20 продовжити обмежувальні заходи відносно окремих секторів російської економіки до 31 липня 2021 року. Санкції обмежують доступ деяких російських банків і компаній до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС і забороняють форми фінансової підтримки і посередництва по відношенню до російських фінансових установ. Прямий або непрямий імпорт, експорт або передача всього оборонного обладнання, а також предметів подвійного призначення для військових цілей або для військових кінцевих користувачів в Росії також заборонені.

По-друге. Кетрін Ештон, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки у 2014 році, на раді по закордонним справам 3.03.14 стверджувала, що «ми твердо переконані в необхідності мирного вирішення цього нинішньої кризи при повному дотриманні міжнародного права». Тому меседж Олександра Лазарєва, що «Україна виключно привід для того, щоб ввести санкції, але не причина» є маніпуляцією. Адже за відсутності кроків з деескалації з боку Росії вона все одно окупувала у серпні частину Донецької і Луганської областей. Незважаючи на те що, рада ЄС закликала Росію до мирного врегулювання конфлікту, але Росія це проігнорувала, тому ЄС і ввела санкції проти неї.

 

Авторка: Каріна Богодьорова

//
Exit mobile version