//

МАНІПУЛЯЦІЯ І ПРОПАГАНДА про танки НАТО які нібито «йдуть» до України – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ І ПРОПАГАНДА про танки НАТО які нібито «йдуть» до України

У соцмережах поширюють різні маніпулятивні відео, на яких начебто зафіксований рух військової техніки НАТО залізницею і автошляхами по просторах Євросоюзу. І ці «переміщення» пов’язують з Україною та ескалацією війни з Росією. Однак офіційних підтверджень подібним відео поки що немає, тому спробуємо розібратися, з якою метою їх поширюють.

 

СПРОСТУВАННЯ

У другій половині січня на просторах Facebook та Telegram активно почали поширювати відеоролики з підписами: «Танки НАТО їдуть в Україну, допомога від союзників», «США перекидає війська і важку техніку до кордону Союзних держав», «Через Польщу рухаються танки до кордону з Україною» тощо.

У пересічного користувача соцмережі такі дописи можуть викликати неабияку паніку на фоні загрози повномасштабного вторгнення Росії в Україну і допомоги західних партнерів нашій країні. І читач може подумати: «Станеться щось погане, тому що НАТО стягує військову техніку до кордонів України». У декого такі новини навпаки викличуть невиправданий оптимізм, мовляв, нарешті Україну підтримують крутою бойовою технікою.

Цікаво, що деякі відеоролики з ешелонами «танків НАТО, які їдуть в Україну», які були опубліковані у Facebook, вже недоступні. Очевидно, це пов’язано з політикою соцмережі і активною боротьбою з дезінформацією. У той час у Telegram низка таких відео досі збирають перегляди і коментарі.

Немає підстав вважати за правду, що НАТО перекидає важку техніку до України. Навпаки, це проросійська маніпуляція і пропаганда. Пояснюємо, чому. Важливі кілька моментів.

По-перше, відео з танками «кочують» по просторах інтернету переважно з проросійських пропагандистських Telegram-каналів. Дописи ставали настільки вірусними, що потрапляли навіть у місцеві групи на Волині. Один з таких каналів – BelVestnik, на якому постійно висміюють українців, Європу, Америку і просувають кремлівські наративи.

Наприклад, ми знайшли там меседжі про те, що «Україна ніколи не ввійде в НАТО», «Україна готується розв’язати війну в Європі», «Україну збираються захищати від уявних вторгнень» тощо. Звісно ж, це не відповідає дійсності. І на цьому ж каналі публікують ролики з переміщеннями військової техніки, не вказуючи авторів.

По-друге, поряд з «шокуючими» відео з танками просувають меседжі, які тільки на руку Росії. Наприклад те, що «США хочуть конфлікту, бо їм шкода витрачених грошей», а це стара добра пісня про те, що Росія не хоче воювати, а лишень реагує «на загрозливу військову діяльність» з боку західних країн. Взагалі будь-яке переміщення військ США та НАТО чи навчання викликають у Москви неабияку істерику. І це вже не вперше. Наприклад, у квітні 2021 року в Росії теж говорили про «стягування військ НАТО до кордонів РФ  і адекватну відповідь на це».

По-третє, повернемося до самого факту надання Україні військової підтримки західними партнерами. Як постійно наголошують у Міноборони України, отримані засоби планують використовувати виключно з ОБОРОННОЮ метою для захисту військ, критичної інфраструктури і мирного населення. Наприклад, Велика Британія нещодавно доставила в Україну легкі протитанкові засоби, США – пускові установки та протитанкові ракетні комплекси «Джавелін». Про бойові танки Abrams, які є на більшості вірусних відео – немає й мови.

І четвертий, найважливіший момент, який варто нагадати всім українцям. Поки триває збройна агресія РФ, ні в якому разі не можна брати за приклад анонімних пропагандистів і допомагати ворогу! Не знімайте на відео, не фотографуйте і не публікуйте у соцмережах відомості про місцезнаходження військової техніки, солдатів, озброєння тощо. Те ж саме стосується і режимних об’єктів.

ВИСНОВКИ

Авторка. Світлана Кирилова, Rayon.in.ua

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проєктів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

//
Exit mobile version