//

Чому теракти у США 11 вересня 2001 року стали стартом нової ери дезінформації – дослідження Associated Press – Без Брехні

Чому теракти у США 11 вересня 2001 року стали стартом нової ери дезінформації – дослідження Associated Press

11 вересня 2001 року прийнято вважати моментом поділу життя на до та після трагедії: в історії — це день скоєння найбільших у світі терористичних актів за весь період існування людства, а в журналістиці — це точка відліку нової ери підозр і недовіри, у результаті — покоління нового рівня конспірології та дезінформації. Наслідки терористичної операції як джерело нових ярликів, теорій змов та інформаційних війн аналізували у міжнародному агентстві інформації AP News.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Терор того дня (9/11) є серією чотирьох координованих актів-самогубств, відповідальність за які на себе взяла терористична організація «Аль-Каїда». Чотири групи смертників (загальною кількістю 19 осіб) захопили чотири пасажирські авіалайнери. Рейс 11 American Airlines врізався в північну башту, рейс 175 United Airlines — у південну, рейс 77 American Airlines був направлений в будівлю Пентагону, а рейс 93 United Airlines упав у полі штату Пенсильванія, не долетівши до цілі. Однак, конспірологічні версії події відрізняються від офіційної.

Серед них твердження про ракету, що влучила в Пентагон, та порожні авіалайнери. Перша відома теорія змови про трагедію 11 вересня була висунута вже через кілька годин після здійснення нападу, коли американський інженер-програміст електронною поштою надіслав  до інтернет-форуму запитання про те, чи були вежі повалені шляхом контрольованої детонації.

На початку теорії змови про 11 вересня були популярні серед деяких лібералів, яким не подобався президент або які виступали проти воєн в Іраку та Афганістані. Після того, як Барак Обама став президентом, фальшиві заяви про трагедію почали набирати популярність серед деяких консерваторів, які називають терор прикладом ручної роботи «глибинної держави». У великому масштабі така недовіра в основі переконань може стати небезпечною, коли починає розколювати суспільство, або ж коли її експлуатує політичний лідер чи сторонній противник.

Продюсер та сценарист Корі Роу випустив документальний фільм 2005 року «Розмінна монета»,  знятий його другом дитинства Діланом Евері, який популяризував теорію про те, що за подіями 9/11 стоїть уряд США. Ця стрічка спонукала мільйони людей поставити під сумнів офіційні версії подій.

До появи ж інтернету прихильники конспірології покладалися на книги, памфлети та телевізійні шоу для поширення своїх переконань. Тепер вони можуть швидко розповсюджувати свої теорії через платформи Reddit, YouTube, Facebook, Twitter чи Instagram. Сьогодні пошукова система Google після запиту про змови навколо 11 вересня надає 8 мільйонів результатів. Проте майданчик YouTube додав посилання на авторитетні джерела до деяких відеороликів, пов’язаних з 9/11, а Facebook заявляє, що додав перевірки фактів до кількох вірусних містифікацій.

«Теорії змови завжди були з нами, а змінилися лише засоби їх обміну. Інтернет зробив їх більш помітними і легкими для поширення, ніж будь-коли раніше. Люди також можуть дуже швидко знайти інших однодумців, приєднатися до груп і поділитися своїми міркуваннями», — запевняє Карен Дуглас, професорка психології з Кентського університету в Англії, яка вивчає людську довіру конспірології.

Неправдиві твердження про напади того дня часто звучать у Національному меморіалі та музеї пам’яті 11 вересня, який пропонує освітні послуги відвідувачам та школярам по всій країні. За словами Меган Джонс, старшої директорки освітніх програм, такі випадки — це можливість поговорити про те, що сталося, та про подальші розслідування. «Зараз у нас покоління, яке не пам’ятає 11 вересня, тому важливо поділитися історіями того, що сталося», — каже Джонс.

У свою чергу Бен Крю, сценарист, який зняв відеоролик, що розвінчує багато популярних теорій змови 9/11, розпочав проєкт, у рамках якого подорожує країною, збираючи особисті думки жителів про події того дня. За його висновком, майже всі люди, які дали інтерв’ю, вважають 11 вересня 2001 року ключовим моментом в історії, початком хвилі тривоги і страху, які у багатьох людей досі не зникли.

Звичайно, міфи існували й до 11 вересня: убивство Джона Кеннеді, посадка на Місяць, катастрофа НЛО 1947 року, але саме 9/11 був вісником нинішньої ери дезінформації.

//
Exit mobile version