//

ФЕЙК і НЕПРАВДА про новий штам коронавірусу «IHU» та повстання в Європі проти вакцинації – Без Брехні

ФЕЙК і НЕПРАВДА про новий штам коронавірусу «IHU» та повстання в Європі проти вакцинації

У Facebook-спільнотах на Рівненщині поширюють відеофейк про те, що в Європі назріває бунт через карантинні обмеження та вакцинацію проти коронавірусу. Начебто, в різних країнах одночасно прокотилася хвиля масових протестів, у яких мітингарі вимагають у влади поважати свої права та свободи.  Але і це ще не все: автор відео стверджує, що у Франції «виявили новий варіант коронавірусу – IHU».

Кількахвилинне відео, у якому йдеться про те, що у Європі зростає напруга, а рівень народного обурення досягає критичної точки, поширили у Facebook -спільноті «Рівне».

Ролик активно набирає перегляди. Його вже переглянули понад 170 тисяч користувачів. Тож розбираємо антиваксівсіькі фейки, які «зашифровані» у відео.

Що озвучено у відео?

Про багатотисячні акції супротиву, які «вибухнули у Європі 11 грудня», з експертною впевненістю розповідає невідомий на ютуб-каналі «Украинец в Польше». Чоловік говорить чистою російською мовою. Не називаючи конкретних причин, через які люди вийшли на вулиці, він недвозначно натякає на те, що хвилю непокори спричинили карантинні обмеження через поширення коронавірусу та вакцинацію.

Автор відео стверджує, що масові мітинги у різних європейських країнах та містах відбувалися одночасно. Аби викликати довіру до сказаного, чоловік весь час звертається до своїх глядачів «дорогие мои», «друзья», активно використовує жести та міміку. Запевняє, що про акції протесту не говорить жодне ЗМІ, адже отримали вказівку не висвітлювати цієї теми. Начебто, інформацію про це намагаються приховати.

На доказ своїх слів про масові акції чоловік демонструє відео та фото нечіткої якості начебто з Німеччини, Франції, Австрії, Люсембурга… Усі кадри, окрім назви країни, марковані датою 11.12.2021.

«У Франції протест очолили «жовті жилети», а це вже серйозно. Ці хлопці не втікатимуть, якщо їх спробують розігнати силою. І влада Франції це добре знає», – не гребує гучними словами «експерт».

Ніби між іншим, «Украинец в Польше» згадує й мітинг антивакцинаторів у Києві, який відбувся днем пізніше. Зауважує, що, в порівнянні з іншими європейськими «повстаннями» – акція незначна, проте для початку вистачить і такої.

Чоловік каже, що на фоні мовчанки про протести, в пресі активно поширили інформацію про новий вид коронавірусу «IHU», який виявили на околицях Марселя. Як доказ – демонструє заголовок публікації на одному з польських сайтів.

«Укранець в Польщі» заявляє, що «відкрив очі» європейцям виступ депутатки Європарламенту Крістіни Андерсон, яка просто з трибуни заявила про «порушення порушення прав людини, яке підтримують більшість політиків».

На додаток «експерт» заявляє, що 48% поляків мають іншу думку! Очевидно, під «іншою» він має на увазі думку тих, хто проти вакцинальної кампанії та не вважає коронавірус небезпечним. Каже, що течію поляків з іншою думкою очолив патріот Гжегош Браун,  за що на нього «намагаються повісити ярлик, що він – кремлівський слід».

«Весь світ стоїть на голові у зв’язку з останніми неприпустимими подіями, а поліції дали команду лише супроводжувати і не давати приводу для можливих конфронтацій», – заявляє.

ПЕРЕВІРКА

МЕСЕДЖ 1: «…про акції протесту не говорить жодне ЗМІ, адже отримали вказівку не висвітлювати цієї теми… інформацію про це намагаються приховати…», «у Франції протест очолили «жовті жилети», а це вже серйозно…»

Дійсно, час від часу у різних європейських країнах відбуваються акції протесту. На вулицю люди виходять через обов’язкову вакцинацію, яку з лютого запровадили у Австрії, а також запровадження qr-кодів для відвідування громадських місць. Однак, всі ці акції відбуваються не одночасно (за винятком окремих протестів), а з певною періодичністю протягом кількох останніх місяців. Тому твердження, що усі згадані мітинги відбувалися одночасно – неправда! На відео чітко видно, що описані протестні акції відбувалися у різні сезони.

Правдою є лише те, що 11 грудня відбувся мітинг у столиці Австрії Відні. За даними місцевого видання RTÉ News, тоді на протест вийшли близько 44 тисяч австрійців. У той же день хвиля протесту прокотилася й низкою німецьких міст.

Свого часу влада Франції заявляла про ймовірну причетність Росії до так званого руху «жовтих жилетів», який виник наприкінці 2018 року і які брали участь у антиковідних мітингах. Тому  можливо невипадковим є той факт, що чоловік на відео неодноразово акцентує на них увагу.

З приводу антивакцинаторського мітингу, який 12 грудня відбувся у Києві, то подібні акції в Україні також відбуваються не вперше. Періодично пікети проходять і в інших містах. Зазвичай такі заходи є малолюдними та нетривалими. Тому твердження про те, що в Україні починає зароджуватися хвиля невдоволення.

