//

В.О. міського голови Запоріжжя зманіпулював і тричі сказав неправду про “компенсацію” при поверненні скверу Яланського – Без Брехні

В.О. міського голови Запоріжжя зманіпулював і тричі сказав неправду про “компенсацію” при поверненні скверу Яланського

24 січня в.о. міського голови Анатолій Куртєв розповів, що повернути сквер Яланського громаді – це дуже складне питання, адже треба компенсувати орендарю – фірмі Володимира Кальцева «Ленд Дівелопмент» – 150 мільйонів гривень. І що особливо складно робити це тоді, коли така ж сума потрібна на ремонт 53-ї школи.

Колеги “БезБрехні” розібрався, де секретар міськради сказав неправду щодо 150 мільйонів. Спойлер – майже усюди, по усіх «шматочках» цієї суми.

 

Контекст: Запорізький апеляційний суд визнав недійсними договори оренди, які в 2008-му році уклали Запорізька міська рада і «Ленд Дівелопмент» щодо ділянок під сквером Яланського та через догору, перед цирком. Але міська влада вирішила не виконувати рішення суду, а йти в касацію – що й прокоментував Куртєв на своєму брифінгу в понеділок.  Визначення «визнав недійсними» тут ключове, запам’ятайте його, воно буде важливим потім.

 Пряма мова:

Мы понимаем сейчас, что если мы разрываем договор с этой фирмой, то городской совет должен сразу же вернуть 22 миллиона гривен, уплаченных за пользование земельным участком и 3 миллиона гривен компенсации за спиленные деревья. Ещё они заявляют, что 75 миллионов гривен мы должны будем им вернуть за проектирование и кое-какие работы и ещё 50 миллионов гривен компенсаций за инфляционные затраты. В общей сложности это почти 150 миллионов гривен.

Цей же виступ на відео.

Теза №1: городской совет должен сразу же вернуть 22 миллиона гривен, уплаченных за пользование земельным участком

Перевірка:

В ст.21  ЗУ “Про оренду землі” прямо зазначено, в якому випадку орендна плата за землю не повертається.

…. У разі визнання у судовому порядку договору оренди землі недійсним отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.

У  договорі оренди цієї ділянки між фірмою і міською радою у  п.13 чітко вказано – у випадку визнання договорів недійсними в судовому порядку, орендна плата не повертається.

А ще міська влада в особі Куртєва відверто і грубо підмінює дефініції, коли каже про можливість «розірвання» договорів, а не про те, що суд вже визнав договори недійсними.

 

Теза 2: “то городской совет должен сразу же вернуть …и 3 миллиона гривен компенсации за спиленные деревья.”

Перевірка:

Орендар видалив зелені насадження, за що і заплатив компенсацію в розмірі 3 млн. Відповідно повернутися до первісного стану неможливо – насадження не відновлено, тому навіть теоретично вимагати повернення коштів через суд малоймовірно, і тим більше немає підстав повертати як пропонує пан Куртєв –  в добровільному порядку.

 

Теза 3: “Ещё они заявляют, что 75 миллионов гривен мы должны будем им вернуть за проектирование и кое-какие работы”

Перевірка:

Позову від «Ленд Дівелопмент» на відшкодування коштів “за проєктування” чи “інфляційних витрат” до міськради немає. Навіть якщо він і буде, то треба довести, що проєктні роботи можуть підлягати компенсації.

 

Теза 4: «и ещё 50 миллионов гривен компенсаций за инфляционные затраты».

Перевірка:

Інфляційні витрати рахуються з моменту виникнення заборгованості і теж їх підтверджує лише суд – на суму позову. Якого ще немає.  

Загальний висновок: Анатолій Куртєв розповів про 150 мільйонів витрат при поверненні громаді скверу Яланського. Як ми можемо бачити, 75 мільйонів з них – це маніпуляція, а інші 75 – неправда. 

Автор: Сергій Сидоров, ЗЦР

Матеріал підготовлено ресурсом ЗЦР в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version