//

ФЕЙК про те, як шахраї «обіцяють» вакцинованим від COVID-19 отримати не 1000, а 7000 гривень – Без Брехні

ФЕЙК про те, як шахраї «обіцяють» вакцинованим від COVID-19 отримати не 1000, а 7000 гривень

Не пройшло й двох тижнів, як президент Володимир Зеленський заявив, що українці, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу, зможуть отримати через застосунок «Дія» тисячу гривень.

Та шахраї вже розробили нові схеми, щоб виманювати гроші у людей, маскуючись під офіційні сторінки держустанов. І таких схем вже далеко не одна. Пов’язані вони тим, що людям надходять людям через СМС повідомлення, що за вакцинацію їх очікує винагорода – 7 000 грн. Розбираємо де приховано шахрайство і фейк.

СУТЬ ПИТАННЯ

Така схема шахрайства, коли у людей виманюють кошти, має назву смішинг (від слів «СМС та «фішинг»). Для більшого ефекту шахраї використовують привабливі пропозиції та призи, видаючи себе за офіційне джерело.

СПРОСТУВАННЯ

Що стосується поточного вкиду, то він має два канали проникнення до аудиторії. В першому варіанті все починається з того, що людям приходять повідомлення такого змісту: «Вам доступна виплата COVID-19. Сума виплат 7 тисяч гривень».

Тут одразу кидається в очі, що виплата становить 7000 грн. При тому, що у зверненні Президента було озвучено лише про одну тисячу. І в офіційному документі ніде не було зазначено про виплату в розмірі семи тисяч.

Нагадаємо, що про тисячу гривень за вакцинацію у своєму відеозверненні розповів 15 листопада президент України Володимир Зеленський. Програма стартує 19 грудня, на неї виділяється близько 3 млрд грн, стільки ж — на початку 2022 року. Загалом шість мільярдів гривень.

«Кожен, хто отримав два щеплення, зможе отримати 1000 гривень через застосунок Дія, — каже Зеленський.

Гроші можна буде витратити на:

Ми та інші ресурси вже неодноразово поширювали поради – як вберегтися від подібного шахрайства. Але, враховуючи, що такі вкиди з’являються знову і знову, варто нагадати ще раз:

  1. Нікому не передавати дані банківської картки чи паспортні дані;
  2. Телефонувати працівникам банку лише за вказаними на офіційних джерелах номерами;
  3. Переглядати освітні серіали та рекомендації банків, які допоможуть завчасно викривати подібні ситуації;
  4. Придбати окрему фінансову SIM-карту та прив’язати до паспорту, не поширюючи фінансовий номер телефону у повсякденному житті;
  5. Ділитися знаннями серед близьких і знайомих.

Другим каналом просування даного смішингового вкиду про “тисячу Зеленського” стали публікації в телеграмканалах. Ми проаналізували і цю схему.

Як приклад – телеграмканал “Апостороф”. Тут пропонують алгоритм отримання обіцяної президентом виплати. На зображенні на синьому фоні, у кутку є напис “Міністерство охорони здоров’я України”. В лівому кутку на жовтому фоні напис “СОVID-19”, під чорною рискою – “Рішення Верховної Ради”. Далі вже вписано російською мовою “Процедура подачи заявки на 1000 грн за вакцинацию от СОVID-19”. Ми не даремно акцентуємо увагу на цих деталях, бо вони є ключами до викриття шахрайства.

Зауважемо, що ні у Верховній Раді, ні в МОЗ не публікують офіційні повідомлення іншими мовами, крім державної української, а тут “суміш” українських і російських слів.

Внизу розміщені три кнопки для тих, хто хоче отримати “Тисячу Зеленського”. Тож тиснемо на першу кнопку. Тут питання, що треба, щоб отримати тисячу гривень. І нам одразу ж пропонують підписатися на канал. Так, як ми «хочемо» отримати гроші, то підписуємося.

Далі нам дають першу рекомендацію. А саме: «треба перевірити наявність сертифіката про вакцинацію в своєму додатку “Дія”.

На другій кнопці пишуть про те, коли й куди подавати заявку. Що ж тиснемо на неї. У відповіді пояснюють, що заявку можна буде подати вже з 19 грудня в додатку “Дія”. Що розробники працюють над додаванням цієї функції. А поки, що радять перевірити про наявність “зеленого” паспорта вакцинації в додатку “Дія”.

На третій кнопці обіцяють пояснити терміни для подачі заявки. І тут знову йде повторення інформації про те, що подати заявку можна з 19 грудня і пізніше. А далі пропонують заходити частіше на їх канал та чекати нову інформацію з цього питання.

Тобто по суті, телеграм канал видання використав маніпулятивну схему для того, щоб отримати підписників – привернувши увагу до актуальної та начебто поясненнями, як отримати ту тисячу, фактично ніяких пояснень крім тих, що вже є в офіційних джерелах не дає. До того постає питання – або це недолугість видання, яке використало нібито в офіційному повідомленні російську мову, або оприлюднило зображенння, первісним джерелом якого могло бути шахрайський вірусний вкид.

ВИСНОВОК:

 

Матеріал підготовлено виданям Троїцьке.City в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

Ще по темі:

//
Exit mobile version