//

Тим, хто лікується від COVID-19 вдома, компенсують кошти, витрачені на ліки | Як ЗМІ у черговий раз ввели в оману українців – Без Брехні

Тим, хто лікується від COVID-19 вдома, компенсують кошти, витрачені на ліки | Як ЗМІ у черговий раз ввели в оману українців

Українцям, які лікуються від COVID-19 вдома, компенсують кошти, витрачені на ліки. Такий меседж днями поширили сайти-смітярки, та регіональні ресурси. Всюди передрук майже ідентичний. А джерелом інформації вказали МОЗ.  Проте жодних повідомлень від Міністерства охорони здоров’я з приводу компенсації в інформаційному полі країни не зустрічали. Як виявилося, інформація була не достовірною.

 

ПЕРЕВІРКА

“Легкі гроші” за ті, чи інші послуги  — досить розповсюджений міф в Україні. Ми вже неодноразово писали про “15 тисяч гривень від Зеленського кожному українцю”, “16 500 гривень від світових брендів”  та інші онлайн-афери, розраховані на довірливих українців. На тлі соціально підтримки у вигляді субсидій, умови отримання яких закріплені законодавчо, компенсація, про яку йдеться вище, не прописана у жодному офіційному документі.

Онлайн-ресурси, які поширили інформацію, посилалися у своїх матеріалах на інформаційне агентство РБК-Україна. На сайті якого ми теж знайшли цю новину.

«РБК-Україна» у своєму тексті зазначає першоджерелом сайт «Сегодня». Дійсно, 2 листопада інтернет-видання опублікувало матеріал під назвою «Как получить компенсацию за лекарства от коронавируса – ответ Минздрава». Як зазначають самі автори статті, новина написана на основі іншої публікації під назвою «Горячая линия по COVID-19: мы дозвонились и узнали ответы на три главных вопроса (аудио)». Заголовок  матеріалу говорить сам за себе – журналісти зателефонували до контакт-центру з протидії коронавірусної інфекції, який запрацював 2 листопада, і задали заздалегідь продумані питання. Одне з них стосувалося можливості повернути кошти, витрачені на ліки від коронавірусу. У кол-центрі відповіли, що компенсація можлива, якщо звернутися з необхідними документами до управління соцзахисту. Це заява і копія чеків, які підтверджують витрачені на лікування від ковіду ліки, а також позитивний ПЛР-тест. Йдеться про тих, хто лікувався вдома, під наглядом сімейного лікаря.

Цитата: «Для компенсації вартості лікування вам потрібно подати заяву та копію чеків у районне управління праці та соцзахисту. Тобто вам потрібні копії чеків, результат на коронавірус, і слід написати заяву. Контакти можна знайти на сайті eHealth»

Як виявилося, інформація про повернення коштів за домашнє лікування від коронавірусу, володіє лише оператор кол-центру. Жодного підтвердження ані на сайті МОЗ, ані на Міністерстві соцполітики щодо компенсації за лікування ми не знайшли. Ймовірніше за все тут зіграв людський фактор, оператор помилася. Якби це дійсно було можливо, то необхідні відомості мали б значитись у законодавчих змінах.

Вартість ліків українцям компенсують лише згідно чітко визначеного переліку по програмі “Доступні ліки”. Це медикаменти, які необхідні пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою або хворим на діабет II типу. Програма діє з 2017 року і перераховані медикаменти не мають нічого спільного з ліками від  COVID-19.

Натомість громадяни можуть отримати податкову знижку на час самоізоляції. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020. Під час карантину, пов’язаного з гострою респіраторною хворобою COVID-19, Фонд соціального страхування України надає допомогу за додатковим страховим випадком, визначеним як самоізоляція. Право на отримання цієї виплати має кожен працюючий, за якого сплачено єдиний соціальний внесок. Розмір допомоги від Фонду за такими лікарняними листками складає 50% середньої заробітної плати. Фінансування здійснюється Фондом за аналогією зі звичайними листками непрацездатності, починаючи з шостого дня, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем. Так, за травень-червень 2020 року за причиною непрацездатності «ізоляція від COVID-19-11» прийнято заяви-розрахунки для надання допомоги для більш ніж 3 тис. застрахованих осіб на суму 3,4 млн гривень.

 

Авторка: Катерина Філімонович

//
Exit mobile version