//

Аспірин, тромбоз і ковід-бактерії: на Волинь дістався старий коронафейк – Без Брехні

Аспірин, тромбоз і ковід-бактерії: на Волинь дістався старий коронафейк

Менш як за пів року весь світ «відзначатиме» другий рік пандемії COVID-19. І за цей час величезна кількість коронафейків заполонили Інтернет та інші засоби комунікації. Зараз Волинська область на порозі входу до «червоної» зони через спалах COVID-19. Чим не чудова нагода для створювачів фейків посіяти паніку серед населення?

Журналістка Район.in.ua дослідила черговий фейк, який, як і у 2020 році, так і нині, активно поширюється в популярних месенджерах та соцмережах України: Viber, Messenger, Twitter тощо.

Суть повідомлення полягає у тому, що буцімто німецькі вчені виявили, що коронавірус – це бактерія й лікувати його потрібно аспірином. Лиш оформлення цього фейку змінилося: у 2020 році писали, що це довели італійські вчені, а зараз – німецькі. Українці активно поширюють це повідомлення з турботою про своїх рідних та близьких, але не розуміють, що цим же шкодять самим собі та навколишнім. Ми виокремили та спростували шість тез, з яких складається один великий та страшний фейк.

СПРОСТУВАННЯ

МЕСЕДЖ1. Порушення всесвітнього закону про здоров’я від ВООЗ

Ніякого «всесвітнього закону про здоров’я ВООЗ» просто не існує. Це твердження не має ніякої фактичної чи юридичної сили. Як ми знаємо, кожна країна сама приймає рішення щодо розтинів і остаточного протоколу лікування. Своєю чергою, ВООЗ є рекомендаційним органом і він не має прямого юридичного впливу на країни.

МЕСЕДЖ 2. COVID-19 – це не вірус, а бактерія

На офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України є наукове пояснення коронавірусу. Та і сама назва «коронавірус» має спонукати людей до елементарного розуміння слова. Також є сотні досліджень по всьому світу, які підтверджують, що SARS-Cov-2 (тобто COVID-19) – вірус. Його геном уже давно розшифрований.

«Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини», – йдеться на офіційному сайті МОЗ України.

Ця інформація також є доступною на офіційних сайтах ВООЗ, ООН та інших установ.

МЕСЕДЖ 3. Ковід-бактерії викликають не пневмонію, а тромбоз

Дослідження, яке провели італійські вчені, вказує на легеневий тромбоз у малих артеріальних судинах, позначає його як одне з ускладнень або постсимптомів, що викликані новим коронавірусом разом з пневмонією, а не замість неї. До того ж це дослідження поки не пройшло процес наукового рецензування, тому його результати ще не можуть вважатися офіційними.

Фейк про тромбоз прийшов до України з-за кордону. Раніше його вже спростовували незалежні мексиканські, іспанські, ще раз іспанські та філіппінські фактчекери.

Тромбоз є одним з проявів COVID-19 на ряду з пневмонією. Тому лікування нового коронавірусу і є симптоматичним, а ліки проти тромбозу рекомендують застосовувати лише для пацієнтів, що мають підтверджену венозну тромбоемболію.

МЕСЕДЖ 4. Мережа 5G підсилює ковід-бактерії, викликає запалення і гіпоксію

На офіційному сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я у розділі «Коронавірус COVID-19» є підрозділ «Міфи та неправильні уявлення». Там описано багато фейків та спростувань, а саме детальна інформація про вплив та розповсюдження COVID-19 мобільною мережею 5G.

«Віруси не переносяться з радіосигналом або по хвилях мобільного зв’язку. Епідемія COVID-19 поширюється в багатьох країнах, де мережі 5G не розгорнуті. COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом, тобто коли в дихальні шляхи здорової людини потрапляють краплі, що виділяються з дихальних шляхів хворого, наприклад при кашлі, чханні або при спілкуванні. Заразитися також можна, доторкнувшись до зараженої поверхні, а потім до очей, рота або носа», – йдеться у спростуванні ВООЗ.

МЕСЕДЖ 5. Лікувати коронавірус потрібно антибіотиками, антикоагулянтами та протизапальними засобами, в першу чергу аспірином

Це брехня! У тексті фейку автор закликає нас займатися самолікуванням і приймати аспірин у дозі 500 міліграмів та «Апронакс» (або ж парацетамол). Але якщо вчитатися в інструкцію препарату «Апронакс», то у розділі «Показання препарату» вказані такі симптоми:

Звичайно, цей препарат входить у групу протизапальних, але показання для його приймання не стосуються вірусів чи бактерій (як нас переконує у цьому фейку автор) та навіть не стосується органів дихальної чи кровоносної систем.

На сайті ВООЗ є спростування й цього міфу. Антибіотики призначають інфікованим COVID-19 лише у тому випадку, якщо у хворого є супутні бактеріальні інфекції. Вірус існує та лікується окремо, бактеріальна інфекція – так само окремо.

«Антибіотики проти вірусів не діють. Вони дозволяють лікувати тільки бактеріальні інфекції.
Новий коронавірус (2019 nCoV) – це вірус, і, отже, антибіотики не слід використовувати для профілактики та лікування коронавирусной інфекції. Проте, пацієнтам, госпіталізованим з інфекцією 2019 nCoV, можуть призначатися антибіотики для лікування супутніх бактеріальних інфекцій», – йдеться у спростуванні ВООЗ.

