//

ТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ: маніпуляції навколо мовного закону, правда про російську вакцину, фейки про оновлення Facebook – Без Брехні

ТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ: маніпуляції навколо мовного закону, правда про російську вакцину, фейки про оновлення Facebook

7 днів подій, 8 наших публікацій, 5 ваших хвилин. До вашої уваги стислий огляд матеріалів про події, які привернули увагу фактчекерів минулого тижня за версією «БезБ». Якщо щось пропустили – повертайтеся на наш сайт.

 

Пята колона не спить

1. МАНІПУЛЯЦІЇ представників «п’ятої колони» з приводу вступу в силу мовного закону

Беручи до уваги прийняття ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної та набуття чинності його ст. 30 про «Державну мову в сфері обслуговування споживачів», роспропаганда направила свій фокус саме на мову. Закиди щодо прийнятого Закону продовжує «Страна.ua». 14 січня 2021 року напередодні дня, коли закон про мову вступить в силу, вона публікує статтю Олени Лукаш, юриста та частого гостя на телеканалах Медведчука, «що робити, якщо вас почнуть кошмарити за російську мову після 16 січня?». Чи дійсно поради юриста законні чи «Страна.ua» маніпулює на гострій темі? «Мовний омбудсмен Тарас Кремінь уже опублікував інструкцію, як скаржитися, якщо вас не обслуговують українською. По суті, це заклик до доносів на російськомовних громадян України, які працюють у сфері послуг».

Меседж «Страни.ua» є банальною маніпуляцією, яка спрямована на підрив впровадження української мови в сфері обслуговування та розпалювання невдоволення серед громадян через подання скарг. «Частина друга ст. 10 КУ свідчить, що в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської мови та інших мов національних меншин. Незважаючи на це, з’являються такі відверто дискримінаційні нормативно-правові акти, як закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Меседж «Страни.ua» про те, що вищезгаданий закон «дискримінаційний нормативно-правовий акт» є маніпуляцією. Закон надає права, щоб клієнта обслуговували не лише українською за проханням. Дія цього Закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

2. «Ментальна карта» російської вакцини СПУТНИК V: де правда, а де брехня

Нові старі фейки

1. Новий-старий Фейк | Унікальні поради, як оновити стрічку у Facebook

Користувачам пропонують оновлювати систему. Для цього необхідно скопіювати повідомлення і вставити його до себе на сторінку. Довірливі читачі скористалися нагодою, і ми нарахували десятки однотипних постів у мережі з «такою ж проблемою». Пости, які ми знайшли говорять, що новий-старий фейк гуляв мережею ще рік тому. Схожі повідомлення вже фіксували фактчекери у вересні цього року. Саме тоді запрацював оновлений дизайн соцмережі і проблема з оновленням стрічки була як ніколи актуальною. Автори фейкових постів апелювали до тих користувачів, які вже набрали ліміт друзів у соцмережі. Останні нібито не бачать частину постів через систему, яка давно не оновлювалась. Те, як виглядає ваша стрічка напряму залежить від алгоритмів соцмережі.

Для зменшення кількості непотрібної інформації у стрічці можна скасувати підписку на людей чи сторінки, пости яких ви не бажаєте бачити. Серед інших функцій – повернення скасованої підписки, якщо ви забажаєте знов слідкувати за оновленнями користувачів чи сторінок. Також можна налаштувати тимчасове блокування для профілів і пабліків. Цей спосіб налаштування стрічки вірогідний та дієвий, на відміну від того, що пропонували у фейковому пості. Слід пам’ятати, з часом алгоритми все одно братимуть своє та змінюватимуть вашу стрічку згідно з уподобаннями. Однак, завжди можна повернутися до налаштувань та сформувати свою пріоритетність та вибірковість публікацій.

2. ФЕЙК, МАНІПУЛЯЦІЯ | Під час пандемії “Іспанки” маски носили лише раби 

У соціальних мережах у черговий раз активно поширюють допис про те, що під час «іспанського грипу» маски носили лише раби й обслуга. Для наочності додали й фото, на якому нібито вони в масках, а от люди високого статусу без них. Новий-старий вкид розкручує тему «теорії змови». «1918 год. Как и сейчас в масках только обслуга/раби».  Фотографію зроблено не в Іспанії у 1918 році, а у квітні 1919 в Австралії. На фото не раби, як їх охрестив автор допису, а медики, які на той час намагалися врятувати життя людям навіть попри відсутність вакцини, новітнього обладнання та швидке поширення хвороби. У дописі також проводять паралель з пандемією коронавірусу, наголошуючи на тому, що маски є непотрібними та навіть ганебними. Акцент переноситься на рабів, бо це натяк на теорію змови про маски-намордники, які придумали начебто масони. Зараз такі теорії є найпоширенішими у соціальних мережах. Однак, при пандемії «іспанського грипу» маски використовували незалежно від статусу, а задля того, щоби збільшити шанс не захворіти. На поточний момент, маски є одним з комплексних заходів для зменшення поширення хвороби.

