//

Шахрайські ФЕЙКІ про допомогу від 33 000 гривень, у яких використані образи відомих телеведучих – Без Брехні

Шахрайські ФЕЙКІ про допомогу від 33 000 гривень, у яких використані образи відомих телеведучих

“Термінові новини! Українці отримають грошову допомогу від великих європейських брендів. Для отримання виплати потрібно пройти просте опитування” — таку інформацію активно поширюють у мережі “Фейсбук”. ФЕЙКИ про швидкі та легкі гроші неодноразово розліталися інтернет-простором, але щоразу їх творці щось видозмінюють.

 

СПРОСТУВАННЯ

Тепер під фейковим дописом міститься ролик з логотипом каналу “Україна 24”. Тут бачимо ведучого Олега Панюту, але чуємо закадровий голос, що не збігається з відео. Йдеться про жінку, яка неодноразово заробляє тим, що проходить опитування. Її теж бачимо у відео. Закадровий голос говорить, що вона заробила 40 тис. грн, пройшовши опитування, і в інтерв’ю повідомила, що це не перший заробіток у такому форматі. Однак прямої мови жінки в “сюжеті” немає.

Потрібно звернути увагу на стрічку з написом “Сьогодні. Підсумки”. Насправді програма називається “Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою” і показують її на каналі “Україна”, а не “Україна 24”. Тобто тут можна констатувати невідповідність назв, які подано у вірусній інформації. Це свідчить про те, що “автори” вкиду не орієнтуються в українському телепросторі. Цікавою є й дата випуску: вказане 22 грудня припадало на середу, а програму насправді транслюють у неділю. Усе це ознаки фейковості повідомлення.

Коментарів під дописом і відео значно менше, ніж зафіксовано, це означає, що їх видаляють. Якщо зайти на сторінку у фейсбуці, з якої поширили допис, то можна побачити, що лише 13 користувачів вподобали її, а 18 стежать за нею. Створено сторінку 11 січня 2022 року. Крім цього, тут немає контенту, лише інформація про оновлення основної світлини та обкладинки — це свідчить про те, що вона фейкова. Далі з’ясовуємо, що на сторінці каналу “Україна” та “Україна 24” такого допису немає.

Перейшовши за посиланням під відео, потрапляємо на сайт (зображення на скріні), який не належить телеканалу Україна чи телеканалу Україна 24.

Натиснувши панель “Взяти участь”, потрапляємо на інший сайт.  Цікаво, що текст попередньої сторінки був українською мовою, а цей  —  російською. Це теж вказує на фейковість інформації, бо офіційні повідомлення комерційного або благодійного характеру в Україні подають державною мовою. Російська ж мова в таких повідомленнях свідчить про неправдивість інформації та ймовірність, що адресат не з України.

В описі вказано, що це опитування безпрограшне, але вже в наступному абзаці йдеться про те, що перемогу отримують не всі учасники, що є невідповідністю. Інформація про те, що не всі учасники опитування отримають виграш, підштовхує користувача активніше брати участь, бо приз йому може не дістатися.

На сайті пояснюють, що великі бренди оплачують опитування, щоб залучити нових клієнтів та фанатів. Якщо ввести ім’я та прізвище, то отримаємо перелік питань:

І на цьому етапі нарешті стає зрозуміло, заради чого так довго водять користувачів лабіринтами сторінок і повідомлень. На новій інформативній панелі вказано, що ми отримали винагороду, кошти переказано на внутрішній рахунок (що це за рахунок, не повідомляють), але щоб їх отримати, потрібно зробити платіж на суму 252 грн.

Уся ця благодійність  —  шахрайський фейк, мета якого — заволодіти коштами довірливих людей. Щоб заманити користувачів, використано назви відомих телеканалів та зображення впізнаваних телеведучих. Це один з поширених прийомів шахрайських вкидів. 

Редакція зафіксувала подібний  фейк, де українці можуть отримати грошову допомогу “у зв’язку з розширенням зони карантину”. Для цієї маніпуляції використали ім’я ведучої телеканалу 1+1 Марічки Падалко.

Підсумовуємо: навіть якщо відео містить логотипи телеканалів і в ньому фігурують відомі ведучі чи інші впізнавані люди, це не свідчить про достовірність інформації, яку тобі подають. 

 

 

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проєктів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

//
Exit mobile version