//

Псевдонаукові МІФИ про пандемію, над якими будуть сміятись наші онуки (проте, хтось в них і досі вірить) – Без Брехні

Псевдонаукові МІФИ про пандемію, над якими будуть сміятись наші онуки (проте, хтось в них і досі вірить)

Вже 2 роки, як ми живемо в стані пандемії. Якщо спочатку події нагадували голлівудський блокбастер, то тепер все частіше відчуваєш себе героєм трагікомедії. Ми вирішили пригадати основні фейки та міфи, які точились навколо вірусу та щеплення. 

 

МІФ 1. Імбир лікує коронавірус

Цей фейк був одним з перших і навіть призвів до того, що ціни на імбир підвищились.

Звичайно, інформація про те, що нібито жування імбиру декілька разів в день потрапила в розуми наших людей завдяки соціальним мережам та лідерам думок. І звичайно цьому методу надали високе звання “китайський секрет”. Насправді нічого поганого в імбирі немає. І є дані, що він дійсно має протизапальні властивості. Але він не лікує і не запобігає коронавірусній хворобі.

Якщо вірус вже потрапив у вашу клітину, імбирний чай хіба може трохи полегшити ваші симптоми (якщо вони і так не важкі) Але це не точно.

Водночас, Ілля Бурлаченко, асистент кафедри внутрішньої медицини Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, пояснював, що надмірне вживання в їжу імбиру не тільки не допоможе впоратися з хворобою, але і може загострити наявні захворювання (наприклад, захворювання шлункового тракту на кшталт хронічного гастриту). Отож не розповсюджуйте той фейк знову! Люди, які люблять імбир, не могли його купити через підвищення цін. Це не гуманно!

 

МІФ 2. Алкоголь лікує коронавірус

Напевно, найулюбленіший фейк. Як тільки алкоголем цей вірус не лікували. І пили, і дихали, і навіть вводили внутрішньовенно! При чому обіцяли покращення за 1 день! Чи варто сказати, що це не лише неефективно, але й смертельно небезпечно? Фейки про алкоголь та ковід спростовувала навіть Всесвітня організація охорони здоров’я. Єдине, як вона радила використовувати алкоголь, це у вигляді антисептика, який треба пшикати на руки. А не на якісь інші місця.

 

МІФ 3. Лікування коронавірусу хлором

Фейк, який розігнав колишній президент США Дональд Трамп і який забрав життя людей. Ось як звучала тоді заява Трампа:

«…Припустимо, що ми обдаємо тіло потужним світлом, будь-то ультрафіолетові промені або просто дуже сильне світло … Якщо принести світло всередину тіла, через шкіру або іншим способом, дезінфекція буде за одну хвилину?.. Може, ви протестуєте і це?

А потім я бачу дезінфікуючий засіб, який вбиває (вірус) за хвилину … Чи можемо ми зробити щось подібне шляхом ін’єкції всередину або в якості очищення (тіла)? Тому що ви бачите, що він (коронавірус) потрапляє в легені … Було б цікаво перевірити це. Доведеться звернутися до лікарів, але звучить цікаво»…

Після слів Трампа ряд медичних фахівців виступили з заявами, про неприпустимість використання хлоромістких засобів, як ліків. Джон Бальмес, пульмонолог із загальної лікарні Цукерберга в Сан-Франциско та професор медицини Каліфорнійського університету в Сан-Франциско так прокоментував цю заяву: “Для легенів нічого гіршого, ніж вдихання хлорного відбілювача, бути не може. Дихальні шляхи і легені не витримають впливу дезинфікуючого засобу навіть у вигляді аерозолю”.

Але досить про лікування! В нас вже є вакцина та смачненькі фейки про неї. І перше місце серед брехні про щеплення посідає ж звичайно…

 

 МІФ 4. мРНК вакцини змінюють ДНК.

Цей фейк з’явився і рознісся дуже швидко після того, як компанія Pfizer/BoiNTech оголосила, що тепер у нас є вакцина. мРНК технологія, попри те, що використовується масово вперше, вивчається вже не перше десятиліття. мРНК вакцина не може пошкодити чи змінити вашу ДНК. Як пояснює Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC), просто не потрапляє в ядро клітини, де власне і міститься наша ДНК.

Вакцини і чипізація. Фейки про вакцини та чіпи, які там містяться, вже стали мемами. Вони з’явились в мережі десь на початку літа. Але на відео, яке наразі заблоковано фейсбуком, не було ні вакцин, ні людей. Це були уколи для тварин, там була мітка – Aniamal-ID. Так, там були чіпи, але не у вакцині, а в спеціальному уколі, який призначався для тварини. Іноді такі чіпи необхідні, щоб перевезти тварину за кордон.

Всі вищезгадані фейки будуть ще неодноразово повторюватись та видозмінюватись, смішити та шкодити і кінця цій інфодемії не видно. Тут щеплення науковці не вигадали. Може варто прикласти до голови імбир?

 

Авторка. Наталія Бушковська 

//
Exit mobile version