//

МАНІПУЛЯЦІЯ “новою” забороною та штрафами за збирання грибів та ягід – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ “новою” забороною та штрафами за збирання грибів та ягід

У мережі останніми днями поширили купу повідомлень про те, що нібито заборонили збирання грибів та ягід, випас худоби та покіс сіна  — за це відтепер великі штрафи. Посилаються на пост журналіста Віталія Гайдукевича. Цей пост, в якому він пише про заборону збору грибів, набрав понад 800 поширень, більше 2 000 вподобань і вже понад 200 коментарів. У ньому автор пише про те, що нібито самовільний випас худоби та збирання грибів і квітів караються великими штрафами — без пояснень.

ТЕЗА: Віталій Гайдукевич в пості заявив: “Уряд Зеленського вирішив штрафувати за самовільний випас худоби – від 251 до 754 гривень за одну голову (залежно від виду тварин)…За збір трав, квітів і грибів…За один зрізаний без ліцензії гриб встановлено штраф у 75 гривень.”

Чи справді зросли штрафи?

Уряд ухвалив нову редакцію Постанови «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд». У постанові встановлюється новий Порядок обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду, а саме: переглядаються такси, що діяли до цього з 2013 року.

Тобто такси за шкоду довкіллю – це не новела уряду Шмигаля

На сайті Кабінету міністрів України пояснюють, що попередня редакція постанови вимагала змін в частині введення індексації нарахувань для таких порушень. Адже механізм нарахування розміру шкоди не відповідав об’єму реально завданих збитків та не давав змогу для їх ліквідації. Які штрафи були і які стали, можна побачити на інфографіці Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

 

Порівняння колишніх і чинних штрафів за порушення законодавства про природно-заповідний фонд

На кого поширюються штрафи

Порядок жодних нових обмежень або заборон щодо використання природних ресурсів не вводить, нових режимів охорони територій та не визначає. Такси (штрафи) стосуються виключно територій та об’єктів природно-заповідного фонду: національних природних парків, природних заповідників, ботанічних садів, дендрологічних парків. Тобто тих територій, які створені для збереження біорізноманіття та охороняються як національне надбання. Дія документу не поширюється на ліси, водні та інші об’єкти і природні ресурси, які не входять до території ПЗФ. Фактична площа природно-заповідного фонду («показник заповідності») становить 6,77% від загальної площі держави.

ВИСНОВОК:

 

Авторка: Євгенія Вірлич, Kavun.City

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) та менторства ресурсу «БезБрехні»

 

.

//
Exit mobile version