//

Як українські політики носять фейкові «блокатори вірусів» | Чому це не працює проти COVID-19 – Без Брехні

Як українські політики носять фейкові «блокатори вірусів» | Чому це не працює проти COVID-19

Деякі українські політики час від часу з’являються на публіці з бейджами або  брошками, які маркетологи назвали «блокаторами вірусу». Одразу відзначимо, що ці псевдо-медичні речі аж ніяким чином не позиціонуються як ті, що блокують коронавірус. Проте вони користуються популярністю серед російських блогерів та політиків саме сьогодні – на фоні пандемії COVID-19.  Деякі з українських публічних людей теж вдягають свої «блокатори».

Ми зібрали декілька аргументів про те, що брошки та бейджи під назвою «блокатор вірусів» є фейком і не допомагають уникнути зараження коронавірусом, як і іншими вірусами.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК / ДЕЗІНФОРМАЦІЯ

ПЕРЕВІРКА

Народна депутатака Наталя Королевська прийшла на політичне ток-шоу «Пульс» каналу «112.Україна» 30 червня. А народний депутат Микола Тищенко був помічений з таким блокатором ще у травні.

Народним обранцям України слід було звернути увагу на те, що в сусідній країні бедж не допоміг як мінімум прес-секретарю президента РФ Дмитру Пєскову, який в квітні носив «блокатор», а на початку травня його з дружиною госпіталізували. У прес-секретаря діагностували двосторонню пневмонію і підтвердили зараження COVID-19. Отже «блокатор» не спрацював.

Сам Пєсков до захворювання так описав журналістам використання бейджа: «Я не знаю, допомагає він чи ні, я його в аптеці (купив – ред.). Кожен зараз носить все, що можна, з точки зору якихось превентивних засобів. Я, чесно кажучи, не впевнений, що він якось допомагає. Я читав, що нові експерти кажуть, що це може бути шкідливо. Тому точно не знаю».

І дійсно, вже з’явилися дослідження які стверджують, що «блокатори» можуть зашкодити людині.

Ось так виглядають «засоби захисту від вірусів» на російському та українському сайтах з продажу товарів. «Блокатори» можуть позиціонуватися як розроблені в Японії і виходити на ринки під різними брендами.

Обидва види «блокаторів», за твердженням виробників, виділяють діоксид хлору, який здатний пригнічувати життєдіяльність бактерій і вірусів в радіусі близько метра. Проте даний компонент використовується для дезінфекції твердих поверхонь, а проти COVID-19 він марний.

Як ми вже казали, виробники не пишуть в інструкціях до «блокаторів» про те, що вони ладні впоратися з коронавірусом. Просто він відлякує якісь віруси, без уточнень.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) рекомендує не використовувати подібні «відлякувачі», а також спреї, серветки і «очисники» повітря, в яких застосовується діоксид хлору. Такі засоби віднесли до небезпечних з точки зору помилкового почуття безпеки: вони, як стверджують в FDA, ніяк не впливають на коронавірус.  Але вони можуть бути шкідливими для здоров’я людини. Наприклад, викликати дихальну недостатність, порушення серцевого ритму, низький кров’яний тиск, викликаний зневодненням, гостра печінкову недостатність та інше.

//
Exit mobile version