3. «Теорія змови» за участю Білла Гейтса – друге дихання

У Південно-Африканській Республіці знову поширюється відео 2019 року із твердженнями американського натуропата (натуропатия — вид альтернативної медицини — ред.) про нібито висловлену мільярдером Біллом Гейтсом необхідність скорочення людства. Причому, відповідно до цієї теорії змови, знищення мільярда людей має розпочатися з населення Африки. Фактчекінговий підрозділ AFP у черговий раз був змушений розвінчати фейк. «”З метою контролю над чисельністю населення нам потрібно позбутися занадто великої кількості людей на планеті”: за словами Білла Гейтса, принаймні, три мільярди чоловік повинні померти», — говорить Янг у ролику. Фактчекери знову нагадують про те, що ніяких доказів того, що Гейтс робив цю заяву не існує. Висновок каже про те, що фейк походить від невірної інтерпретації слів, сказаних мільярдером на одній з конференцій TED. Тоді Гейтс говорив не про скорочення людської популяції, а про необхідність скорочення приросту населення.

Ініціативи

1. Мережа фактчекерів IFCN номінована на Нобелівську премію миру

Міжнародна мережа перевірки фактів (IFCN) Інституту Пойнтера дізналася про те, що її було номіновано на Нобелівську премію миру цього року. Із цією заявою виступила норвезька депутатка від партії Venstre і колишня міністерка культури та освіти Тріне Скай Гранде. З моменту свого заснування у 2015 році, мережа IFCN працює над просуванням вищих стандартів перевірки фактів та захистом надійної і точної інформації у всіх засобах масової інформації. Організація IFCN створила Кодекс принципів для перевірки фактів, і на основі цих п’яти принципів вони перевіряють якість тієї роботи, яка виконується їх членами щороку.

На сьогодні вони мають 79 перевірених підписантів у 51 країні. Протягом багатьох років вони організовували міжнародні конференції для фактчекерів світу у Буенос-Айресі, Кейптауні, Мадриді, Римі та Лондоні.  Мережа IFCN надає пріоритет співпраці між фактчекерами різних країн, мов та культур. Альянс CoronavirusFactsAlliance, недавно визнаний Паризьким мирним форумом, об’єднав 99 організацій з перевірки фактів більш ніж у 70 країнах світу для побудови бази з понад 10 тисячами перевірок. Ця унікальна база даних забезпечує людям точну інформацію з питань, пов’язаних з пандемією COVID-19.

2. Ініціатива проєкту «БезБрехні» – Олімпіада з медіаграмотності у форматі брейн-ринг «Фейкотрощі»

Громадська організація «Центр аналітики і розслідувань», що є засновником фактчек-проєкту «БезБрехні», звертається з пропозицією до вашого навчального закладу – прийняти участь у Першій всеукраїнській олімпіаді з медіаграмотності у форматі брейн-ринг «Фейкотрощі». У рамках поточного проєкту фахівцями організації буде запроваджена нова системна форма засвоєння знань та навичок з медіаграмотності – змагання у форматі брейн-ринг. Усі учасники змагань отримають цінні призи від організаторів, а переможці – Кубок з медіаграмотності, звання чемпіонів Першої всеукраїнської олімпіади з медіагармотності та особливий приз.

Можливості для факчтекерів

Google виділить три мільйони доларів фактчекерським організаціям для перевірки дезінформації про вакцини

Ініціативна група Google News зробила заяву про те, що призначить 3 мільйони доларів організаціям з перевірки фактів для боротьби з дезінформацією стосовно вакцини від COVID-19. Новий фонд корпорації Google відкритий для організацій будь-якого розміру, поки вони здатні показувати свій досвід спростування неправдивої інформації або підтримання партнерства з іншою визнаним ресурсом з перевірки фактів. Проєкти, які демонструють «чіткі шляхи вимірювання успіху» і спрямовані на охоплення груп, «непомірно постраждалих від дезінформації», матимуть пріоритет.

Про це у своєму повідомленні оголосив керівник з питань достовірності новин та інформації з корпорації Google Алексіос Манцарліс  у вівторок . «Заявки, які відповідають вимогам, можуть дотримуватися партнерства між установленим проєктом перевірки фактів та засобами масової інформації, які глибоко вкорінені до конкретної спільноти, або ж спільними для журналістів та лікарів платформами, створеними заради спільного отримання дезінформації та публікації перевірки».

//
Exit mobile version