//

МАНІПУЛЯЦІЯ, ПРОПАГАНДА про те, як «Сябри Волині» на чолі з сепаратистом Кононовичем просять «миру» у Зеленського – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ, ПРОПАГАНДА про те, як «Сябри Волині» на чолі з сепаратистом Кононовичем просять «миру» у Зеленського

Нещодавно у соцмережах розповсюдили відео, на якому декілька представників ГО «Сябри Волині» під посольством Білорусі в Києві просять президента Зеленського «не провокувати конфлікт» і закликають до миру. Така подія справді відбулася 7 лютого. Як видно з оприлюднених учасниками акції фото, прийшло під посольство трохи більше десятка людей з прапорами.

Однак спікер на відео – ніхто інший, як Михайло Кононович, директор ГО «Сябри Волині». Це знаний у Луцьку комуніст, провокатор і фейкомет. Кононович на пару з братом-близнюком Олександром входить до бази «Миротворця» як антиукраїнський пропагандист, сепаратист і помічник окупантів, тож його заява на відео – маніпуляція і брехня.

До слова, представники ГО «Сябри Волині» у 2020 році були на антиковідному мітингу «СТОП Фейк Пандемія» (а як ми пам’ятаємо, антиваксівський рух в Україні, за різними ознаками підігрівався саме із Росії). Також організація на вищезазначеному мітингу заявляла про підтримку самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка. Пізніше, у 2021 році, «сябри» організовували мітинг на підтримку Лукашенка під будівлею білоруського посольства. Противники такого дійства навіть побили мітингарів.

Так звані активісти використовують червоно-зелений прапор, який зараз у Білорусі символізує режим самопроголошеного президента. Відомо, що ГО «Сябри Волині» створили у 2015 році. Далі розберемо, чому меседжі Кононовича – маніпуляція і пропаганда.

 

МЕСЕДЖ: «Ми прийшли під білоруське посольство, щоб сказати – нам потрібен мир. Ми звертаємося до президента Зеленського: не потрібно провокацій. Ми не повинні на догоду Заходу робити якісь спроби нагнітання ситуації. Україні і Білорусі – мир».

СПРОСТУВАННЯ

Як зазначалося вище, організація «Сябри Волині», яка влаштувала «мітинг» під білоруським посольством у Києві, підтримує «диктатора» Лукашенка, який активно та жорстко придушив народний протест проти фальсифікації виборів у країні, проводить репресії проти громадян своєї ж країни.

А останнім часом Лукашенко вдався до вкрай агресивної риторики проти України. На днях він заявив: «Если обезумевшие какие-то там нацики на Украине не устроят провокацию, воевать не будем». Це чергове «переведення стрілок» на Україну, яка начебто планує влаштовувати провокації.

Ще раніше він говорив таке: «Украина никогда с нами не будет воевать: эта война продлится максимум три-четыре дня. Там некому будет против нас воевать». Хоча це суперечить реальності і зараз Україну підтримують західні партнери, які відправляють нам боєприпаси для захисту від російської агресії.

А 7 лютого білоруський диктатор пригрозив зупинити постачання палива та електроенергії в Україну у випадку конфлікту з Москвою. Це вкотре підтверджує, що Кремль отримав повний контроль над Лукашенком, тому буде використовувати його у власних інтересах.

Тому риторика про «мир» від «Сябри Волині», начебто організацію «корінних білорусів», очолювану сепаратистом і комуністом Кононовичем – не більше ніж фарс і маніпуляція.

«Активісти» кажуть Зеленському, що «провокацій не потрібно». Це МАНІПУЛЯЦІЯ і ПІДМІНА ПОНЯТЬ, адже не Україна створює ті самі провокації, а Росія і Білорусь, які стягують війська до наших кордонів і проводять навчання з «протистояння Польщі, Україні та країнам Балтії».

Не Україна тиражує фейки і дезінформацію, а російські і деякі білоруські ЗМІ. Не так давно ми спростовували вкид про те, що білоруські винищувачі «зайшли» на територію України і начебто через це Луцьк, Львів і Васильків підняли по бойовій тривозі. Також ми писали про те, як у МЗС Білорусі запустили фейк про безпілотник з Волині.

Крім того, як стало відомо західним журналістам, які спираються на джерела у розвідці США, на початку лютого Росія готувала фейкове відео кривавої атаки на Донбасі. Кремль хотів зімітувати напад українських військових на проросійських бойовиків і використати це як привід для вторгнення. Добре, що Україну про це повідомила американська розвідка.

Меседж про те, що «ми не повинні на догоду Заходу робити спроби нагнітання ситуації» – є одним з ключових у російській ПРОПАГАНДІ, адже тут повторюється традиційний кремлівський наратив про те, що Україна не є суб’єктом міжнародної політики, що над Україною здійснюється «зовнішнє управління», і що ми нібито повинні вирішувати всі політичні питання так, як потрібно Заходу.

ВИСНОВКИ

 

Авторка: Світлана Кирилова

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проєктів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

//
Exit mobile version