//

ТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ: ТОП-10 нісенітниць про коронавірус, бенефіс-маніпуляція від Оксани Марченко, як монетизують дезінформацію – Без Брехні

ТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ: ТОП-10 нісенітниць про коронавірус, бенефіс-маніпуляція від Оксани Марченко, як монетизують дезінформацію

Стислий огляд подій, які привернули увагу фактчекерів минулого тижня за версією «БезБ».

Маніпуляції навколо пандемії

ТОП-10 найдивніших фейків про COVID-19

Історія про коронавірус не містить нічого смішного. За останній рік за її сюжетом померло понад 120 мільйонів людей, неодноразово було закрито навчальні заклади та підприємства, викликано економічний спад і перевантажено систему охорони здоров’я. Історія про коронавірус не містить нічого смішного — чого не скажеш про дезінформацію навколо неї. До вашої уваги ТОП-10 перевірок дивних фейків про COVID-19 зі списку некомерційного проєкту PolitiFact.

ФЕЙК | Рекламу лікарні в Ізраїлі (окремі “смітники” написали, що це Київ) перетворили на доказ, що коронавірусу не існує

За лічені дні у Facebook, Twitter та Youtube розлетілось відео з лікарні, де професійні оператори знімали пацієнтів та лікарів в роботі. Воно стало настільки вірусним, що набрало сотні тисяч переглядів, тисячі перепостів і сотні коментарів. В дописах до відео можна було прочитати, що це постановка в Ізраїльській лікарні, мовляв, всі фото, відео та інформація про коронавірус вигадана й знімається акторами в подібний спосіб. Водночас на деяких каналах у Youtube навіть писали, що відео знімали в Києві. Ми розібралися, що насправді на відео і звідки воно взялось.

Помилка, яка стала фейком

ПРАВДА | Українців можуть залишити без «лікарняних» виплат

Держава не буде оплачувати українцям лікарняні. Таке повідомлення активно шириться соцмережею Fаcebook останніми днями. Лише один такий пост зібрав майже 2 тисячі перепостів. Суть допису у тому, що нібито з 30 червня українці вже не отримуватимуть компенсацію за лікарняний. Відповідні зміни передбачені у ЗУ “Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я” і стосуються ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Оплата припадатиме лише  на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві. Тобто отримати компенсацію за сам лікарняний громадяни не зможуть. Ми дізналися, чи дійсно ситуація виглядає саме так, як про це пишуть у соцмережі.

Політичні маніпуляції

Бенефіс-МАНІПУЛЯЦІЯ “політикині” Марченко

Їй «не залишили вибору» та вона «ніколи не прагнула йти в політику» − це все про Оксану Марченко, телеведучу та дружину Віктора Медведчука, яка 20 лютого 2021 року заявила, що йде в політику через запроваджені санкції проти неї та її чоловіка. І тут вдало “випадково” збігаються дві події − вихід її проєкту «Паломниця» і вихід на політичну арену, тобто вступ в партію «ОПЗЖ» – які циклічно піарять одна одну і звичайно ж саму Оксану Марченко. Це добре простежується на пресконференції, яка відбулася 1 березня 2021 року на новоствореному проросійському каналі «Перший Незалежний» для українських ЗМІ перед прем’єрою проєкту. Впродовж презентації проєкту Марченко наголошувала на темах порушення свободи слова, дискримінації російської мови та незаконності санкцій. Чи зманіпулювала новостворена політикиня на гострих темах або ж обрала бік правди, розберемося.

Щеплення і «щеплення»

ШІСТЬ фактів чому слід довіряти вакцині Covishield, якою щеплюють українців

Вакцина, яка наразі доступна українцям,отримує багато неприємних прізвиськ не лише від Порошенко. Деякі медіа також, з метою покритикувати Максима Степанова, також не особливо розбирались в тонкощах комунікації та її наслідках й постили різні картинки. А потім бідкались, що населення не хоче вакцинуватись. “Шмурдяк”, “індійська бурда”, “Мутна” тощо. Абсолютно неправильно будувати свої судження про медичний препарат, виходячи з власних симпатій чи антипатій чиновників, які його закуповують. Ми зібрали факти, які доводять, що вакцина, яку наразі має Україна  не заслуговує на упередженість і є якісним медичним препаратом.

ФЕЙКОВІ СВІДОЦТВА про щеплення проти COVID-19 продавали у російському додатку Telegram

Росія зараз намагається переконати своїх громадян у тому, що її препарат Sputnik V є безпечним та ефективним. До цих заходів РФ вдається, оскільки на поточний момент щеплено лише 3% населення. Замість повноцінної вакцинації деякі росіяни звертаються до мережі Telegram, де вони мають можливість придбати фальшивий сертифікат про щеплення приблизно за 25 доларів. Анонімні продавці в додатку гарантують: ці підроблені документи нададуть росіянам багато привілеїв. Наприклад, вони нібито зможуть сідати на міжнародні рейси, про що пише онлайн-платформа новин Coda Story. Власне мережа Telegram не відповіла на запит про коментар щодо незаконних продажів на своїй платформі, тому довелося розбиратися власноруч.

Як заробляють на дезінформації

Дезінформація на виборах США 2020 року: як і чому найбільші соцмережі з запізненням реагували на загрози

Медійні платформи, супроводжуючи перебіг голосування, робили безпрецедентні кроки задля зупинення хвилі дезінформації, пов’язаної з президентськими виборами 2020 року. Некомерційна організація Mozilla Foundation відстежила відповідні зміни в політиці чотирьох основних платформ: Facebook, Twitter, YouTube і TikTok. До вашої уваги візуальна ретроспектива цих змін. Оприлюднення створеного графіку спрямоване на ілюстрування частоти і термінів політичних змін серед згаданих платформ у період з жовтня 2019 року по січень 2021 року. Детальніше за посиланням на нашу статтю.

Як веб-сайти нарощують аудиторію та монетизують дезінформацію про вакцинацію

Онлайн-ресурси, ідеологія яких направлена проти вакцинації, використовують численну конфігурацію інструментів відстеження реклами, соціальних мереж та аналітики для залучення трафіку, формування аудиторії та монетизації дезінформації. Зростання руху проти вакцинації не є дивним. Пандемія COVID-19 призвела до формування хаотичної та невизначеної інформаційної екосистеми, створивши ідеальні умови для процвітання чуток та теорій змов. Рух проти вакцинації —  хоча він досі залишається меншиною в Інтернеті — є гучним і дедалі поширенішим джерелом дезінформації. Проте яким чином усе це функціонує і монетизує дезінформацію? Аналіз за посиланням.

ШІСТЬ речей, яких нас навчив рік дезінформації про коронавірус

На момент появи нового виду вірусів у кінці 2019 року більша частина дезінформації зосереджувалась на способах вилікувати чи запобігти хворобі COVID-19. Сьогодні ж більша кількість неправдивої інформації ставить під сумнів ефективність та безпеку вакцин проти коронавірусу. Звертаємо вашу увагу на 6 важливих явищ, що їх фактчекери з дослідницької організації Poynter спостерігали та вивчали під час перевірки фактів різних заяв про коронавірус протягом минулого року. Представлений за посиланням список також є уроком щодо того, як уникнути небезпечного поширення дезінформації у тому, що, як ми сподіваємось, є сутінками пандемії.

Ще по темі:

//
Exit mobile version