//

Туреччина винайшла спрей проти коронавірусу, а українські ЗМІ поширили цей ФЕЙК і МАНІПУЛЯЦІЮ – Без Брехні

Туреччина винайшла спрей проти коронавірусу, а українські ЗМІ поширили цей ФЕЙК і МАНІПУЛЯЦІЮ

“5 канал” не вперше розганяє фейки про коронавірус. Один з них був про сік горобини, який нібито допомагає боротись з COVID-19. Тепер журналісти знайшли диво-препарат, який розроблено науковцями з Туреччини і який нібито “знищує коронавірус за хвилину”. Про цей загадковий препарат написало турецьке медіа Daily Sabah.

Препарат під назвою Genoxyn був створений доцентом, докторкою Шехіме Темель, доктором Ахметом Сабанджі і доктором Джунейт Озакін. За словами Сабанджі, він проводив свої дослідження щодо захисту від хвороб ще до пандемії коронавірусу” – пише 5 канал. Крім цього медіа, аналогічну новину поширив Укрінформ. Однак достовірність інформації, яку вона містить – сумнівна. Пояснюємо чому.

СПРОСТУВАННЯ

В повідомленні зазначено, що препарат розроблявся в університеті Бурси Улудаг. Проте, як цей препарат досліджувався, на кому, на якій вибірці та чи немає у науковця конфлікту інтересів – і українські, і турецькі медіа замовчують.

Жодне медіа не дає посилання безпосередньо на дослідження. Турецьке медіа запевняє, що цей препарат тестували ще до пандемії коронавірусної хвороби й він нібито впливає на розмноження вірусів, грибів та бактерій (а ми пам’ятаємо, що вірусні і бактеріальні інфекції –  це різні речі).

До того ж, спочатку нібито препарат був зосереджений на протидії більше проти поширених вірусів. За новою нанотехнологією його нібито покращили. Проте деталей цієї технології теж не надано, як і даних про власне діючу речовину.

Жодних наукових даних про те, що спреї можуть бути корисні саме в боротьбі (а не профілактиці) з більш поширеними вірусами – не знайдено.

Можливо йдеться про антисептик? Але тоді також є великі сумніви, що це може впливати на вірус, який знаходиться не на поверхні, а в організмі людини.

Що це за університет та науковці

Університет Бурси Улудаг, розташований у місті Бурса на північному заході Туреччини. Його вважають одним з найкращих державних дослідницьких університетів. Шехіме Темель дійсно завідує відділом медичної генетики університету Бурси Улудаг.

А от інший лікар, Ахмет Сабанджі, який також значиться серед авторів дослідження – ортопед, відповідно до інформації на LinkdIn.  Ще один лікар –  Джунейт Озакін інфекціоніст, працює на кафедрі мікробіології. 

ВИСНОВОК:

 

Авторка: Наталія Бушковська

//
Exit mobile version