//

Фейкова «благодійність» у Херсоні: трійка маніпуляцій кандидата — чинного депутата – Без Брехні

Фейкова «благодійність» у Херсоні: трійка маніпуляцій кандидата — чинного депутата

Напередодні місцевих виборів потенційні кандидати намагаються згадати якомога більше своїх добрих справ або й робити саме перед виборами. Втім, трапляється і таке, що ці ж потенційні кандидати привласнюють собі те, що зробили інші. Наприклад, платники податків, які наповнили бюджет і за рахунок цього підприємства міської ради змогли зробити корисне для міста. Ми побачили кілька маніпулятивних повідомлень від чинного депутата Херсонської міської ради Володимира Сальдо. Публікуємо трійку таких повідомлень, які зібрали аудиторію.

ПЕРЕВІРКА

«Порятунок» херсонських бібліотек

Ми вже писали про участь Володимира Сальдо в порятунку бібліотек. Депутати 2 вересня 2020 року проголосували проєкт, автором якого був Дмитро Ільченко, причому проголосували з другої спроби. Після виходу матеріалу нашій редакції повідомили з оточення Володимира Сальдо, що він, як депутат, теж опікувався даним питанням і спілкувався з іншими колегами щодо підтримки бібліотек. Втім, у статті, яку ми аналізували в матеріалі, жодним чином це не зазначено, як і авторство проєкту рішення Дмитра Ільченка.

Будівництво мостопереходу

Про мостоперехід з мікрорайону ХБК до Таврійського сьогодні пишуть доволі багато, про проблему знає зокрема і Президент України Володимир Зеленський, а днями Верховна рада затвердила фінансування у 300 млн грн на продовження будівництва. Поступово кандидати в депутати та міські голови пишуть про свої «заслуги» у будівництві цього шляхопроводу — є така стаття і про Володимира Сальдо. Подаємо її зокрема в архівованому вигляді на випадок, якщо видалять або внесуть зміни. Ось такий заголовок має стаття в одному з видань.

В чому полягав план Сальдо, втім, невідомо, адже у статті просто викладені факти про те, що мостоперехід будуватимуть далі і за дорученням Президента почнуть роботи вже за два тижні, а прізвище Сальдо згадується лише в заголовку. Отже, є ознаки маніпуляції та «джинси» — прихованої немаркованої реклами.

В інформаційному бюлетні, маркованому «Команда Сальдо», також є коментар щодо будівництва мостопереходу. Тут вже навіть є пряма мова щодо «Я начинал строить мостопереход, я его и дострою». До речі, для цього екс-мер та чинний депутат пропонує всього лише 1 рік. Мостоперехід дійсно починали будувати у той період, коли Володимир Сальдо був міським головою, а згодом — народним депутатом, але не він особисто це робив. Отже, маємо чергову маніпуляцію.

Відкриття фонтану

За даними цього ж видання Володимир Сальдо «відкрив» фонтан у Потьомкінському сквері. Посилання на архівну копію — тут.

Справа у тому, що «відкритий» фонтан вже будували — у 2014 році. Подробиці тоді з’ясовували наші колеги з видання «ПІК». Тоді наші колеги з’ясували, що немає жодних погоджень чи дозволів на спорудження фонтану. Ми з’ясували наявність дозвільних документів у 2020 році — і виявилось, що їх також немає. Більш того, документів щодо дозволу на проведення робіт не надходило, а фонтан не належить жодному з комунальних підприємств міста, не знаходиться в їхньому управлінні чи віданні.

Отже, чинний депутат та потенційний кандидат «відкрив» фонтан, щодо якого немає дозвільних документів (принаймні таку інформацію нам надали), а вода в ньому використовується та, яку використовують для поливу, тобто — з коштів платників податків. Ось такий «подарунок».

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресурсу Kavun.city

//
Exit mobile version