//

МАНІПУЛЯЦІЯ і НЕПРАВДА нардепа «Слуги народу» Яременко про звинувачення «Америки у психологічних іграх навколо України» – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ і НЕПРАВДА нардепа «Слуги народу» Яременко про звинувачення «Америки у психологічних іграх навколо України»

Нардеп від «Слуги народу» Богдан Яременко нещодавно опублікував пост, де заявив, що «партнери України» нагнітають обстановку більше, ніж Росія, на фоні загрози війни. І додав, що американці начебто чинять «надмірний інформаційний та психологічний тиск».

Відповідний допис з’явився на Facebook-сторінці нардепа. І хоч він починається зі слів «Як на мене..», що говорить про суб’єктивність думки, допис містить маніпуляції та підміну понять, що дуже вкрай небезпечно в час інформаційної війни і брязкання Росії зброєю біля українських кордонів. Тим більше що західні партнери – Британія, США та інші держави – надають Україні сьогодні неймовірну підтримку. Ми виокремили з допису головні тези і пояснимо, що з ними не так.

 

ТЕЗА 1. «Причина різнобою у заявах з приводу нинішнього витка ескалації з Росією очевидна – попри цілком реальне зосередження російських військ навколо України в психологічні ігри з ескалацією до крайнощів зараз грають не росіяни, а партнери України».

 СПРОСТУВАННЯ

У цій тезі нардеп Яременко говорить про те, що країни, які підтримують Україну і відкрито говорять про російську агресію, начебто грають у «психологічні ігри» й нагнітають ситуацію навколо України. А росіяни – стоять осторонь, ніби нічого й не відбувається.

Це звучить абсурдно і МАНІПУЛЯТИВНО з погляду на те, що вже йде восьмий рік війни, коли Росія напала на Україну, анексувала частину територій, майже щодня вбиває наших громадян та продовжує нарощувати військову присутність біля кордонів України.

Також тривають інформаційні вкиди і масово поширюється російська пропаганда про те, що українці нібито воюють з українцями – в Україні громадянський конфлікт – , та інші небезпечні наративи. Невже для Яременка це не нагнітання Росією ситуації, а нормальний порядок речей? Замовчування російської агресії – теж МАНІПУЛЯЦІЯ.

Теза про те, що «у психологічні ігри з ескалацією до крайнощів грають не росіяни, а партнери України» – теж містить маніпулятивний контекст. Ці слова добре лягають у російський наратив про те, що не Росія розхитує ситуацію, а Захід. І наратив цей поширюється з метою, аби змусити Київ виконати Мінські угоди. Про це постійно повторяють у Москві.

І як відомо, Росія зараз не вимагає «дотримання прав «народу донбасу», федеративного устрою чи державної російської мови. Наразі погроза пряма: якщо не забороните Україні вступ до НАТО і не припините військову підтримку – ми нападемо з «захисною метою».

А з тези, яку ми аналізуємо, читач може зрозуміти, що росіяни взагалі не є учасниками цієї ситуації, а Україна – просто суб’єкт у політиці, який нічого не вирішує.

Як відомо (і ми про це писали) закордонні розвідки з весни 2021 року повідомляли Президента України про зростання концентрації військ РФ поблизу кордонів України не лише зі сторони Донбасу, а і Сумської, Харківської, Чернігівської областей та Криму. В жовтні-грудні повідомлення стали вже публічними.

30 жовтня у WP вийшла стаття з назвою “Переміщення російських військ біля кордону з Україною викликає занепокоєння в США і Європі”. А вже 2 листопада видання Politico оприлюднило супутникові знімки від 1 листопада, які показували нове нарощування російських військ поблизу України й розміщення там тих армій і підрозділів, які зазвичай дислокуються під Москвою або в Сибіру.

Вже 6 листопада директор ЦРУ Вільям Бернс спеціально полетів у Москву, аби розібратися в намірах Росії щодо України та попередити про увагу США до ситуації на українському кордоні.

Можливо ці та інші подібні дії пан Яременко розцінює, як «психологічні ігри»? Проте, коли партнери України самі беруть на себе ініціативу і відповідальність у низці безпекових питань, які стосуються саме нашої держави – це складно назвати «іграми». Це конкретні кроки і дії. І в такому контексті, меседжі нардепа Яременко – маніпуляція, підміна понять, відверта неправда!

 

ТЕЗА 2. «Ніхто не збирається применшувати загрозу від ворожих солдат і техніки, і ніхто з офіційних осіб не може дозволити собі публічно осмикнути американців за надмірний інформаційний та психологічний тиск (хоча би тому, що їх ігри супроводжуються все ж таки поставками озброєнь).

СПРОСТУВАННЯ

Ця теза нардепа Яременка теж містить маніпуляцію, а також підміну понять. По-перше, маніпуляція полягає в тому, що «загрозу від ворожих солдат і техніки» якраз таки применшував президент Володимир Зеленський, коли у своєму зверненні розповідав українцям про шашлики, футбол і новий рік, чим заперечував об’єктивну реальність.

Більше того, цю реальність не визнавали і інші державні структури. На тлі вище згаданих дій західних партнерів лише 7 листопада представник ОП заявив, що Офіс Президента на той момент не мав жодної підтверджувальної інформації про нарощування військ. І лише 10 листопада у відеозверненні Зеленський визнав, що західні партнери надали інформацію про “активне переміщення російських військ вздовж українських кордонів та збільшення їхньої концентрації”. І хоча Зеленський тоді і сказав, що Росія «концентрує майже 100 тис. військових на нашому кордоні”, та використав маніпуляційну «заспокійливу» тезу, що не треба панікувати – це та сама війна: «обстріли, скупчення та переміщення військ відбувається на фронті восьмий рік поспіль».

По-друге, явною маніпуляцією і підміною понять є слова нардепа про те, що офіційні особи не можуть «публічно осмикнути американців за надмірний інформаційний та психологічний тиск», бо ті постачають Україні зброю.

А як ми повідомляли раніше, у січні закордонні розслідувачі представили десятки доказів – супутникові мапи та знімки – з розташування основних скупчень російських військ у межах досяжності українського кордону. Майже всі вони включають артилерію, важку техніку та танки. Чисельність – понад 100 тисяч. Проте загалом Росія розраховує на можливість залучити в можливій операції 175 тисяч військових (з військових навчань у Білорусі та з ОРДЛО).

Пан Яременко намагається своєю тезою поставити знак рівності/тотожності між поняттями «психологічний тиск» і «попередження про військову загрозу і постачання зброї». Тобто намагання США, Британії, країн Балтії (тепер вже Чехії і Нідерландів) у короткі терміни підвищити обороноздатність ЗСУ, інформування розвідданими – це прояв «психологічного тиску». Ми не має права, говорити про адекватність таких ототожнень, але в контексті логічного аналізу можемо визнати, що це маніпуляція, підміна понять, викривлення реальної картини подій і поточних тенденцій.

ВИСНОВОК

 

Авторка. Світлана Кирилова, Rayon.in.ua

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

Ще по темі:

//
Exit mobile version