//

Маніпуляції про пенсії: навіщо постійно нагадувати українцям про їх відміну – Без Брехні

Маніпуляції про пенсії: навіщо постійно нагадувати українцям про їх відміну

Немає такого тижня, щоб у соцмережах, новинних сайтах, інших ресурсах не з’являвся матеріал про можливу відміну пенсій в Україні, про банкрутство Пенсійного фонду тощо. Як правило, такі матеріали мають мільйони переглядів, тисячі поширень. Особливо швидко вони поширюються на тлі політичної кризи, економічних проблем в країні.

Такий маніпулятивний прийом – не нова технологія. Часто подібні маніпуляції застосовують для дискредитації влади, політичних діячів, партій – в інформаційний простір вкидають старі відео, новини, пости, як правило – на гострі соціальні теми, а пенсійне забезпечення – сьогодні чи не найактуальніша тема.

СПРОСТУВАННЯ

В інформаційному просторі Білопільщини знову поширюється відео, зняте телекомпанією «Аверс» із Луцька з відповідною підводкою: «Тисячі українців залишать без пенсій.

Не вистачає трудового стажу – взагалі залишать без грошей. Вже з цього року тисячі українців можуть залишити без пенсій. Мова йде про так звані соціальні пенсії. Їх збираються замінити мізерною допомогою в 600 гривень. Та й то не для всіх. Втім, це лише верхівка айсбергу. Не так давно прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що згодом Україна взагалі не зможе виплачувати пенсії».

І хоч цей матеріал датований 6 січня 2021 року, але його поширюють і посилаються на виступ Дениса Шмигаля від вересня 2020 року, де він говорить, що через 15 років українцям не буде з чого виплачувати пенсії.

І далі в сюжеті експерти розповідають про «страшну» картину масового зубожіння та відсутності пенсійного забезпечення. Як висновок, в усьому звинувачують владу, що вона не спішить виводити українську економіку з тіні.

Станом на 10 грудня цей матеріал має три мільйони переглядів і більше 30 тисяч поширень.

В чому тут маніпуляція?

Як головний аргумент щодо «краху» Пенсійної системи, у ЗМІ наводять цитату прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з його виступу перед студентами у Львівській політехніці у вересні 2020 року з лекцією «Україна мрій».

У своєму виступі Денис Шмигаль розмірковував і вів діалог зі студентами про майбутнє України.

Головним ресурсом для побудови «Країни мрій» лектор вважає людський ресурс. І аналізує, як змінюється демографія в Україні, порівнює народжуваність у різні роки, що впливало на збільшення чи зменшення народжуваності.

На слайдах він показав «демографічну піраміду» і проаналізував кількість народжених в 90-ті, 2000-ні та 2010 роки, в тому числі – кількість жінок і чоловіків. Пояснив, що таке «коефіцієнт відтворення», порівняв його в Україні, Європі та Азії. В Україні та Східній Європі коефіцієнт відтворення 147. В Африці та на Сході – 315 та більше.

За умови, що коефіцієнт ідеального відтворення повинен бути не менше ніж 215: сто пар має народити 215 дітей.

В старій Європі та в Україні зменшується кількість молодого населення, країни старішають, відтворення не відбувається. Це проблема людського капіталу.

Прем’єр-міністр зупинився на тому, що кожна країна має свої підходи до збільшення народжуваності та залучення працездатного населення для створення доданої вартості, валового продукту.

Хтось робить програми «зелена карта», залучає мігрантів.

Далі на прикладі людей свого віку Денис Шмигаль наголосив, якщо нічого не робити в Україні для покращення демографічної ситуації, розвитку економіки, то доведеться удвічі збільшувати податки, аби забезпечити надходження до Пенсійного фонду. І далі сказав фразу, яку розтягнули на цитати: «Ми не зможемо платити пенсії пенсіонерам років через 15. Це звичайна математика і економічна демографія», пояснюючи далі про шляхи виходу з цієї кризи.

Втім, переважна більшість телеканалів чи інших інформаційних ресурсів, в тому числі ТСН24 канал, DW UkrainianУНІАН та багато регіональних ЗМІ вирвали з контексту лише одну фразу і на ній будують свої повідомлення, підсилюючи їх коментарями експертів, теж вирваних із контексту.

Ось заголовки матеріалів:

“В Україні планують відмінити пенсії”, “Пенсійна катастрофа: що вже зараз треба робити тридцятирічним”, “Через 15 років не буде чим виплачувати пенсію українцям”, “Пенсіонери без пенсії” та подібні.

В даному випадку інформацію з виступу Шмигаля-лектора взяли як офіційну заяву прем”єр-міністра і без контексту поширили.

Навіщо це роблять?

Заголовками на зразок «Українці залишаться без пенсій» привертають увагу читачів, збільшують кількість переглядів. На таких сюжетах думкою глядачів маніпулюють деякі політики, рекламуючи свої політичні сили і себе, розповідаючи про власні плани виходу з кризи та критикуючи нинішню владу.

Також маємо чимало шахрайських схем, де наляканим відповідними повідомленнями людям пропонують вкладати кошти в псевдо інвестиційні фонди, приватні страхові компанії тощо. Люди, не маючи інформації, часто довіряють досить сумнівним структурам, аби накопичити собі «на старість» і при цьому офіційно не платити пенсійні відрахування.

Як перевірити, чи має людина право на пенсію чи інші виплати?

Те, що сьогодні відбувається з системою Пенсійного забезпечення, чітко прописано в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року і до ухвалення якого нинішня влада точно не має жодного відношення.

Ним передбачено перехідний етап пенсійної реформи з 2017 по 2020 рік. І нарахування страхового стажу, від якого залежить сума пенсії, відбувається згідно з вимогами цього закону та інших нормативних документів, якими затверджено нову шкалу виходу на пенсію з наявністю 25 років страхового стажу до 35.

Всіх застрахованих осіб передпенсійного віку повідомляють про умови нарахування страхового стажу та можливості його збільшення. Пенсійна реформа відбувається планово і має свої етапи, які визначені ще у 2003 році.

Сьогодні Пенсійним Фондом України розроблена електронна система – так званий «Пенсійний калькулятор», яким можна визначити як розмір майбутньої пенсії, так і страховий стаж.

Отримати весь спектр пенсійних послуг – від інформаційних до призначення пенсії – можна безпосередньо у себе вдома та у зручний час, лише зареєструвавшись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

В особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі Пенсійного фонду функціонує послуга з автоматичного розрахунку прогнозованого розміру пенсій «Пенсійний калькулятор», який надає можливість введення даних для розрахунку прогнозованого розміру пенсії за віком та загального стажу.

Це найпростіше. А ще можна звернутись у найближче відділення пенсійного фонду, де за наявних даних вам обрахують можливі виплати та страховий стаж, а також порадять, як збільшити той же страховий стаж.

І головне, не потрапляти на гачок шахраїв, які сьогодні на незнанні людьми своїх прав та законних способів перевірити нарахування пенсій, трудового стажу, соціальних виплат намагаються заробити кошти чи політичні дивіденти.

Матеріал підготовлено виданням Білопілля. Сіті в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) та менторства ресурсу «БезБрехні»

Ще по темі:

//
Exit mobile version