//

ТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ: свідки ростуть ноги у фейку про «соросят» і «зовнішнє управління», як «розкручені» експерти маніпулюють на темі вакцинації,  космічний фейк про два Місяці над Дубаєм – Без Брехні

ТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ: свідки ростуть ноги у фейку про «соросят» і «зовнішнє управління», як «розкручені» експерти маніпулюють на темі вакцинації,  космічний фейк про два Місяці над Дубаєм

7 днів подій, 7 наших публікацій, 5 ваших хвилин. До вашої уваги стислий огляд про події, які привернули увагу фактчекерів минулого тижня за версією «БезБ».

 

ТОП маніпулятивних кліше від телеканалів ZIK, NewsOne та «112 Україна»

Соросята, Медвудчук-миротворець, зовнішнє управління | ДЕВ’ЯТЬ найгучніших маніпулятивних кліше, які продукували заборонені РНБО телеканали

Ми зібрали ДЕВ’ЯТЬ найгучніших і найклішованих наративів, щоби нагадати, звідки ростуть ноги у фейків та маніпуляцій… Подробиці: у статті за посиланням у заголовку.

Маніпуляції медіа та експертів

1. БРЕХНЯ, ПРОПАГАНДА | Кабмін вніс законопроект про примусове відселення росіян з України 

2 лютого 2021 Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО про запровадження санкцій щодо нардепа «ОПЗЖ» Тараса Козака і його телеканалів “112”, ZIK та NewsOne. Так з’явився допис про те, що Кабмін вніс законопроект щодо примусового відселення росіян з України.  За основу взято справжній законопроект, проте його текст викревлений. Окрім того, на сайті, що закріплений у дописі, немає посилань на джерела. Лише на слові «росіяни» встановлено перехід на новину «Санкции Зеленского к телеканалам «112», NewsOne и ZIK обжаловали в Верховном суде». Схожі новини вже розповсюджували влітку та восени минулого рокуІнші подробиці: у статті за посиланням у заголовку.

2. Аналіз інтерв’ю відомої «експертки» Ольги Голубовської | МАНІПУЛЯЦІЇ та НЕПРАВДА про вакцинацію, медичну реформу, протоколи лікування

Інфекціоністка Ольга Голубовська дала інтерв’ю на каналі Прямий.  Протягом розмови вона озвучила низку тез, які не зовсім відповідають дійсності. Серед них: «В КРАЇНІ ХРОНІЧНИХ ЕПІДЕМІЙ ЛІКВІДУВАЛИ ІНТЕРНАТУРУ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ», «СУПРУН ЛІКВІДУВАЛА СТАНДАРТИЗАЦІЮ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ», «ІМУННИХ ЛЮДЕЙ НЕ ВАРТО ВАКЦИНУВАТИ»… Викриття цих та інших маніпуляцій – у статті за посиланням у заголовку.

Космічний фейк

ФЕЙК | У небі над Дубаєм з’явилося два Місяці

У лютому 2021 року на різних соціальних платформах користувачі почали розповсюджувати численні фотографії та відео, на яких нібито видно дві місяці, що висять у небі над Дубаєм. Фактчекери з веб-сайту Snopes, повідомляють про те, що всі оприлюднені відео є оригінальними. Незважаючи на те, що поширені матеріали не було оброблено, а їх справжність було доведено, у небі над Дубаєм не з’являлося додаткового місяця. Об’єкти на відео насправді є цифровими проекціями марсіанських супутників Фобоса і Деймоса. Їх зображення «додали до неба» на честь наближення арабського зонда до Марса.

Міжнародний досвід дослідження та протидії дезінформації

1.Головна редакторка фактчек-проєкту PolitiFact: як запобігати поширенню неправдивої інформації без цензури

По-перше, компанії соціальних меді повинні бути більш послідовними у покаранні за поширення дезінформації, і це повинно поширюватися на політиків та кандидатів. Технологічним компаніям потрібно ретельно проаналізувати свою поточну політику управління дезінформацією, оскільки ці компанії явно можуть і повинні робити більше. По-друге, регулювання діяльності технологічних компаній федеральним урядом не повинно бути табу. Потрібне законодавство або детальні правила від федерального агентства. Нарешті, займімося серйозним розглядом загрози насильства та залякування. Вони націлені на стримування процесу корекції неправдивих тверджень.

2. Британський фактчек-ресурс Full Fact опублікував 80-ти сторінковий звіт із порадами для урядовців, як протидіяти дезінформації

Full Fact опублікував доповідь-звіт зі своїми практиками та порадами до урядовців країни, як в майбутньому протидіяти навалі фейків і дезінформації.  Це вже другий щорічний звіті, підготовка яких підтримана Фондом Наффілда.  Серед рекомендацій звіту було зазначено: прийняти чітке зобов’язання щодо довготермінового фінансування; інвестувати у майбутні інформаційні потреби (у перспективі на п’ять років); створити державну програму для виявлення прогалин та працювати над її заповненням та інші поради… Інші подробиці: у статті за посиланням у заголовку.

3. Підвищена прозорість перевірки фактів у медіа | Пропозиції від міжнародної мережі фактчекерів

Спеціалісти з ресурсів The Associated Press, The New York Times, The Washington Post та багатьох інших видань використовують тисячі внутрішніх перевірок у своїх новинних статтях, що є великим прогресом. Якщо журналісти збираються сміливо стверджувати, що претензії політика безпідставні, їм потрібно це довести авторитетними звітами так само, як це роблять фактчекери.  Свої рекомендації стосовно цього дають фахівціі організації Poynter… Інші подробиці: у статті за посиланням у заголовку.

 

 

 

//
Exit mobile version