//

Шахрайський ФЕЙК про «масові збої» терміналів Приватбанку – Без Брехні

Шахрайський ФЕЙК про «масові збої» терміналів Приватбанку

У мережі поширюють інформацію про масові збої в роботі терміналів Приватбанку. Начебто, пристрої забирають гроші, проте рахунок не поповнюють. Пишуть і про те, що  шахраї, прикриваючись фінустановою, намагаються заволодіти грішми людей. У пресслужбі Приватбанку інформацію про збій підтверджують. Однак розповіли, що невідомі особи через фішинговий сайт, подібний до банківського, намагаються красти гроші їхніх клієнтів.

 

МЕСЕДЖ 1. ТЕРМІНАЛИ ПОТЕРПАЮТЬ ЧЕРЕЗ МАСОВИЙ ЗБІЙ

Текст публікації про начебто масові збої у роботі терміналів опублікували у телеграм-каналі «Новини 24/7». Зміст не надто інформативний. Кількома словами розповідається про те, що пристрої забирають гроші, але рахунок не поповнюють. Про який саме рахунок йдеться – мобільного зв’язку, банківський чи інший – не уточнюють.

Так само «скупо» радять, як у такому випадку не залишитися з нічим. Однак інформація доступна лише підписникам телеграм-каналу.

Проте, після підписки на один канал, користувачів автоматично переадресує на інший, у якому немає конкретної інформації про те, що ж за збій трапився у банку. Повідомляють лише, що скарг – десятки, у фінустанові ж, як стверджують у публікації, скарги на несправність визнають та просять одразу звертатися на гарячу лінію чи у відділення.

СПРОСТУВАННЯ

У пресслужбі Приватбанку повідомили, що жодних збоїв у роботі терміналів за останній час не було, а тим паче масових. Тобто опублікована інформація – ФЕЙК. До того ж, незабаром цю публікацію видалили з каналу, що підтверджує її недостовірність.

Зазначимо, що у цьому телеграм-каналі публікують чимало правдивих новин, між якими розміщують інформаційні вкиди. Таким чином читачі не одразу можуть розпізнати дезінформацію.

 

МЕСЕДЖ 2. ШАХРАЇ ВІД ІМЕНІ ПРИВАТБАНКУ ВИДУРЮЮТЬ ГРОШІ У КЛІЄНТІВ

Щодо нової шахрайської схеми, то як зазначають автори публікації, клієнти Приватбанку отримують смс-повідомлення про те, що фінустанова дарує 1000 гривень. Аби отримати гроші, слід перейти за посиланням та ввести дані від банку на фішинговому сайті. Затим шахраї просто списують гроші з рахунку. Додамо, що детальна інформація про цей вид шахрайства також доступна лише підписникам спільноти.

Шахрайське повідомлення в Телеграмі про “збої” в роботі терміналів /скріншот Телеграм-каналів

 ПЕРЕВІРКА

Повідомлення про шахрайство на бренді Приватбанку – ПРАВДА. Цю інформацію нам підтвердили у пресслужбі фінансової організації.

У банку зазначають, що насправді жодних подібних повідомлень установа своїм клієнтам не надсилала та радить українцям не реагувати на них. Кажуть, подібні сповіщення ініційовані шахраями задля того, аби вкрасти логіни та паролі від мобільного додатку банку. При отриманні подібних СМС радять якомога швидше звертатися на гарячу лінію за додатковим роз’ясненням.

 ВИСНОВКИ

 

Авторка. Світлана Кирилова, Rayon.in.ua

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

//
Exit mobile version