 

МЕСЕДЖ 2: «48% поляків мають іншу думку!..»,   «течію поляків з іншою думкою очолив патріот Гжегош Браун…», 

Щодо 48% поляків, які мають «іншу думку» – також фейк. Як свідчать дані вакцинації, 56,1% дорослого населення Польщі отримали щеплення проти коронавірусу. До слова, у Франції кількість вакцинованих становить 79,9%, у Німеччині – 71,8%, Австрії – 71,4%.

Правдою є те, що польський політик Гжегош Браун не підтримує карантинні обмеження та не вважає коронавірус небезпечною хворобою.

Браун є прихильником традиційних вчень католицьких церков у моральних питаннях. Чоловік підтримує заборону абортів та екстракорпоралного запліднення. Виступає за смертну кару.

Політик неодноразово висловлював співчуття з приводу того, на якому рівні перебувають російсько-польські стосунки, а також засуджував перебування американських військових на території Польщі. Робив антисемітські заяви в адресу американських євреїв, звинувачуючи їх у збройних конфліктах.  Гжегош Браун критично ставиться до деяких аспектів зовнішньої політики Росії стосовно Польщі та інших країн.

У 2021 році пан Браун став ініціатором створення парламентської комісії щодо розслідування кампанії зловживань та порушення законодавства у зв’язку з коронавріусом. Політик запросив до Варшави відомих міжнародних юристів. Оголосили про початок слідчої комісії Нюрнберг 2.0. Гжегош Браун вважає, що COVID-19 – не страшніший за вірус звичайного грипу, а пандемія – надумана. ПЛР-тести, переконаний польський політик, насправді нічого не визначають.

Зазначимо, що Браун не має жодного стосунку до медицини. Він – режисер, сценарист, публіцист, викладав журналістику у Вроцлавському університеті.  Тож навряд чи його думка може бути експертною у питаннях, що стосуються хвороб, вірусів та здоров’я.

 

МЕСЕДЖ 3: «Коронавірус не страшніший за вірус звичайного грипу»

Польський політик, точку зору якого «українець» наводить як авторитетну, вважає, що насправді коронаврірус не несе жодної небезпеки. Він вважає, що я хвороба не страшнішою, аніж грип.

Однак, теорія, яку транслює Гжегош Браун – фейкова. Як йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я України, грип та коронавірус викликають різні віруси. До того ж, ковід поширюється швидше, аніж грип.  У порівнянні з грипом, коронавірус може викликати серйозніші наслідки для здоров’я.

 

МЕСЕДЖ 4: «…відкрив очі» європейцям виступ депутатки Європарламенту Крістіни Андерсон, яка просто з трибуни заявила про «порушення порушення прав людини, яке підтримують більшість політиків». 

Щодо виступу Крістіни Андерсон з трибуни Європарламенту – він справді був. Жінка у своїй промові наприкінці жовтня засудила політику «примусової вакцинації», назвавши її такою, що порушує права людини. Вона закликала людей не вірити владі та шукати у її діях приховані мотиви.

Крістіна Андерсон є членкинею партії «Альтернатива для Німеччини». Ця політсила характеризується як націоналістична та право-популістська. Основна ідеологія партії спрямована проти євроінтеграції та імміграції іноземців. Керівники «Альтернативи» неодноразово висловлювали свої проросійські та антиукраїнські погляди.

З приводу озвученою політикинею позиції про право відмовитися від вакцинації, то на сайті Безоплатної правової допомоги зазначають, що дійсно, людина має право вирішувати вакцинуватися їй чи ні. Однак, якщо її робота передбачає контакт із іншими людьми, роботодавець та держава може вимагати зробити щеплення в обов’язковому порядку.

 

МЕСЕДЖ 5: «…на околицях французького Марселя виявили новий штам коронавірусу «ІХУ» (IHU). 

На сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) немає про нього жодної інформації. Однак, ввівши у пошукових заголовок про начебто появу нового вірусу, який на екрані демонструє спікер, знаходимо публікацію схожого змісту на одному з польських ресурсів wРolityce.pl. В матеріалі йдеться про те, що новий вірус виявили в одному з відділень клініки IHU Mediterranee. Однак у публікації немає жодного слова про те, наскільки цей штам заразніший за інші, а також у скількох людей його виявили.  Зазначають лише, що вірус не віднесли до жодної з груп та ризик інфікуватися ним не визначений. Тобто, роблячи гучну заяву про появу нового виду інфекції, чоловік на відео опирається не на офіційні компетентні джерела, а всього лише на публікацію у пресі.

Для публікацій цього видання характерні маніпулятивні розгорнуті заголовки, а тексти новин базуються на оціночних судженнях та роздумах. Що цікаво, на сайті окремий розділ передбачили для новин із російського міста Смоленськ, де розміщено багато публікацій про авіакатастрофу, у якій загинув президент Польщі Лех Качинський.

 

Авторка. Марія МАРТИНЮК, Rayon.in.ua

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

//
Exit mobile version