//

ФЕЙК і ПРАВДА про штрафи за відмову від вакцинації та  порушення карантинних обмежень – Без Брехні

ФЕЙК і ПРАВДА про штрафи за відмову від вакцинації та  порушення карантинних обмежень

Штрафи за відмову від вакцинації першими почали запроваджувати уряди  в Європейських країнах, але все частіше в соцмережах зустрічаються вкиди про те, що невакцинованих українців теж штрафуватимуть за відмову від щеплення і що навіть є списки за що штрафуватимуть і кого. Так, в Телеграм каналі “Вірусні новини”, який має більше 32 тисяч підписників опублікували матеріал про те, що невакцинованих почнуть штрафувати вже від завтрашнього дня. Такі вкиди піддають жару і лякають людей, а ще  це грає на руку антиваксерам. Тому журналісти проєкту Мережа вирішили детально дослідити цю ситуацію.

 

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, ознаки фейковості новини одразу впадають в око. Повідомлення про те, що нібито впроваджуються штрафи за вакцинацію вже від завтрашнього дня в Телеграм каналі розмістили на фоні з використанням МОЗ. Офіційний значок Міністерства охорони здоров’я у верхньому кутку викликає у читачів довіру.  Але при натисканні на кнопки “Сума штрафів” та “Кого штрафуватимуть” читач замість обіцяної інформації отримує пропозицію підписатися на канал. Про подібні маніпуляції на сайті БезБрехні вже писали – це  телеграм-канал “Апостороф”, який обіцяв за підписку інформувати збільшені про виплати, так званих, ковідних грошей або про фейкове оголошення “чорних зон” в Україні.

По-друге, у МОЗ пояснюють, що в Україні немає окремих штрафів для людей, які не були вакциновані від коронавірусу, але  є штрафи за порушення карантинних обмежень.

По-третє, Міністерством охорони здоров’я визначена низка професій, для яких вакцинація проти COVID-19 є обов’язковою:

Указ про обов’язкову вакцинацію для цього переліку професій почав діяти від 8 листопада 2021 року. Працівників, які відмовляються від вакцинації проти коронавірусної інфекції, можуть усунути від роботи без виплати заробітної плати. Їх не звільняють, а просто відсторонюють від роботи без збереження зарплати. До роботи вони зможуть повернутися після проведення вакцинації або надавши медичну довідку про мають протипоказання до проведення щеплень. Але про штраф для невакцинованих працівників в заяві МОЗ не йдеться. Але штраф загрожує працедавцеві, бо наказ про усунення роботи видає керівник. Якщо він цього не зробить, то йому загрожує штраф у розмірі від 2 до 10  неоподатковуваних мінімумів доходів, а це 34-170 тисяч гривень.

Чому до цього списку не включені медичні працівники роз’яснив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, коли виступав на брифінгу в Херсоні. Він сказав, що зробили це виключення заради спасіння життів пацієнтів, бо якщо вчителя чи чиновника з легкістю може змінити інший колега, то в роботі медиків недопуск до роботи невакцинованого лікаря може коштувати пацієнтові життя. Про це  повідомляє Укрінформ.

За що штрафуватимуть невакцинованих в транспорті

Тепер для проїзду між областями в Україні потрібно мати або сертифікат про вакцинацію чи негативний ПЛР-тест. Якщо таких документів мандрівник не матиме, то має сплатити штраф у розмірі 17-34 тисячі гривень (1-2 неоподатковуваних мінімумів). Це при тому, якщо будете пасажиром в автобусі. А от поїздок у автомобілі це не стосується, якщо там їде не більше ніж 5 осіб. В авіаційному чи залізничному транспорті за пасажира без сертифікату чи тесту штраф сплачує вже перевізник – від 17 тисяч до 34 тисяч гривень.

Продовжує діяти заборона перебування громадян на громадському транспорті без захисних масок (штраф від 170 до 255 гривень).

Штрафи за відвідування культурних заходів без “ковідного” сертифікату 

У “червоній” зоні заборонено роботу торговельно-розважальних центрів, закладів громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім доставки та надання послуг на виніс. Також передбачено обов’язок працівників та відвідувачів закладу постійно перебувати у захисних масках (крім відвідувачів громадського харчування під час їжі). Але у «червоній» зоні карантину є послаблення для вакцинованих громадян – вони зможуть відвідувати масові заходи та громадські місця. Але при цьому у співробітників (організаторів) та відвідувачів мають бути сертифікати вакцинації. Перевірити їх можуть лише правоохоронці чи представники Держпродспоживслужби.

У разі відсутності документа, відвідувачів буде оштрафовано на 17-34 тисячі гривень, посадових осіб (організаторів, власників) – на суму від 34 тисяч до 170 тисяч гривень.

Отже, власники закладів громадського харчування та інші підприємці торговельно-розважальної сфери “червоної” зони мають сплатити штраф у разі виявлення:

Отже, всі підприємці сфери надання послуг повинні пам’ятати, що вони несуть відповідальність не лише за своїх працівників, а й за клієнтів, які користуються їхніми послугами.

Штрафи за підробку документів про вакцинацію

Підробка документів про вакцинацію та їхнє використання – це теж штрафи, як для громадян, так і для посадових осіб, тобто медпрацівників.

За що і як штрафуватимуть:

Як зі штрафами для невакцинованих в інших країнах

Дедалі більше європейських країн запроваджують штрафи за відмову від вакцинації. Так, Австрія готова ввести обов’язкове щеплення з лютого 2022 року. Тим, хто відмовиться, загрожує штраф – 3600 євро. У разі повторного порушення сума зростає вдвічі, якщо ж людина відмовиться виплачувати штраф, то їй загрожує позбавлення волі на чотири місяці. Греція, де темпи кампанії щеплень схожі з австрійськими, також вирішила оголосити обов’язкову вакцинацію. Але лише для мешканців віком від 60 років. Ці штрафи збиратиме новий фонд підтримки медичних працівників та системи охорони здоров’я. 100 євро штрафу за відмову від вакцинації мають сплатити італійці, старші за 50 років. Куба стала шостою країною, де щеплено понад 90% населення, після Мальдів, Мальти, ОАЕ, Чилі та Брунея. За матеріалами Коммерсант поріг у три чверті щеплених зараз перевищили 38 країн, у половину вакцинованого населення – 88 країн.

ВИСНОВОК

Щоб вберегти себе та рідних від коронавірусної інфекції записуйтеся на вакцинацію проти COVID-19  у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019.

 

Автор: Марія Соколова, сайт Троїцьке.City

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

Ще по темі:

//
Exit mobile version