Також ВООЗ зазначає, що наразі немає жодних доказів ефективності проти COVID-19 протизапальних препаратів, до яких належить аспірин.

Колеги з казахстанського фактчекінгового онлайн-видання Factcheck.kz у своєму матеріалі про цей же фейк (лише мова йшла про італійських вчених), зазначили, що аспірин є одним з нестероїдних протизапальних препаратів, для яких зараз не доведено ні переваг, ні недоліків для пацієнтів з COVID-19. Тобто приймання аспірину (в кращому випадку) – безглузде конкретно для боротьби з вірусом. А якщо у вас немає тромбозу і все в порядку зі згортанням крові, то аспірин може бути просто небезпечний.

У аспірину досить велика кількість протипоказань та побічних ефектів, а дітям до 12 років (за деякими рекомендаціями – до 15) аспірин протипоказаний, оскільки може викликати синдром Рея (він же синдром Рейє).

Так само немає ніяких наукових досліджень та висновків, що інфіковані COVID-19 пацієнти повинні приймати антикоагулянти (препарати, які гальмують процес згортання крові), якщо не мають підтвердженої венозної тромбоемболії. Також, немає наукових доказів, які б підтверджували ефективність та безпеку профілактики тромбозу у всіх пацієнтів.

МЕСЕДЖ 6. Через це відкриття німецькі лікарі змінюють протоколи та методику лікування хворих на COVID-19

Ми не знайшли ніяких підтверджень цього факту в Інтернеті. У пошуку Google були лише медіасміттярки, які цей фейк поширили на своїх ресурсах, а також сайти інших фактчекінгових видань світу зі спростуваннями цієї брехні.

Також ми перевірили, чи змінювали італійські лікарі протоколи та методику лікування хворих на COVID-19 і знову ніяких правдивих фактів.

ВИСНОВКИ

Дослідити «природу» фейку було неважко. Саме так звані антиваксери або ж ковід-дисиденти часто стають творцями подібних фейків. Також слід зазначити, що в Україні триває інформаційна війна, тому виключати причетність країни-агресора до цієї брехні не варто.

Колеги з Factcheck.kz дізналися, звідки насправді цей фейк прийшов до нас. Спочатку він виник в Іспанії, написаний іспанською мовою, потім був перекладений на безліч інших – англійська, німецька, російська. Цей фейк вже був розвінчаний колегами-фактчекерами інших закордонних видань – Correctiv (Німеччина), ColombiaCheck (Колумбія), Verificado (Мексика).

Більшість передруків російською мовою і взагалі поширень цього фейку йде саме від російських сайтів (із приставкою «.ru» або ж тих, які пишуть про події в Росії). Також є один сайт, пов’язаний з Україною.

Кожне із видань, яке нам видав Google-пошук, посилається на певне джерело, але перейшовши на нього, ми споглядаємо лише пусте вікно сайту. Це свідчить про те, що новина була або видалена, але її взагалі могло не існувати.

Читаючи текст фейку чітко зрозуміло, що він:

Автор тексту дуже маніпулює на страхах своїх читачів, переконує, що прописаний ним рецепт точно допоможе і врятує від смерті. Як це притаманно фейкам, у тексті є незрозуміла й взята нізвідки статистика про те, що одразу після зміни лікування (аспірин та «Апронакс») додому відпустили 14 тисяч пацієнтів. Абсолютно здорових та щасливих. І ця цифра нікого не насторожила.

Також у цьому матеріалі фейкотворець часто звертає увагу на рідних та близьких читача і ніби між рядків пише «врятуй свою маму/тата/брата/дідуся/подругу/чоловіка тощо».

Як ми знаємо, у світі, зокрема і в Україні, існує велика недовіра суспільства тої чи іншої країни до влади. Автор фейку підливає масла у вогонь та підігріває цю ненависть наголошуючи на тому, що «вас обманули».

Вибір країни вчених, які нібито відкрили цю таємницю, очевидний: Німеччина – високорозвинена країна Європейського союзу в багатьох галузях, зокрема й медицині, входить до G-8 («Великої вісімки»). Тобто німецькі вчені вселяють довіру.

Також автор тексту пропонує чарівну та дешеву пігулку від вірусу – аспірин. На це більшість населення і реагує: швидко та дешево.

Згадаймо різні теорії змови, конспірології щодо коронавірусу, як от що COVID-19 – спланована американцями диверсія, аби винищити китайців, але вона вийшла з-під контролю. Або що під керівництвом Біла Гейтса чи Ілона Маска разом із вакциною людям вводитимуть чіпи для відстежування. А також, що вишки мобільної мережі 5G поширюють коронавірус планетою. Автор фейку створив свою теорію змови й активно переконує усіх в цьому.

Не завжди інформація, яку поширюють у фейсбуці, вайбері чи інстаграмі правдива. Тож варто перевіряти факти та не давати паніці захопити вас.

 

Авторка: Софія Лучук

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

Ще по темі:

//
Exit mobile version