//

Гучний ФЕЙК про налагодження виробництва російської вакцини «Супутник V» в Україні | Черговий трюк російської ПРОПАГАНДИ – Без Брехні

Гучний ФЕЙК про налагодження виробництва російської вакцини «Супутник V» в Україні | Черговий трюк російської ПРОПАГАНДИ

Російська вакцина знов у центрі уваги українських ЗМІ. Вчора у Facebook почали з’являтися дописи про те, що харківське підприємство АТ «Біолік» налагодило виробництво російської вакцини. Зокрема, новину опублікував на своєму інтернет-ресурсі телеканал «Прямий». Резонансна інформація сколихнула український інформаційний простір та набула масового поширення за кілька годин. (скрін 1)

Новину підхопив 24 канал, вже з обережністю додаючи, що в Україні начеб-то налагодили виробництво російського продукту. Як виявилося, ЗМІ дезінформували своїх читачів та стали розповсюджувачами фейку.

СПРОСТУВАННЯ

Зростаюча статистика захворювання в Україні та страх громадян перед хворобою ймовірніше за все стали вирішальними у ході інформаційної кампанії з приводу вакцинації, яку Росія запустила восени цього року. Ми вже писали про маніпуляції  щодо підтримки українцями ідеї закупівлі російської вакцини. Незадовго до цього український інформаційний простір звідусіль «атакувала» інформація про те, що лідер партії «ОПЗЖ» Віктор Медведчук під час зустрічі з російським Президентом просив очільника держави-агресора надати Україні вакцину. Тепер же інформаційним приводом стало ніби-то освоєння технології виробництва російської вакцини «Супутник V» українським підприємством «Біолік». Відповідна інформація міститься у заяві гендиректора Російського фонду прямих інвестицій.

Заява гендиректора Російського Фонду Кирила Дмітрієва була зроблена в ході його зустрічі з тим же головою політради Віктором Медведчуком та директором НІЦЕМ ім. Н. Ф. Гамалії Олександром Гінцбургом. Ретельно описали результати зустрічі проросійські ЗМІ  – телеканал «ZIK», «Newsone» та «112 канал»

Одним з перших інформацію про запуск виробництва російської вакцини опублікував одіозний Олександр Клименко на своєму телеграм-каналі. Він був міністром доходів і зборів часів Януковича.

Цікаво, що сам Олександр Клименко покинув країну під час Революції гідності, з травня 2014 року перебуває в розшуку. Йому інкримінують участь у махінаціях із відшкодуванням ПДВ і в заволодінні коштами держбюджету на загальну суму 3,1 мільярда гривень.

Канал біглого ексміністра використали як джерело інформації ресурс «Вєсті», повідомляючи про налагодження випуску вакцини «Супутник V» в Україні. Не дивно, що видання посилається на телеграм-канал колишнього урядовця, адже саме його називають власником медіа холдингу «Вєсті Україна».

Інші ЗМІ (телеканал «Прямий» та «24 канал») при оприлюдненні новини посилались на заяву гендиректора Російського фонду.

В свою чергу, українське підприємство АТ «Біолік», якому приписали виробництво російської вакцини, не забарилося з відповіддю, спростувавши інформацію. Установа дійсно спеціалізується на виробництві вакцин, маючи технічні можливості для серійного виготовлення. Визначальним у розробці та освоєнні технології є наявність державної реєстрації вакцини в Україні.

Раніше у МОЗ наголошували, що жодних офіційних переговорів стосовно закупівлі російської вакцини чи її отримання Україною не ведеться. При цьому міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголосив, що спочатку необхідно розуміти безпеку будь-якої вакцини, і тільки після цього рекомендувати її. Виходячи з того, що російська вакцина не пройшла всіх етапів клінічних випробувань. Її застосування не можливе на території нашої країни. На підприємстві «Біолік» підкреслили, що не підписували жодних контрактів, не отримували ніяких трансферних технологій відносно виробництва вакцини “Супутник V”, або будь-яких інших вакцин проти коронавірусу і ніколи не виробляли таких вакцин на технологічній базі компанії.

ВИСНОВОК

 

Авторка: Катерина Філімонович

//
Exit mobile version