//

ТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ: фейк-пророцтво про Оксану Марченко, фальшивий голос Марсу, шахрайські маніпуляції в Instagram, правда і міфи про вакцину Covishield – Без Брехні

ТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ: фейк-пророцтво про Оксану Марченко, фальшивий голос Марсу, шахрайські маніпуляції в Instagram, правда і міфи про вакцину Covishield

7 днів подій, 11 наших публікацій. Стислий огляд про події, які привернули увагу фактчекерів минулого тижня за версією «БезБ».

 

Дезінформація у соціальних мережах

ФЕЙК | “Синя галочка” в Instagram – новий вид шахрайства. Як не потрапити на гачок злодіїв?

Нещодавно користувачі соцмережі Instagram почали отримувати повідомлення нібито з офіційного акаунту компанії про присвоєння обліковому запису користувача «синьої галочки». Галочка є дефіцитним символом, і хоч великих привілеїв символ не гарантує, бажаючих його отримати – багато. Але такі повідомлення – підступний прийом шахраїв. Для того, аби не стати мішенню Instagram-злодіїв, варто знати етапи, які передують отриманню омріяного символу. Про кожен з них дізнайтеся з нашої статті.

ФЕЙК | Всі хворі на Covid-19 актори, бо хвороби не існує – відео, яке стало вірусним через мережу ТікТок

В ТікТок з’явилось відео на якому акторка розповіла про свою роботу в ковід-центрі.  Дівчина виконує роль хворої для телебачення та має детальний сценарій з описанням її симптомів. В українському Фейсбуці відео з російським перекладом потрапило значно пізніше, але під лозунгом “Корона – главный обман человечества”. Відео про те, що Covid-19 це лише змова, а хворі актори – фейк. Відео просто вирвали з контексту реального заходу й використали у своїх цілях автори вірусного повідомлення. В чому саме полягає фейк? Пояснюємо у нашій статті.

Як нам брешуть ЗМІ і експерти

ФЕЙК, МАНІПУЛЯЦІЯ, ПРОПАГАНДА | Оксана Марченко – таємнича жінка на чолі України з пророцтва Ванги

Оксана Марченко, доcі відома українському суспільству як телеведуча та дружина лідера партії «Опозиційна платформа – За життя», нещодавно заявила, що йде в політику. Вже за добу у мережі почали з’являтися публікації,. автори яких, посилаючись на слова політичного оглядача Микити Варламова, вказували, що Оксана Марченко – таємнича жінка з пророцтва Ванги. Начеб-то багато років тому цілителька напророчила Україні, що сильна і вольова жінка очолить країну. І саме вона здатна змінити державу на краще. Чи дійсно Ванга висловлювалась про Оксану Марченко? Ми з’ясували.

Фото українського віце-прем’єра поруч з Кадировим в Абу-Дабі | Де збрехав Уруський і наманіпулював Шмигаль

Декілька днів тому мережу підірвало фото віце-прем’єр-міністр України Олега Уруського, який чимчикує «поруч» із одіозним очільником Чечні Рамзаном Кадировим під час перебування на виставці IDEX-2021 в Абу-Дабі. ЗМІ замайоріли версіями – чому ж так сталося, фігуранти і «примкнувшие к ним» – виправдовуваннями. Але не все з того відповідає дійсності. Де правда, а де брехня і маніпуляції? Ми перевірили.

Ноу-хау проти фейків

Гумор проти фейків | Тайвань протидіє дезінформації за допомогою сатири і сміху

Пані міністр цифрових технологій Тайваню Одрі Тан дала коментар, у якому пояснила, що успішність держави в масовій боротьбі з дезінформацією полягає в її «імунітеті до занудства». Зменшення чи відсутність неправдивої інформації є вкрай важливим кроком у досягненні стабільності в більшості національних галузей, що доводить досвід Тайваню. Наразі в межах держави було підтверджено 9 випадків смерті від коронавірусу без уведення загальнонаціонального локдауну та зі збереженням росту економіки. Міжнародне видання TheGuardian визначає Тайвань як острів, який беззаперечно впорався з пандемією. Яким саме чином цьому посприяла успішна боротьба з дезінформацією? Детально у посиланні на нашу статтю.

Дезінформація про вакцини

Новий ФЕЙК-страшилка | Вакцина від коронавірусу нібито спричинала викидень у медсестри із США

Численні пости у мережі Facebook упевнено стверджують, що уведена вакцина проти хвороби COVID-19 спровокувала викидень у медичної працівниці на початку лютого 2021 року. Ці публікації демонструють фотографію певної жінки, яку щеплять проти коронавірусу, і твіти від лікарки Сари Белтран Понсе про вакцинацію та викидень у результаті. Проте, як встановили фактчекери ресурсів Observador та Maldita – це не відповідає дійсності. Чому? Ми з’ясували.

МАНІПУЛЯЦІЯ | Вакцина Covishield не отримала українського GMP-сертифікату і тому не може бути використана?

Вакцину Covishield, яку закупили для України не можна використовувати? З таким сенсаційним заголовком 22 лютого вийшла новина на ТСН. Про це сказав голова Національної медичної палати України Сергій Кравченко в ефірі телеканалу “Україна 24”. Насправді ж екстрена реєстрація вакцини Covishield не вимагає українського GMP-сертифікату. То правда це чи ні? Детально у нашій статті.

Індійська вакцина Covishield, що «їде» в Україну | Пояснюємо: де ПРАВДА, а де МІФИ

Спочатку були обіцянки, що кампанія з вакцинації розпочнеться 15 лютого. Це мала бути вакцина від Pfizer. Проте 15 лютого нічого не розпочалося і чи зайде в Україну взагалі пфайзерівська вакцина теж почали ставити під сумнів. 18 лютого Міністр охорони здоров’я Максим Степанов полетів в Індію проконтролювати поставку вакцини проти COVID-19. І це не Pfizer, а індійська вакцина. Ми виявили низку важливих фактів, серед яких те, що Вакцина Covishield – це аналог оксфордської Astra Zeneka і схвалена ВООЗ для екстреного використання. Ще більше висновків у посиланні на нашу статтю.

Космічний фейк

МАНІПУЛЯЦІЯ | Чи дійсно Марс «подав голос» після висадки на червону планету марсоходу «Наполегливість»?

18 лютого 2021 року НАСА висадило на поверхню червоної планети марсохід «Наполегливість». Наступного дня після цього історичного досягнення у соціальних мережах розпочало циркулювати відео, яке нібито надало перший в історії шанс почути, як звучить простір на поверхні Марсу. Повідомлення, яке за пару годин набрав майже 3 мільйони переглядів, не містить справжнього звуку, зафіксованого марсоходом «Наполегливість». На момент поширення інформації  про «голос Марсу» планетохід надіслав лише нерухомі зображення — жодного відео чи аудіо. Чому ж медіа вирішили інакше? Детальніше у нашій статті.

Фактчек-меми

Як СБУ Шарія у розшук оголосило | Фактчек-меми

Як СБУ Шарія у розшук оголосило. Ви впевнені в тому, що в цій ситуації немає нічого комічного? Перейдіть за посиланням – ми глянули на цю ситуацію під кутом сатири!

//
Exit mobile version